Vybrali jsme 10 nejkouzelnějších míst letošního podzimu

26. října 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Připraveni na únik do nejútulnějších úkrytů? Příroda se konečně zbarvila do odstínů zlaté a karmínové, oblíkáme teplé svetry, zahříváme si ruce o horký čaj a chceme jen tak sedět a koukat do plápolajícího krbu. Je tu čas pohodlí, procházek a setkávání u deskových her. Nasávání vůně spadaného listí a čerstvého vzduchu. Houbaření a čtení napínavých příběhů. Saunování i otužování. Udělejte si letos na podzim nezapomenutelnou zastávku na kouzelném místě. Ponořte se s námi do tajuplné podzimní atmosféry a vyberte si své jedinečné útočiště. 
 

Vejminek

Máte už dost uspěchaného města? Je čas přesunou se do klidu a na chvíli nic neřešit. Vejminek je krásně zrekonstruovaná roubenka, zasazená do přírody Českého Švýcarska. Dýchne tu na vás domácí útulno a pohoda, takže se rychle zabydlíte. Přestože tu pro vaše pohodlí nechybí moderní vybavení, stále je to ve všech ohledech chaloupka, kde voní dřevo a občas zavrzají schody. Tady můžete bez výčitek jen pozorovat padající listí, houbařit a občas přihodit pár polínek do krbu. Na Vejminek se vejde 9 hostů a dvě miminka, pro které jsou připraveny postýlky. Moc pokojů tady ale nenajdete, je tu pouze velká světnice, tři koupelny a dvě ložnice. V té první je manželská postel, dvě jednolůžka a postýlky pro děti. Druhá ložnice má dvě manželské postele a jednolůžko. Místo je tak ideální pro dvě rodiny nebo partu přátel. Celé stavení ale klidně můžete mít jen ve dvou a užít si romantiku. Mimochodem, procházkou přes pole za chaloupkou se během pár minut dostanete do vyhlášené restaurace Na Stodolci, kde dělají ty nejlepší lívance široko daleko.


Prezidentská chata

Přivítejte a oslavte barevný podzim v Bedřichově. Ačkoli je to pro Čechy obvykle zimní destinace, kdy si užívají Jizerskou magistrálu na běžkách, i listopad nabízí možnost pro krásnou pěší procházku na této trase. Chata je baby friendly, takže si svůj únik můžete užít s celou rodinou. Ubytujete se v pokojích s kouzelným výhledem na Jizerské hory. Nově si můžete vybrat i mezi dvoulůžkovými pokoji, které vznikly na místě bývalých stájí - ve Vejminku. Když vyjde počasí, jsou místní trasy skvělé i na kola, takže výbavu nezapomeňte doma. Velkou výhodou Prezidentské je denně otevřená restaurace, kde si nemusíte předem domlouvat rezervaci. O vaše gastro zážitky tu bude také postaráno. Posedět můžete na prosklené verandě, v hlavním lokále nebo v salonku. 


Chalupa U Ceďora

Ve Velkých Petrovicích vznikla roubenka, která je ideální na rodinnou dovolenou nebo pro partu přátel, kteří si chtějí odpočinout aktivně v příroděZ parkoviště vede malý chodníček rovnou k chalupě, která působí od prvního dojmu úžasnou domací atmosférou. V domluveném čase vás uvítají příjemní majitelé, kteří vám všechno vysvětlí, ukážou a předají klíče. Můžete tu společně vařit na ohništi nebo v přístřešku vedle chalupy, kde je krbová udírna. Také plně vybavená kuchyně poskytne skvělé zázemí na přípravu jídel, a pokud se vám nebude chtít vařit, procházkou dojdete do nedaleké restaurace. V krásné přírodě Broumovského výběžku si užijete výlety na kole i turistiku. A kdo by měl o klidné dovolené jiné představy, může je klidně realizovat na kožešinách za pecí, kde se výborně odpočívá s knihou a horkým kakaem. 


