10 nejkrásnějších přírodních koupališť pro léto v Česku

29. května 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Kdo už se naladil na léto a nemůže se dočkat, až se rozvalí s dobrou knihou u vody, ten ať zbystří. Dali jsme pro vás dohromady seznam nejkrásnějších přírodních koupališť, jejichž návštěvu můžete spojit s některým z našich kouzelných míst. Ať už je to lom, biotop, nebo třeba jezero - na těchto místech se prostě budete cítit dobře.

Zdroj fotky: Khsjih.cz

 

Lom Horní Cerekev

Zatopený kamenolom na Pelhřimovsku nabízí průzračnou vodní hladinu pro nadšence, kteří hledají trochu klidu uprostřed přírody. Kromě hlavní pláže je lom přístupný i z několika míst na skalnatém ochozu a najdete zde i molo se vstupem pro potápěče. Díky písčitému dnu je lom vhodný také pro koupání s dětmi a voda příjemně chladí i v horkém létě. V okolí se ubytujte třeba v Apartmánech Kocourek, které jsou ideálním místem pro rodinnou dovolenou. Je zde celkem šest apartmánů pro čtyři až osm hostů a ocení ho především rodiče. Pro děti je tu totiž nachystané takové vyžití, že se zabaví na celý den a vy si budete moct vychutnat nerušenou sklenku vína v rozlehlé zahradě u bazénu.

Zdroj fotky: FB Biotop Nový Svět

 

Biotop Nový Svět

Biotop Nový Svět vznikl v roce 2019 na místě původního zchátralého koupaliště. Nachází se uprostřed údolí mezi obcemi Bynovec, Arnoltice a Růžová a skvělé je na něm především to, že je voda díky čističce po celý rok krásně průzračná.  Kromě koupání v jezírku se zde můžete zastavit v místním bistru pro něco na zub, nebo se projít po osadě Nový Svět směrem k nové turistické stezce zvané Ovocná. Ta vede až do obce Růžová k větrnému mlýnu. Kouzelné ubytování na vás čeká uprostřed lesů, skal a rybníků v Hotelu Ostrov, kde můžete dobít energii v místním wellness a rovněž si užít letní koupačku v bazénu. Hotel se nachází v Českém Švýcarsku, které má, obzvlášť v létě, nespočet lákadel.

Zdroj fotky: Infocentrum.horice.org

 

Přírodní koupaliště Dachova

Panoramatické místo, které má kromě přirozeného relaxu také architektonický význam. Přírodní koupaliště Dachova se nachází ve stejnojmenné osadě a místní dřevěný areál vznikl podle návrhu architekta Karla Bachury již roku 1925. Kromě milovníků koupání se o místo přirozeně zajímají i filmové štáby. Nedaleko koupaliště se nachází místo tajných setkávání lesní pramen Kalíšek a příjemnou vycházku nabízí také Malátova stezka spojující Dachovy s Hořicemi, která je pojmenována po hudebním skladateli Janu Malátovi, jenž zde často pobýval v letním bytě a zdejší příroda byla často inspirací pro jeho tvorbu. V okolí se můžete ubytovat třeba v neotřelé moderní dřevostavbě Penzion Vojice, která vás uchvátí svým jedinečným výhledem a můžete tak navázat na objevování architektonických skvostů.

Zdroj fotky: Kudyznudy.cz

 

Lom Výkleky

V obci Výkleky nachází krásný zatopený lom. Stejně jako většina lomů se stal rájem jak pro potápěče, tak pro ty, co vyhledávají koupání v celoročně čisté vodě. Průzračnost vody dovoluje nahlédnout až tři metry pod hladinu a najdete zde  pohodlný přístup z hlavní pláže. Jelikož se místo nachází nedaleko Olomouce, doporučujeme návštěvu lomu spojit s prohlídkou města, které letos konečně opět ožívá. Užít si tak můžete tour po místních památkách a galeriích ale i jedinečných kavárnách a bistrech - těch je totiž Olomouc plná. Ubytovat se můžete v roztomilém boutique hotelu Miss Sophie's v centru města. Za zmínku stojí především místní snídaně, u kterých vždy hrozí přejedení k prasknutí. 

