Kde letos strávíte ty nejkouzelnější Vánoce?

6. listopadu 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Nikde přece není psáno, že to musí být zrovna doma. Domov je totiž o lidech, a proto je mnohem důležitější, že budete všichni spolu na jednom místě. Netrapte se tím, jestli je perfektně uklizeno a napečeno. Prožijte svátky v klidu, ať už je budete slavit kdekoli. Vybrali jsme pro vás roubenky i apartmány na horách, kde můžete strávit letošní pohodové svátky se svými nejbližšími. 
 

Chata Hejlovka

Červená chatička je ideální pro čtyřčlennou rodinu, která chce Štědrý den zažít na neobvyklém místě. Hejlovku najdete v chatové osadě nedaleko Sázavy. V horním patře se nachází dvě prostorné ložnice prosvětlené ateliérovými okny, díky kterým celý prostor působí velmi vzdušně a jemně. Soliterní kusy designového nábytku v čele s luxusními postelemi Hästens a nenápadnými vestavěnými skříněmi vytváří dobře promyšlený koncept. Teplo domova vám tu zajistí nejen podlahové topení, ale také krásný prosklený krb, který je uprostřed obývací a jídelní části. Koledy si můžete pustit na místních reproduktorech Bang & Olufsen. Kuchyně tu nepostrádá žádné spotřebiče, takže o salát a řízky nepřijdete. Opravdovou perličkou je tu zapuštěný vyhřívaný bazén, který slouží i jako vířivka a sauna s panoramatickým výhledem. 


Cimra Bude

Cimra je malá zrekonstruovaná chaloupka pro 8 osob včetně dětí. Má své přísloví: „Nový projekt. Starý dům. Krásné místo. Prostor snům". Na Cimře se pořád něco mění, a tak pokaždé, když sem dorazíte, uvidíte něco nového. Detaily jsou totiž to, co nás tu baví nejvíc - nápisy na zdech, stromy v ložnici, historické prvky, světelné znamení na toaletě. Svou štědrovečerní večeři si dáte ve Světnici, kde je plně vybavená kuchyně, krbovky a velký kulatý stůl až pro 6 osob. Pokud sem přijdete na prodloužený víkend, rozhodně se nudit nebudete. Když napadne sníh, vyrazte na běžky. Stopa začíná hned u Cimry. Ale i bez sněhu jsou tu krásné procházky, po kterých se krásně sedí u krbu s horkou kávou. 


Chata nad Kocábou

Nechce se vám moc daleko od Prahy, ale zároveň toužíte být s rodinou někde v klidu a oslavit Vánoce na samotě v přírodě? Teprve nedávno jsme ve Štěchovicích objevili Chatu nad Kocábou. Najdete tu parádně vybavenou kuchyň, pračku, útulnou terásku i Wifi. O teplo se vám tu postará designový krb, který je uprostřed obývací části. Ubytovat se tu může až 5 osob. Dva hosté se vyspí v manželské posteli nebo na dvoulůžku v obýváku a poslední host na gauči. Kdyby jste si chtěli Štědrý večer udělat netradičně, můžete na terase klidně grilovat a u toho pozorovat hvězdy. I sauna vám zajistí příjemné zpestření svátečního času. Místo je skvělým výchozím bodem na výlety v okolí. Vydejte se třeba na Štěchovickou přehradu, vyhlídku Máj či naučnou stezku Svatojánské proudy.


Chatka Mileč

A co takhle strávit romantické Vánoce jen ve dvou v zajímavém glampingu? Uprostřed malé vesnice, kousek od Nepomuku stojí malinká chatka Mileč. Zimní příroda je tady doslova všeobjímající. K chatce náleží zahrada s velkým keltským ohništěm, jezírkem s sudovou saunou. Co takhle udělat si netradiční sváteční hostinu na ohni a před spaním se jít příjemně prohřát do sauny? Ve vybavené kuchyni na vás čekají sezonní dobroty od místních farmářů. Ochutnejte ovocné marmelády, poctivé paštiky a k vínu ideální olivy. Naladit se tu můžete na různé vibrace. Znáte zvonkohru koshi, deštnou hůl, kalimbu, kokiriko či agogo? To jsou nástroje, které na vás čekají. Rozezněte je a ponořte se do zvukové lázně. Zkuste si zahrát tradiční koledy na tyto zajímavé nástroje. 


Stromovny

Nejste fanoušky tradičního konceptu Vánoc? Udělejte si je letos po svém, třeba ve výšce nad zemí, v opuštěném lese. Ve Stromovně bude dobře dvěma zamilovaným duším, které netouží po typických nablýskaných Vánocích, ale dají přednost kvalitně strávenému času jen ve dvou. Kapra si tu sice neosmažíte, ale když vám bude přát počasí, můžete využít plynový gril na horní terase a připravit si na něm, co hrdlo ráčí. Majitelé si pro vás na večer připravili tapas a doplnili ho o kvalitní italská vína. Ráno se můžete těšit na vynikající snídani. Stromovnu si vytopíte kouzelnými krbovými kamny, které dodají celému pobytu tu správnou hygge atmosféru, stejně jako světýlka všude kolem. O hygienu se bát nemusíte, součástí lesního domku je moderní koupelna s chemickým záchodem. Voda ve sprše má venkovní teplotu. Otužování je součástí zážitku. 


