10 kouzelných míst poblíž cyklostezek

23. July 2023
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Potřebuju provětrat hlavu při aktivní dovolené? Vezměte kolo a vyrazte do hor, pusté přírody, kde budete skoro sami nebo mezi řádky vinné révy na Moravu. Obdivujte přírodu na dvou kolech a plánujte dobrodružství dalších dní na místech tak kouzelných, že je nikdy nebudete chtít opustit. Nasaďte helmu, dofoukněte kola, zabalte svačinu a vyrazte za nezapomenutelnými zážitky. 


Kde si skvěle zajezdíte na Moravě? 

Barvířka

Barvířka ve Valticích bude skvělým zázemí pro partu kamarádů nadšených do cyklistiky. Bude se tu líbit i dětem, pro které je tu obrovský výběh na zahradě, pískoviště i klouzačka. Barevnou chaloupku mají na svědomí šikovní lidé z projektu Rocksky Houses. Najdete ji na polosamotě, mezi vinicemi a slunečnicovými poli. Je tak elegantní a vřelá, že se vám nebude chtít odjet. Ve dvou obytných částech se vyspí parta 10 lidí. Je tu Ateliér, ke kterému patří dvě ložnice a podkrovní spaní, a pak malá garsonka, která na něj navazuje. Obě části mají svou vlastní koupelnu a kuchyňku. V ateliéru je společné sezení u krbových kamen s krásným výhledem do zahrady. Zatímco vy budete venku grilovat a popíjet výběr z hroznů, děti se vyřádí na zahradě. Večer se pak všichni zabavíte promítáním na velkém plátně ve venkovním kině. Kolem Barvířky vede vinařská cyklostezka, takže stačí jen vzít kola, nasednout a vydat se do okolí plného vinohradů a sklípků. Trasy nejsou náročné, a tak je zvládnou i vaše menší ratolesti. Kromě obrážení cyklotras se můžete na jeden den vydat i do Valtic a nakoupit si něco dobrého od místních vinařů. 


Boutique Hotel Škrobák

Jedenáct hektarů vinic a k tomu cyklostezky jak víno. To na vás čeká v hotelu Škrobák v Čejkovicích. Díky své poloze na moravské vinné cyklostezce, je hotel ideální základnou pro objevování okolní krajiny a dlouhých lánů vinné révy. Pokud vlastní kolo nemáte, rádi vám ho tu zapůjčí. Přestože je hotel velmi luxusní, panuje tu přátelská atmosféra. Interiéry v minimalistickém duchu, od studia ID_arch nadchnou milovníky moderního designu. Architektura se tu snoubí s vynikajícím jídlem, vínem a především srdečným přístupem. Den tu začíná krásným výhledem do vinic a končí epickým západem slunce. Pochutnáte si tu na domácích snídaních, skvělé kávě a dezertech z Wine Bistra. A když budete mít náladu jen tak lelkovat, objednejte si piknikový koš a lehněte si do trávy. Projděte se po městečku, které je domovem známého bylinkářství Sonnentor a několika vinných sklípků. 


La Strachec

Další jihomoravský skvost, kde zpomalíte své tempo a ochutnáte kousek Itálie. V kouzelném penzionu na břehu rybníka a kousek od vinic a krásných cyklostezek si odpočinete od všeho. I od dětí, protože penzion je Adult-Only. Každý z pěti pokojů je vybavený v jiném stylu, ale všechny vás uvítají svou přímořskou atmosférou, květinami nebo hromadou pohodlných polštářů. Všechny pokoje mají také svoji vlastní terasu, na které můžete popíjet víno, večer si ugrilovat čerstvou rybu a sledovat západy slunce. Pokud se chcete vydat na průzkum místních stezek na elektrokolech, můžete si je pohodlně nabít na nabíječce v kolárně. Těšte se na zdejší brunche, ty jsou opravdovým zážitkem. Majitelé vám rádi připraví vajíčka z místního chovu, voňavé ristretto, šunky, které si se zráním daly opravdu na čas, lososa, italské sýry nebo voňavé skořicové šneky. Milí majitelé vám rádi dají tipy na výlety, nejlepší oběd v okolí nebo vás navedou na nejbližší cyklostezku. 


