Kam v září vyrazit za vinobraním?

28. August 2023
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Září znamená nejen příjemné ochlazení po letním horku, ale také začátek sklizně hroznů a slavností spojených s vinobraním. Pokud patříte mezi milovníky vína a atmosféry plné radosti a tradic, začátek září je tím pravým časem k tomu, abyste vyrazili na nezapomenutelný výlet plný chutí a zážitků. Doporučujeme 10 kouzelných míst, která vám poskytnout dokonalé zázemí pro šťavnaté okamžiky spojené s vínem. 
 

Stará Pekárna 

Mezi TOP vinařské akce patří Znojemské historické vinobraní a právě to můžete navštívit 7.-10. 9. 2023, pokud se ubytujete ve Staré Pekárně. Oblíbenou show, která doprovází znojemské oslavy vína, je průvod krále Jana Lucemburského. Tohle historické divadlo je velkolepě obsazené a sjíždí se na něj podívat půlka Moravy. A nádech historie si užijete i ve Staré Pekárně, ta je totiž kombinací čtyř uměleckých slohů a nachází se na místě měšťanského domu ze 13. století. Tady si vychutnáte atmosféru domu s charakterem, stejně jako výborné moravské víno. Minimalistickému interiéru dodávají útulný pocit původní dřevěné podlahy a sem tam odhalené cihlové zdi. Absence rušivých doplňků a barev ve vás znovu probudí pocit ztraceného klidu. Nevynechejte návštěvu Muzea vinařství v Louckém klášteře, kde se dozvíte vše o jeho výrobě i pěstování vinné révy.


THAYA vinařství

Jen pár minut cesty od Znojma, na okraji národního parku Podyjí, vyrostl nový designový skvost - hotel Thaya. Možná vám zní název trochu povědomě, hotel je totiž součástí již déle fungujícího vinařství Thaya, jehož vinice se okolo hotelu rozprostírají a vy je můžete pozorovat z otevřené střechy, kterou rozhodně doporučujeme navštívit. Na historické vinobraní si můžete zajet do Znojma, kde bude mít THAYA svůj vinný foodtruck, nebo si domluvte degustaci vín rovnou ve sklípku THAYA. Nejlepší vína jsou zařazena do kolekce Apri a poznáte je podle divočáka na etiketě. Pokud preferujete klid, doporučujeme pokoje s výhledem do zahrady. Druhou část tvoří apartmány, které některým připomínají hobití vesničku a jiným zase malé vinné sklípky. Kromě vína si tady i luxusně pochutnáte na jídle v restauraci Apri. Na závěr se nechte hýčkat ve wellness se saunou a vířivkou. 


VONI - vinařství & zážitkové ubytování

Mutěnice, kde se VONI nachází, pořádají vinobraní 1.-3. 9. V nenápadné vesnici má vinařství dlouhou tradici a dědí se tu po generace. Téměř každý vlastní vinohrad a vinný sklep. Raritou Mutěnic je lokalita s téměř pěti sty vinnými sklepy v části obce zvané „Búdy“. Každý z těchto sklepů má osobitý ráz, většina z nich je zdobena slováckými ornamenty. Apartmá, kde budete bydlet, je pojaté jako zážitkové ubytování. Je tak akorát velké pro rodinu se dvěma dětmi. Ve vybavení najdete vše, co budete pro pohodlný prodloužený víkend potřebovat. Od měkkých ručníků Lejaan, přes veškerou potřebnou kosmetiku až po deštník, fén nebo reproduktor Bose. Ubytování je vybaveno také moderní technologií a nadstandardními službami. Večer můžete na terase grilovat a pochutnávat si na vínech, které jste jako poklady přivezli z vinobraní. A kdybyste si žádné nepřinesli, majitelé VONI vyrábějí ekologická naturální vína, po kterých nikdy nebolí hlava. 


Apartmány u Stařenky

Apartmány u Stařenky se nacházejí pár minut od Hodonína, kde se burčákové slavnosti a lázeňské vinobraní konají 23. 9. a kousek je to i do Mutěnic, kde se slavnosti konají prodloužený víkend 1.-3. 9. Apartmány u Stařenky jsou ostatně místem, kam se bude rádi vracet bez ohledu na vinobraní. Nejen kvůli atmosféře, ale především kvůli přístupu majitelů, jejichž vřelost je to, proč se za nimi sjíždějí hosté z celé republiky. Všechny pokoje jsou zařízené v romantickém stylu, který působí velmi čistě až minimalisticky. Jejich součástí je ložnice, koupelna a kuchyně, ve které si můžete připravit něco dobrého. Ráno se můžete těšit na domácí snídani, která vás nastartuje na celý den i západ slunce u grilu s vínem v ruce. Pokud přijedete s dětmi, vyberte si apartmán Pálava nebo Chardonnay, které byly vytvořené pro skupiny a rodiny.