Apartment Tiliana Tatranská Lomnica

Vánoce na Slovensku? A proč ne! Krásný apartmán v centru Tatranské Lomnice vám nabídne Vysoké Tatry jako na dlani. Je navíc snadno dostupný tatranskou železnicí, stanice je přímo u apartmánu, zkuste se sem tedy vydat trochu netradičně vlakem. Prodloužený vánoční víkend tady klidně můžete strávit brázděním sjezdovek v Lomnickém sedle. Najdete tu i spoustu běžkařských tratí. Aktivní Vánoce tady mají zelenou. Apartmán komfortně ubytuje až pět hostů, nechybí tu wi-fi, televize, vybavený kuchyňský kout s myčkou nádobí a mikrovlnnou troubou a zajištěné budete mít i parkování. V pěší vzdálenosti se nachází tatranské krčmy s regionálními specialitami, a tak si můžete vyzkoušet štědrovečerní hostinu jako turisté v jiné zemi. Zážitkovou gastronomii si užijete v restauracích Sissi a Franz Josef v hotelu Lomnica. Relaxovat můžete v Aquarelax hotelu Sorea Titris přímo v Lomnici nebo v nedalekém Aquacity Poprad.


CHALEYOTT Mountain Apartments

Apartmány Chaleyott vznikly v Harrachově teprve nedávno. Na vánoční svátky s rodinou jsou jako dělané. Když v Harrachově napadne sníh, je to opravdu pohádka. Každý ze tří apartmánů poskytne na čas domov pro 4 osoby. Součástí každého apartmánu jsou plně vybavené kuchyně. Pokud chcete dorazit na pokoj, kde na vás bude čekat lednice plná dobrot, stačí si ji objednat předem u majitelů. A s dobrotami ještě nekončíme, k snídani vám paní majitelka donese čerstvé, křupavé a ještě teplé pečivo až ke dveřím. Jestli si budete přát masáž nebo si půjčit lyže, či rezervovat stůl v restauraci, vše vám tady pomohou zajistit nebo doporučí to nejlepší. Harrachov patří mezi hlavní lyžařská a běžkařská střediska v celé republice. Čertova hora nabízí 4 hlavní sjezdové tratě. A pokud byste chtěli zkusit i jiné sjezdovky, tak 40 minut autem můžete navštívit areály v Rokytnici nad Jizerou či tanvaldský Špičák.


Apartmány Kocourek

Máte početnou rodinu a nebaví vás objíždět o svátcích všechny separátně? Zorganizujete na Vánoční víkend jeden výjezd pro celou rodinu. Apartmány si můžete rezervovat všechny pro sebe, nebo si vzít jen 1-2. Všechny pokoje dohromady pojmou 31 osob. Děti to tady milují. Je tu pro ně nachystaná zábava v podobě hraček, trampolíny a různých zákoutí v rámci bezpečného dvora. Pro starší je připravený stolní tenis, petanque, kroket, šipky, lukostřelba, branky na fotbálek, koš na basketbal. Vařit tady můžete na otevřeném ohni, ale každý apartmán má i svou vybavenou kuchyň. Milujete dobré snídaně? Majitelé umí vykouzlit koš plný lokálních dobrot. Manželé a majitelé - Víťa včelař připravuje med, vyrábí džem a mošt ze starých odrůd jablek, Jitka peče domácí granolu a koláče s ovocem z vlastního sadu. Další dobrůtky jsou výhradně od místních malých producentů, vždy v nejvyšší kvalitě. Tady vám přípravy na Vánoce zbytečné vrásky dělat nebudou. O spoustu věcí je tu postaráno. 


Pod Jelenkou

Silvestr a Nový rok většinou rádi trávíte mimo domov, tak proč se někam nevydat i během Vánoc? Třeba do Orlického Zahoří, kde stojí kouzelná chalupa Jelenka. Jsou tu dva totožné apartmány, s kapacitou 2x 4 osoby. Naprosto ideální budou tedy pro rodiny s dětmi anebo třeba pro dva páry. Apartmánům není co vytknout - v krásné řemeslné kuchyni se budou řízky a kapr vařit jedna radost, ve společné místnosti strávíte dlouhé hodiny plné povídání a v útulných ložnicích zrelaxujete po náročném dni na horách. Když se zadaří a napadne letos sníh o něco dříve, vezměte s sebou běžky. Hned u chaty začíná naprosto boží osvětlený 4,6 km dlouhý ovál. Hned nad chalupou je malá sjezdovka, která je ideální pro vaše ratolesti. Dospěláci se můžou vydat na lyže do areálu Ski Říčky nebo Ski Zieleniec. Jsme si naprosto jistí, že tu pro vás Vánoce budou nezapomenutelné. 


Base Camp Medvědín

Utečte od městského vánočního shonu a udělejte si Vánoce třeba ve Špindlu. Takové Vánoce navíc budou ozvláštněné pobytem v glampingu. V Krkonošském národním parku vznikly tři moderní glampingové domky pro 12 osob. V domečku najdete vybavenou kuchyňku a díky pohodlnému gauči se zde vejdete i se svými ratolestmi. Kdybyste až na místě zjistili, že vám chybí nějaké suroviny na bramborový salát, můžete si cokoliv objednat do místního Rohlík pointu. Nákup vám dovezou přímo do kempu až dvakrát do dne. I když se to na první pohled nezdá, i v té nejtužší zimě vás zahřejí topné panely či podlahové topení v koupelně. Base Camp Medvědín je rodinný kemp přímo pod sjezdovkou Medvědín, na samém konci největšího lyžařského střediska v Čechách. Díky této unikátní poloze budete stranou od veškerého ruchu ovšem na nejlepším výchozím bodě k průzkumu okolní přírody. Co takhle vyšlápnout si Sněžku? Na tyhle Vánoce budete určitě vzpomínat. 

 

*Všechna zmíněná kouzelná místa mají v době vydání článku volnou kapacitu v termínu 22.-25. 12. Aktuální dostupnost prosím ověřte v kalendáři vybraného místa. 



 

Podobné články