10 cool rozhleden, které byste letos měli rozhodně navštívit

12. April 2021
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

V posledních letech se u nás vyrojila celá plejáda architektonických skvostů, jenž nahlíží na krajinu z úplně jiné perspektivy. Udělejte si výlet za originálními stavbami strážícími českou krajinu a inspirujte se novými úhly pohledu. Za těmi nejlepšími výhledy totiž většinou vůbec nemusíme šplhat vysoko.

Rozhledna na Císařském kameni u Jablonce nad Nisou 

Zdroj fotky: Jablonec.com

 

Název této dřevěné krásky odkazuje ke kdysi dávné návštěvě císaře Josefa II. To, jak ji můžeme vidět dnes, je její nová forma z roku 2018. Byla navržena architektem Milošem Munzarem a vystavěna na půdorysu původní historické rozhledny. Zeshora se vám naskytne úžasný výhled na města Jablonec nad Nisou, Liberec, na jižní svahy Jizerských hor a západní část Krkonoš. Až se dostatečně pokocháte, zajeďte se rovnou ubytovat do některého z našich kouzelných míst - v Jizerkách je to třeba tradiční roubenka Jizerská vyhlídka, ti, kteří chtějí vyzkoušet něco neotřelého, zase jistě ocení glampingové místo Treehouse pod Ještědem.

 

Akátová věž, Židlochovice

Zdroj fotky: Zidlochovice.cz

 

Akátová věž navržená brněnským architektem Pavlem Jurou se nachází na severozápadním hřbetu kóty Výhon, východně od města Židlochovice. Ve výšce 14,5 m se nachází nezastřešená vyhlídková plošina, ze které se můžete pokochat výhledem na Brno a jeho okolí, Drahanskou vrchovinu, Pálavu a při dobré viditelnosti zahlédnete i Alpy. V okolí se nachází hned několik kouzelných míst. Mezi ikonické, ze kterých si odnesete zážitek na celý život, patří např. brněnský Maximus Resort nebo Anybody hotel

 

Rozhledna Velká Deštná

zdroj fotky: Česká cena za architekturu

 

Na Orlické hory od roku 2019 shlíží tento pětiboký hranol od skupiny architekti.in, který byl po právu zvolen nejkrásnější rozhlednou roku svého otevření. Plášť rozhledny je inspirovaný charakteristickými klimatickými podmínkami Orlických hor - deštěm a větrem. Až se budete rozhlížet po panoramatické krajině, zkuste si vyhlédnout třeba naší novinku ve městě Vamberk Hide in City, která se pyšní oceněním za svůj jedinečný interiér. Pokud byste raději dál od civilizace, čeká na vás pohádková Chalupa ve Zvonkovém údolí.

 

Rozhledna Salaš

zdroj fotky: RarePlaces

 

Tato neotřelá vyhlídka se nachází u Uherského Hradiště v pohoří Chřiby. 21 metrů vysoká ocelová rozhledna postavená v roce 2015 ve tvaru dvou proti sobě zakleslých “šťastných” sedmiček, nabízí výhled na zalesněný Jezuitský kopec, Velehrad, Uherské Hradiště, Bílé Karpaty a vrcholky Chřibů. V okolí jednoznačně doporučujeme navštívit rodinný penzion Na kraji lesa nebo valašskou klasiku U Pařízků.

 

Rozhledna Bára

zdroj fotky: Kudy z nudy

 

Rozhledna Bára se nachází na vrchu Hůra, který náleží Sečské vrchovině. Její stavba neprobíhala vůbec hladce - její první verzi smetla už čtvrtý den po otevření v roce 2008 vichřice. Konstrukce tohoto trojbokého jehlanu architekta Martina Rajniše byla proto následující rok vylepšena a doplněna bezpečnostními prvky, díky čemuž by měla odolat větru v rychlosti 200 km/h. Po zdolání točitého schodiště se vám naskytne výhled na hřbet Železných hor, Chrudimsko, Polabí a okolí Pardubic. Tady byste rozhodně neměli minout některou z kouzelných chaloupek - Roubenka Melánka, Ševcovský domek Svojanov nebo Roubenka Flora

 

Boží vyhlídka, Boží dar

zdroj fotky: Pavel Beran / RarePlaces

 

V srdci Krušných hor se nachází město Boží Dar a kousek za Božím Darem byste našli Boží Vyhlídku. Je opravdu tak boží? O tom není pochyb. Futuristická rozhledna architektů z ateliéru Mjölk svým vzhledem připomíná krabičku zápalek, jejíž povrch má evokovat těžbu stříbra v tomto regionu. Po zdolání schodů si nezapomeňte zazvonit na zvon pro štěstí. Kromě Božího Daru se můžete na vyhlídce pokochat také Jáchymovským údolím a Karlovými Vary. V okolí Karlových Varů se ubytujte třeba na Statku Salajna s více než dvou set letou historií nebo třeba v Apartments Loket No. 59.