Rezidence Adalbert

Valtice jsou Mekkou” všech milovníků vína a vinobraní jsou tady nejočekávanější akcí roku. V Lednicko-Valtickém areálu si užijete hudbu a víno 6.-7. října. Zážitek ale budete mít i z ubytování v Rezidenci Adalbert. Ta je součástí konceptu „Domy s duší“, za nímž stojí rodina Jílkových a jejich sen nabídnout vám romantické ubytování v budovách s bohatou historií a rodinnou atmosférou. Nad historickou lisovnou vybudovali majitelé mimořádně luxusní obytnou část o rozloze 140 m2 s opravdu kouzelným vinným sklepem. Tam si můžete vybrat další zásoby, pokud byste to nezvládli během vinobraní. Rezidenci si pronajměte jako celý objekt, který rád přivítá až pět hostů. Najdete tu dvě ložnice, jednu s manželskou postelí a druhou se dvěma oddělenými lůžky a možností přistýlky. Nebojte se přijet na delší dobu, budete se tu cítit jako doma


Sousedi Pavlov

Je nějaký kraj u nás proslulejší vínem než Pálava? 76. ročník pálavského vinobraní proběhne 8.-10. září. Přijeďte na tento prodloužený víkend k Sousedům do Pavlova. Že nejste zdejší a žádné tam nemáte? Až vás přivítají v rodinném penzionu s otevřenou náručí, v duchu tradiční moravské pohostinnosti a se sklenkou vína, budete se tu cítit jako doma. Víkend uprostřed moravského vinařského ráje tady bude nezapomenutelný. Světlo jemně prostupuje pokoji a nechává vyniknout dřevu i příjemným barevným tónům. Každé ráno se dole z kavárny line vůně báječné snídaně a během dne vás aroma čerstvě namleté kávy přiláká třeba na našlehané cappuccino se zákuskem. Doporučujeme apartmán č. 2 se soukromou terasou a venkovní sprchou nebo apartmán č. 4 s vlastní vířivkou. Už se v ní vidíte?


Monastery Garden Prague

Na vinobraní zamiřte klidně i do Prahy. V rozmezí celého září se zde každoročně odehrává několik akcí, kde víno hraje prim. Ať už zamíříte v září do Troji, Grébovky nebo na Náplavku, všude ochutnáte vína z různých koutů republiky a k tomu si užijete dobrého jídla i hudby. Kouzlo staré Prahy pak můžete nasávat v Monastery Garden, jehož historie sahá až do 13. století. Hotel sousedí s Klášterem svaté Anežky, který je starý tisíc let a samotná budova hotelu byla kdysi součástí anežského kláštera. Tradiční styl v kombinaci s moderními prvky, obrazy a květinovými motivy je pohlazením pro duši. Až se zabydlíte, dlouho neváhejte a vyzkoušejte místní Monastery Garden Bistro, kterému kraluje šéfkuchař Jaromír Volejník. V létě si můžete skvělé jídlo vychutnat v magickém prostředí venkovní zahrady, která bude jistě jedním z vašich oblíbených míst.


Vinařství Konitz 

I z této základny můžete přijet ochutnat vína a burčák na Znojemské historické vinobraní. Majitel penzionu, Boris Vaculík, zrekonstruoval sklep, bývalou lisovnu a historické stavení a proměnil je na moderní penzion, který už posbíral mnohá ocenění. Milou službou je volně přístupná vinotéka ve společenské místnosti pro všechny ubytované hosty. Zkrátka co vypijete, zapíšete a na konci zaplatíte. Doporučujeme ochutnat vlastní výrobu vína Konitz, především jejich ryzlink rýnský, veltlínské zelené a sauvignon. Využívat můžete také společnou kuchyň. Ráno v ní najdete bohatou snídani formou švédských stolů, ze kterých se line vůně míchaných vajíček, čerstvého pečiva z místní pekárny a domácích dezertů přímo od paní majitelky. Ovíněnou hlavu složíte v jednom ze čtyř dvoulůžkových pokojů nebo v prostornější verzi se třemi lůžky. Na přání penzion připraví přistýlky, kam můžete uložit dalšího člena party, co s vámi přijel degustovat.


Anybody hotel

Pokud chcete jet na Moravu za vínem, ale zároveň si užít u trochu ruchu velkoměsta, doporučujeme zůstat v Brně a dělat malé výlety do okolí. Přímo v Brně se vinobraní koná 8.-9. září (Královopolské vinobraní) a slavnosti vína se pak budou odehrávat celý týden 15.-23. září na náměstí Svobody. Hotel Anybody je koncepčně velmi netradiční ubytování, kde si můžete zahrát na filmové hvězdy. Vyberete si z deseti stylových pokojů, kde design a vybavení každého z nich odpovídá filmu, kterým se inspiroval. Bydlet tak můžete třeba uprostřed džungle nebo v romantickém Římě. Anybody je svět, do kterého se plně ponoříte. Fascinující hry s ohromující vizualitou jednotlivých pokojů byly vytvořené spolu s psychology, role play specialistkami i scenáristy. Do tohoto světa ovšem děti nepatří, takže si zkuste zařídit hlídání a show může začít. 


Raffelsberger Hof

Všichni milovníci vína, především toho bílého, zbystřete! Moravu máte projetou křížem krážem a odrůdy moravských vín poznáte i se zavázanýma očima? Chtěli byste poznat něco nového? Udělejte si výlet k našim jižním sousedům do Rakouska. V srdci vinařské oblasti Wachau se nachází tento kouzelný boutique hotel, který vám poskytne to nejlepší zázemí pro výlety do vinic v údolí kolem Dunaje. Heuriger, neboli vinný šenk, patří k vinařské oblasti Wachau stejně tak, jak samotné víno. K hotelu patří krásná zahrada s přírodním jezírkem, kde po náročném dni znovu dobijete energii. Můžete si vybrat mezi apartmány, jednolůžkovými i dvoulůžkovými pokoji. Všechny pokoje jsou vkusně zařízené a velmi útulné. Tady budete mít pocit, že jste doma. Pokud máte kromě vína rádi i cyklistiku, tak určitě vezměte s sebou celou výbavu. Okouzlující krajina Wachau, je zapsána na Seznamu světového dědictví UNESCO a je protkaná kouzelnými cyklostezkami. 

 

*Všechny termíny vinobraní jsou aktuální k datu vydání článku 28-8-2023. 



 

Similar articles