Pro milovníky architektury: 10 nejkrásnějších míst u nás i za hranicemi

27. dubna 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Vybrali jsme pro vás fascinující stavby, kde se dovolená promění v unikátní zážitek. Váš vytříbený vkus i cit pro detail dovolí vychutnat si neuvěřitelná spojení mezi uměním a moderním inženýrstvím. Na těchto místech budete mít co obdivovat. Od moderních staveb, až po historické skvosty. Připravte se na atmosféru, která přináší inspiraci a příběhy míst, jež ve vás na dlouho utkví.   


Stará Pekárna

Historická cihlová budova s bílým štukem se tyčí uprostřed klidné části Znojma jako němý svědek minulých dob. Jednou bývala pekárnou, ale dnes se v ní odehrávají úplně jiné kouzelné příběhy. Okouzlí vás tu kombinace hned několika slohů, od gotiky, přes renesanci, baroko, až po klasicismus. Ostatně, to všechno se dozvíte i během komentované prohlídky celého domu, která je zážitkem sama o sobě. Unikátní je především sklípková klenba v mázhausu, gotický srub ve dvorní části a dochovaná pec, kde se peklo celých 350 let. Stará Pekárna je rájem pro všechny milovníky designu a architektury. Absence rušivých doplňků a barev ve vás znovu objeví pocit ztraceného klidu. A ke klidu vám pomůže i ochutnávka moravských vín. Nevynechejte návštěvu Muzea vinařství v Louckém klášteře, kde se dozvíte vše o jeho výrobě i pěstování vinné révy.


Vila Čapek

Dovolená s puncem šlechetnosti a noblesy časů první republiky. Tak by se dal jednoduše popsat zážitek, který tohle ubytování skýtá. Když vstoupíte do Vily Čapek, okamžitě se ocitnete v jiném světě. Tento skvost zlatého věku architektury se nachází v klidné vilové čtvrti obce Branžež, u Mnichova Hradiště. Nejlépe vám tu bude s rodinou, nebo jen tak ve dvou. Ve vile je pět pokojů, jeden apartmán a pronajmout si můžete i malý Domeček. Pokoje jsou vybavené vším, co k dokonalému odpočinku potřebujete. Moderní, designové, s čistými jednoduchými liniemi. Ať už budete chtít trávit dlouhá rána v posteli, procházet se po rozlehlé zahradě nebo relaxovat u jezírka, rozhodně nikam nespěchejte. Tady čas plyne tak pomalu, jak mu jen dovolíte. Užívejte si to dosyta a nenechte se ničím rušit.


BOMMA Atelier

Ateliér BOMMA na Praze 1  je ideálním místem pro ty, kteří hledají nezapomenutelný zážitek a chtějí se ponořit do světa umění a designu. Budete si tu připadat, jako byste se stali součástí uměleckého díla. Apartmán je v kubistickém domě Diamant a je to jedinečný privátní prostor, který si značka pronajala od majitelů, potomků Adolfa Hoffmesitera, který se svou rodinou v bytě žil. V apartmánu naleznete úchvatnou ložnici, dvě koupelny s vanou a plně funkční kuchyni. Nechybí ani provoněný obývací pokoj s pohodlnou a stylovou pohovkou, bar na přípravu drinků, dva kávovary od Nespressa a hudební systém Sonos. Inspiraci a tvůrčí myšlenky můžete hledat třeba na terase s výhledem na Prahu. Vězte, že podobný koncept v Česku opravdu nenajdete!


Long Story Short Hostel & Café

Majitelka Eva vytvořila na Hané ubytování, do kterého se sjíždí celá republika. Long Story Short Hostel & Cafe je jako kapitola z knihy o cestování. Nevšední hostel vás přivítá svým neotřelým a moderním designem, ve kterém se prolínají prvky historie a kultury. Je to sice hostel, ale v tomto případě zapomeňte na všechno, co se vám s tímto slovem pojí. Vybírat z pokojů si vlastně ani nemusíte. Všechny jsou krásné a vytvořené v minimalistickém stylu, který však nepostrádá vřelost, ani útulnost. Zde se setkávají lidé z celého světa a vytvářejí přátelskou a uvolněnou atmosféru. Přisedněte si k zahraničním turistům u dlouhému stolu během snídaně nebo se seznamte s novou partou u večerního grilování. Těšte se na večírky na terase, drinky i hudbu. Je to ideální místo pro dobrodruhy, cestovatele i lidi obdivující design. 


Štajnhaus

Když spatříte Stajnhaus, okamžitě si uvědomíte jeho výjimečnost. Architekt Jan Hora, společně s majitelem domu, vytvořili ubytování daleko vzdálené všemu, na co jsme v našich končinách zvyklí. V bývalé židovské čtvrti v Mikulově tak vznikl historický a zároveň designový penzion, kde žádná ze zdí není rovná a ani jeden roh pravoúhlý. Pokoje jsou nazvané podle barev, které jim dominují - žlutá, modrá, šedá, zelená a bílá. Výraznou barevnost ale nečekejte, prostor je vytvořený tak, abyste si užili jemné linie a až umělecky čistý prostor. Prostory jsou navrženy tak, aby vám poskytly maximální pohodlí. Každý detail je tu promyšlený a podporuje výjimečnou atmosféru domu. Pokud jste opravdovými nadšenci do vína, zeptejte se na návštěvu jednoho z mnoha místních vinařství s řízenou degustací. Povinností v Mikulově je mimo jiné i procházka na Svatý kopeček, ze kterého budete mít město jako na dlani.