Prosecco residence Marko

Milujete jízdu na kole a prosecco? Neodolatelná atmosféra italského Toskánska v kombinaci s moravskou pohostinností vás pohltí od prvního okamžiku, kdy do této prosekárny vkročíte. Skvělé jídlo, ta nejlepší nabídka vín, rumů a 30 druhů prosecca vám potvrdí, že tady jste rozhodně správně. A jestli přijíždíte i za pohybem, rozhodně kolo nenechávejte doma. Místní nenáročné cyklostezky zvládnete i po vydatnějším sommeliérském večeru. V nové wellness zóně se vám bude líbit. Najdete zde vše, co uleví vašemu tělu a harmonizuje duši - bazén, dvě vířivky, čtyři sauny, Kneippův chodník a klidovou zónu. V létě si můžete odpočinout na venkovní terase s lehátky. V restauraci vám šéfkuchař připraví speciality z těch nejlepších lokálních potravin. Servírují se tu sezonní pokrmy z prvotřídních surovin a v každém ročním období se snaží využít vše, co vyroste v okolních sadech a na polích u místních farmářů. K pobytu máte zdarma štědrou snídani, tak nikam nespěchejte a užijte si každé její sousto.



Kde si skvěle zajezdíte na horách? 
 

Amenity Resort Špindlerův Mlýn

Amenity resort je tvořen dvěma budovami – hotelem s pokoji, restaurací a wellnessem, a hned vedle dependance s apartmány. Ty jsou vybavené plně zařízeným kuchyňským koutem a dostatkem prostoru pro ničím nerušenou dovolenou. Rozhodně si zajděte na jídlo i do restaurace, kde podávají speciality regionální kuchyně. Moderní design, lokální suroviny a terasa s výhledem do krkonošské přírody dělají z restaurace místo, kam se rádi vrátíte. A jestli přijedete s dětmi, budou nadšené z pasoucích se zvířat na loukách všude kolem. Ovce, kozy, prasátko, koně i daňky. Možnost vyzkoušet si jejich krmení máte s hotelovým personálem. Nezapomeňte doma pohorky i kolo. Vydejte se po přehledně značených cestách, až na vrcholky hor. Dojít můžete na Sněžku a cestou vás budou provázet výhledy na krásy Krkonošského národního parku. Bikeparky a Singltreky v krkonošských areálech jsou pro všechny úrovně cyklo dovedností. Najdete tu trasy vhodné pro rodiny s malými dětmi, ale i technicky náročnější sjezdy. Po návratu na vás bude čekat odměna v podobě relaxu ve wellness. 


Ski & Spa hotel Bellevue

Všichni, kdo pravidelně vyrážejí za aktivní dovolenou, by vám potvrdili, že v Harrachově o zábavu není nouze. A to v jakékoliv sezóně. V samém srdci harrachovského sportovního areálu pod lanovkou naleznete jedinečný hotel Bellevue, odkud se budete kochat výhledy na skokanské můstky. Najdete tu celkem 16 útulně minimalisticky zařízených pokojůrodinných apartmánů. Srdcem hotelu je restaurace s venkovní terasou, kde si pochutnáte na tradiční české kuchyni. Nedílnou součástí je pohostinný personál, který vytváří příjemnou rodinnou atmosféru a i díky kterému se vám nebude chtít odjet. Na pomezí Krkonoš a Jizerských hor je stále co dělat. Kromě vyjížďky na kolech se můžete projet na bobové dráze, zajít do lanového centra nebo vyzkoušet 10 m vysokou horolezeckou stěnu. Během pobytu nezapomínejte také odpočívat. Hotelová vířivka nebo sauna s výhledem na Harrachov a jeho okolí je k tomu jak stvořená.


Kolovna

Vyrazte za dobrodružstvím na Dolní Moravu. Do penzionu Kolovna se sjíždí cyklo nadšenci z celé republiky, budete to tu milovat. Klidně sem přijeďte bez jakéhokoliv vybavení. Rozhodnutí brázdit okolní kopce můžete udělat až na místě. Ochotný personál vám půjčí vše, co budete na výlet potřebovat. Pokud jste ještě nikdy nevyzkoušeli jízdu na elektrokolech, teď je ten pravý čas. Díky nim spatříte jesenické výhledy, jež vám do té doby zůstaly skryty. Jakmile se z vydatného výletu vrátíte, bude na vás v přilehlém bistru čekat skvělé domácí jídlo z kvalitních surovin. K němu si objednejte točené pivo nebo limonádu a už si jen užívejte krásný výhled do krajiny kolem Chrastického potoka. Bolavé svaly pak nechte odpočinout v soukromé sauně. Pokud by vás zastihlo deštivé počasí, jako program se nabízí den strávený v termálních lázních ve Velkých Losinách. Až vykoukne sluníčko, projděte se po Stezce v oblacích, která je nedaleko. 