Zdroj fotky: Jezeromilada.cz

 

Jezero Milada

Jezero Milada vzniklo s napuštěním zbytkové jámy po dolu Chabařovice. Auto musíte nechat sice o něco opodál, k samotnému jezeru však dojdete během chvilky. Jezero je průzračně čisté a přes týden u něj nepotkáte takřka ani nohu. Vyžijí se tady především milovníci vodních sportů, kteří si ujíždí na jachtingu, kajacích nebo paddleboardech. Na své si tu přijdou i rybáři. Pokud se chcete ubytovat v okolí, zajeďte do Dvora Perlová voda. Zrekonstruovaný statek je naprosto unikátní svými krásnými prostory i vynikající kuchyní, která je koncipována podle sezónní kuchyně a moderního zpracování. Minulý rok tak Perlová voda otevřela své brány např. Masterchef kuchaři Oliverovi Pape s jeho zážitkovým gastro projektem Vesnice.

Zdroj fotky: Kudyznudy.cz

 

Mašovický lom

V zatopeném Mašovickém lomu si přijdou na své nejen vášnivý plavci, ale i biologové a milovníci přírody. Lom je totiž domovem pro ohroženou populaci několik druhů čolků, žab, ještěrek nebo třeba užovek. Jde o umělý biotop nedaleko Znojma, kde budete blízko přírodě a můžete si užít odpoledne na sluníčku. Odpoledne se stavte ubytovat do penzionu Na Kolářce, které se nachází v prostorách bývalého zámeckého šafářství. K penzionu patří také restaurace, kde se zaměřují na moderní českou kuchyni využívající suroviny z lokálních zdrojů. No a večer můžete objevovat krásy historického Znojma.

Zdroj fotky: FB Beach Park Mlékojedy

 

Pískovna Mlékojedy

Jenom kousek od Prahy se nachází Pískovna Mlékojedy. Kromě průzračně čisté vody se můžete slunit na travnatých nebo písčitých plážích, navštívit plážový bar, využít kurty na beach volejbal nebo vodní lezeckou stěnu. Místo je opravdu friendly pro všechny kategorie - sportovci, pejskaři, milovníci vodních sportů i nudisté - všichni si tu přijdou na své. K tomu tu navíc na vás čeká také hlídané parkoviště. V okolí se můžete stavit ubytovat třeba v krásném zrekonstruovaném statku z roku 1925 Na Kmíně, kde si můžete užívat klid venkova v jedinečných prostorách. Místo je také ideální pro svatby nebo třeba jógové a jiné relaxační pobyty.

Zdroj: Kudyznudy.cz

 

Píšťanské jezero

Uměle vytvořený písník z 50. - 60. let je oblíbenou destinací pro dlouhá opalovací a koupací odpoledne. Písek, kteří se zde těžil, byl použit pro výstavbu Slapské a Orlické přehrady a také tvoří základ místních pláží. Na jezeře se nachází tři malé ostrůvky, loděnice a hotel s restaurací s výhledem na vodu a okolí. Výhodou je i nedaleká cyklostezka, která vede podél řeky Labe a můžete si tak udělat parádní výlet na kolech. Zajeďte se ubytovat do Statku Oblík, který je oázou klidu uprostřed překrásné krajiny Českého středohoří. V srdci národní přírodní rezervace tak můžete objevovat krásy okolí nebo jen tak lelkovat u bazénu.

Zdroj: Kudyznudy.cz

 

Lom Hříměždice

Legendární lom nedaleko od Prahy je rájem všech milovníků skoků do vody. I proto se tu každoročně v létě koná sportovní akce Desperados High Jump, kde závodníci měří své síly ve skocích až z dvaceti metrů. Své skokanské umění tu zkušení mohou provozovat i mimo hlavní akci sezony, a to z okolních označených skalisek nebo ze speciálně upravené houpačky. Ubytovat se můžete v nedalekém boutique hotelu Panství Dlouhá Lhota, kde si můžete vyzkoušet, jaké je to žít na zámku. Dobře sehraný personál vám tu splní všechna přání, od snídaně do postele přes vyžehlení róby na slavnost nebo svatbu v zámeckém parku, až po ubytování vašeho domácího mazlíčka.

Zdroj fotky: Kudyznudy.cz

 

Lom Baraba

Naší plejádu zatopených lomů zakončujeme nedaleko Mělníka. Průzračná voda s hloubkou až 8 metrů láká ke svým travnato-písčitým plážím rybáře, potápěče i turisty. Ve vodě se mohou koupat také psí mazlíčci a do vody je tu přístup hned z několika pozvolných břehů. Když si zajedete o trochu dál na sever, můžete navštívit kouzelné místo Homutův statek z 19. století, který prošel citlivou rekonstrukcí pod taktovkou architekta Petra Lorence. Ohromí vás nejen jednotný design a čisté linie, ale také přívětivost personálu a poctivá jednoduchá gastronomie.

----

Úvodní foto: Aaron Burden / Unsplash

Podobné články