Sýpka Arnoštov

Sýpka Arnoštov ze 17. století je neuvěřitelným příkladem toho, jak se staré budovy mohou stát moderním a jedinečným ubytováním. Možná na vás takový dojem neudělá hned při příjezdu, ale neomítnutá fasáda by vás neměla zmást. Až vstoupíte dovnitř, budete vědět, že smysl pro estetiku a eleganci byl hlavním motorem vzniku skvostného ubytování. Celý počin je výhradně český design, jednoduchý, oslavující přírodní materiály a čisté linie. Sýpka se dá pronajmout pouze jako celý objekt a je určen pro osm lidí. Parta přátel tu bude mít soukromí ve 4 ložnicích. Kromě interiéru si určitě oblíbíte i přilehlou zahradu, houpací sítě v sadu mezi jabloněmi, nedaleké lesy a dva potoky. Vypněte mobily, stejně tu skoro nechytíte signál. Na společný čas strávený v Sýpce budete ještě dlouho vzpomínat.


Telegraph Loft

Místo tak originální, že budete mít problém přestat kroutit hlavou a žasnout! Tento architektonický poklad vznikl přestavbou bývalé továrny z roku 1908, kde se vyráběly telegrafy. Nachází se v historické části Olomouce a nabízí nezaměnitelné zážitky, které načerpáte nejen z ubytování, ale také ze setkání, kterých se tu za den přihodí opravdu dost. Telegraph je platformou propojující kulturu, práci a odpočinek. Je to svět, kde kolem sebe proplouvají milovníci umění, podnikatelé i freelanceři. Není to jenom galerie, ani kancelářská budova. Je to především komunita. Přijíždíte sem užívat volna i trochu pracovat? V prvním patře najdete coworkingový prostor, za který by se nemusela stydět žádná evropská metropole a o patro výše kavárnu stvořenou na míru těm nejnáročnějším zákazníkům.


Villa Rosenaw

Villa Rosenaw je jako princezna v moderním převleku. Ne, že bychom ji srovnávali s nějakou novodobou celebritou, ale jednoduše ji nelze přehlédnout. V nádherné secesní fasádě je zrekonstruovaný nejstarší dům v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho pravou okázalost poznáte, až vejdete dovnitř. Vila je krásně prosluněná, plná světlého dřeva, skla a klidných pastelových barev. Nejen achi nadšenci, ale ani gurmáni tady nepřijdou zkrátka! Můžete si tu vybrat mezi dvěma restauracemi. První, velmi světlá, s velkými okny, květinovými vzory a nádechem ženskosti, je doplněna o krb. Druhá restaurace se nachází v podzemí a okouzlí vás cihlovými klenbami. Místní pokrmy lahodí nejen vytříbeným jazýčkům, ale také oku.


Kontor Boutiquehotel

Pokud pro vás cesta za hranice nepředstavuje problém, rádi bychom vás vyslali do městečka Hall v Tyrolsku. Budova, která kdysi sloužila obchodu, se proměnila na místo, kde se tvoří Amazing zážitky. Dům prošel velkou rekonstrukcí. Majitelé se do toho pustili s vášní a velkou láskou pro detail. Historické pokoje jsou doplněny současným nábytkem a koupelnami. Najdete tu jen 5 pokojů. Žádné dva nejsou identické a každý vás dostane něčím jiným. Každé ráno na vás bude čekat výtečná snídaně v barokním salónku. Můžete se těšit na domácí lahůdky a sama Ursula vám s láskou připraví vajíčka na tisíc způsobů. Zde si opravdu potrpí na regionální a sezónní potraviny a domácí produkty. Až se vymaníte z obdivování interiéru, vyrazte vzdát poklonu přírodním krásám, které jsou hned za zdmi hotelu. Alpský park Karwendel s drsnou a nedotčenou přírodou je největším přírodním parkem v Rakousku.


Milla Montis

Přemýšleli jste někdy nad tím, co pro vás znamená luxusní dovolená? Jestli je to kombinace epické lokace, neotřelého designu, vytříbené gastronomie a dechberoucích wellness služeb, pak pro vás máme dobrou zprávu. Všechno to najdete pod jednou střechou ve Ville Montis v jižním Tyrolsku. Tyčí se vysoko nad řekou Rienz, která se vine romantickým údolí Pusteral. Její elegantní černá barva je v kontrastu s okolní zelení magnetem pro oči a vy teď budete mít pár dnů tu čest poznat její kouzlo i zevnitř. Stavba pochází z pera architekta Petera Pichlera, který ve svém návrhu propojil inovativní design s harmonií okolní přírody. Svým unikátním přístupem vytvořil návrh na základě střech místních staveb a horských vrcholků. Na výběr budete mít z několika kategorií pokojů, učaruje vás každý z nich. Celkem jich tu mají pouze třicet, takže nečekejte žádné velké davy a ani pobíhající děti - hotel je Adult Only. 


Sice se nám nechce věřit tomu, že byste nenašli nic, co by vás uchvátilo, ale pokud se chcete ještě maličko porozhlédnout, podívejte se na těchto 50 Amazing míst, kde Design hraje hlavní roli. 




 

Podobné články