Vila Rasola

Vila v překrásné krajině Jesenických hor voní ještě novotou. Kouzelné místo obklopené lesy, kde si přírodu užíváte z první ruky, může být tím pravým zázemím pro setkání party přátel nebo rodinnou dovolenou na kolech. Vila s otevřenou náručí přivítá až dvacet hostů ve třech apartmánech, pojmenovaných podle dcer majitelů. V každém z nich najdete koupelnu, plně vybavenou kuchyň i obývací pokoj. Jak si budete chtít volno užít je jen na vás a možností tu máte opravdu spoustu. Houbaření, toulání se přírodou a sbírání lesních plodů, turistika i cyklovýlety jsou tady zážitkem. Nebo jsou vám příjemnější nohy v teple? V tom případě se uvelebte u plápolajícího ohně s dobrou knížkou a vínem, nebo si pusťte meditační hudbu a dejte si saunu. Můžete mít celou vilu jen pro sebe, nebo si můžete objednat jen jeden skvěle vybavený apartmán. Při pobytu s přáteli se budete společně setkávat ve velké společenské místnosti, venku u grilu a ohniště



Projížďky pustou krajinou
 

Treehouse Resort Ralsko

Toužíte po romantice na samotě jen ve dvou? Nebo si chcete vyrazit s druhým párem kamarádů či s dětmi a vyměnit hotel za divočejší glamping? Ralsko je jedno z nejvíce tajemných a nejopuštěnějších míst v republice. Liduprázdná pahorkatina, protkaná stezkami a krásnými rybníky, je ideálním místem pro vaše toulky přírodou. V domku na stromě je romantika při svíčkách zaručena, rozmyslete si tedy, jestli pojedete ve dvou nebo s sebou přiberete také děti - i na ně jsou tu ale připraveni. Vydovádí se na pískovišti a hřišti s prolézačkami a houpačkou. Místní krajina je rájem houbařů, tak nezapomeňte doma košík. Večer si můžete opéct něco dobrého na ohni a i při nepříznivém počasí budete mít dostatek suchého útočiště pod terasou. Majitelé vám rádi objednají maso u místního řezníka, které si můžete na grilu sami upravit. Zajistí vám také domácí špekáčky. Nemusíte se bát, že byste přišli o svůj koupelnový rituál. Venku najdete sprchu a uvnitř zase ekologickou toaletu (nebo je-li libo klasická kadibudka, i tu tady mají). Krajina pod Ralskem je rájem pro cyklisty. Převažují zde asfaltové a šotolinové cesty, ze kterých budete mít nádherné výhledy. Unikátní jsou v tom, že tu najdete pozůstatky obcí, i oblasti zasažené pobytem armádních vojsk.


Na Stodolci

Na dosah všech přírodních krás Českého Švýcarska najdete tenhle útulný penzion se skvělou restaurací a stylovou stodolou. Místo, kde si užijete bezva dovolenou jen ve dvou, ale i s dětmi. Ubytujte se v jednom z pokojů v tradičním stylu staré chalupy s podkrovními trámy, které voní dřevem. Větší prostor vám poskytne jeden ze dvou apartmánů, které se nacházejí v původní zrekonstruované stodole. Pro kouzelné výhledy z terasy doporučujeme letní pokoje s nádherným pohledem do okolní krajiny. A pokud vás bude víc, pronajměte si rovnou celou roubenku, kterou můžete mít jenom pro sebe. Nemáte České Švýcarsko tolik prochozené? Na Stodolci je dokonalý výchozí bod pro cyklistické i pěší túry a rozhodně byste neměli vynechat klasické výlety jako Pravčická brána, plavbu po soutěskách nebo třeba Mariinu vyhlídku. Musíme vám říct, že o místních borůvkových lívancích se nám často zdá. Lepší jste určitě neměli. My na ně chodíme už leta letoucí a pořád je nikde nepřekonali.



 

Similar articles