 

Rozhledna Doubravka

zdroj fotky: Kudy z Nudy

 

A máme tady druhé dílo Martina Rajniše a jeho týmu z ateliéru Huť architektury - pokud žijete v Praze, nemusíte za Doubravkou daleko. Stojí totiž v lesoparku Čihadla na Černém mostě. Tvoří ji 20 m a úctyhodných 98 schodů, které jsou k prodeji. Na svůj vlastní schod si potom můžete nechat vyrýt jméno, vzkaz nebo ho třeba někomu věnovat. Na vrcholu rozhledny, který je určen celkem pro devět lidí, pak budete mít rozhled na celý lesopark a Prahu 14. V Praze je kouzelných ubytovacích míst požehnaně. Za všechny doporučíme např. nádherné Apartmány Salabka nedaleko pražské zoo nebo One room hotel, který je vyhlídkou sám o sobě.

 

Věž Vokurka

zdroj fotky: Roman Dobeš / Mjölk architekti

 

Kancelář Mjölk, která stojí rovněž za vyhlídkou na Božím Daru, projektovala i tuto krásu v obci Heřmanice. Věž je 23,7 m vysoká a shlíží na své okolí již od roku 2012. Byla postavena za pomoci modřínového dřeva a funguje na principu dvojitého schodiště, které má zabránit střetu s lidmi, kteří míří opačným směrem. Ubytujte se v okolí Libereckého kraje. Pokud jste raději na samotě v přírodě, Chata u jezera je ideální volbou. Na ty, co si potrpí na okázalost, čeká Hotel Ještěd, který vám připíše na konto dne rozhlednu č. 2.

 

Rozhledna Kobylí vrch

zdroj fotky: Kudy z Nudy

 

Vsadíme se, že byste nevěřili, co všechno se dá z této klikaté rozhledny na Kobylím vrchu spatřit. Dílo představující časoprostorovou osu, za kterým stojí tým architektů z Keeo4Design, je unikátní svým provedením s bezbariérovým přístupem. Z výšky 7,5 metrů se můžete rozhlédnout po okolí Břeclavska, Pálavy a uvidíte i rakouské Alpy. K ubytování vřele doporučujeme krásný penzion DáLe - Jen tak si žít … nebo ikonické Opilé sklepy nad Velkými Pavlovicemi.

 

Rozhledna Fajtův kopec

zdroj fotky: Alexandra Timpau / RarePlaces

 

Fajtova rozhledna se nachází na stejnojmenném kopci ve Velkém Meziříčí. Konstrukce z oceli architektů ze Studia acht je vysoká 36 metrů a má představovat šroubovici DNA. Rozhledna, která zde stojí už od roku 2015, nabízí úžasný rozhled na krajinu Českomoravské vrchoviny. Až si vyšlápnete a zase sešlápnete krásných 175 schodů, porozhlédněte se po okolním ubytování. V kraji Vysočina najdete např. naprosto pozoruhodný boutique hotel Letohrádek svatý Vojtěch nebo si zajeďte o něco dál na glampingové místo Včelíny Želiv

 

Rozhledna Špička, Malý Špičák

Zdroj fotky: Liberecky-kraj.cz

 

Tato atypická vyhlídka na ocelových nožkách nabízí úchvatný výhled na údolí Kamenice a Desné. Inspirací pro vzhled Špičky, byla studiu Mjölk tanvaldská bobová dráha, která právě v těchto místech dříve začínala. Spodek vyhlídkové plošiny je potažen zrcadlovou fólií, takže odráží okolní žulu a vytváří tak pro návštěvníky rozhledny naprosto jedinečný pohled. Pokud byste se chtěli ubytovat někde v okolí téhle architektonické perly, zkuste moderní chalupu Domesi Concept House - Pulečný nebo  glampingové místo Tiny House Done, které váš zážitek ze spojení s přírodou ještě prohloubí. 

Similar articles