Lichtensteinská Stodola

Otevřete oči i svou mysl a nechte se tu inspirovat konceptem bezčasí. Lichtensteinská Stodola je tu pro všechny, kteří hledají útěk z města, klid, pohodu a tu nejlepší společnost - přírodu. Už příjezdová cesta napoví, že nemíříte k napodobenině venkovské chalupy, ale k autentickému historickému stavení. Projděte dvorkem ke stodole a nechte se obklopit prostředím, které nikde jinde nenajdete. Bylo stvořené pro váš odpočinek, tak mu to dovolte. Romantický vesnický šarm prostupuje ložnicemi, obývacím pokojem i kuchyní s jídelnou. Vyjděte ráno terasu a užijte si svůj šálek kávy s výhledem do uklidňujících podzimních barev. Hned za brankou je les. Vyražte do něj bez mapy a telefonu a nebojte se tentokrát alespoň trochu ztratit. Při procházce využijte štědrost místních lesů a nasbírejte si houby nebo pár větviček do vázy. Nejsou tu hodiny ani televize, váš klid a odpočinek tady nebude nic rozptylovat. 


Roubenka Flora

Tahle roubenka s dobovým nábytkem a velkou pecí přímo zve k podzimnímu lenošení. Naladíte se tu úplně automaticky na pomalejší tempo a budete se radovat z obyčejných věcí. Stavení se pronajímá pouze celé, a tak je vhodná pro rodiny s dětmi nebo pro větší skupinu hostů. Těch roubenka ubytuje až čtrnáct. Pro společné chvíle je určeno přízemí s plně vybavenou kuchyní, jídelním koutem a obývacím prostorem. Děti i dospělí ocení klasická kachlová kamna s krbem, a hlavně spaní za pecí. Neumíme si představit lepší trávení sychravých dnů, než právě tam s knihou v ruce. Do celé roubenky se promítá ručně opracované masivní dřevo, malované nádobí a kované detaily. Sladké sny se vám budou zdát ve čtyřech dobově zařízených ložnicích pro dvě i tři osoby s možností dalších přistýlek. Nechybí ani postýlky pro děti. Ráno se v koupelně předhánět nebudete, v chatě jsou rovnou dvě. A jedna dokonce navíc s vanou. Po aktivním dni v pohorkách si dopřejte zasloužený relax v sauně. 


Farma Noe

Hledáte podzimní dovolenou, která by bavila i děti? Tady se to povede. Na Farmě Noe se totiž můžete zapojit do krmení zvířátek a vyzkoušet si jízdu a koních. Dětem pak můžete povyprávět, o čem je biblický příběh s Noemovou archou, kterým je tady vše inspirované. Farmu Noe najdete blízko Moravského krasu, ale zároveň dost daleko od civilizace. Jak tady strávíte své volno je jen na vás. Příjemní majitelé o vás budou pečovat, abyste se zde cítili jako doma. Rádi vám dají i tipy na výlety v okolí. Noe nabízí ubytování v sedmi pokojích a v jednom apartmánu. Ti, kdo se chtějí nechat hýčkat, si mohou vybrat ubytování s vířivkou na pokoji a pak každý večer relaxovat v bublinkách. Ale relaxovat vlastně mohou i ostatní – v modřínovém sudu vyhřátém na 37,5 stupňů. 


Mumlava Resort Harrachov

Jeďte se osvěžit příjemným horským vzduchem do Harrachova. Jen kousek od Mumlavských vodopádů najdete kouzelný Resort, kde si užijete odpočinek ve dvou, případně akční program i s dětmiUbytování je rozděleno na 6 moderních apartmánů, z nichž každé disponuje jednou velkou manželskou postelí a pohodlnou palandou. Jistě se vám bude také báječně kouzlit v plně vybavené kuchyni nebo lenošit na klidné terásce. V objektu se vyřádí i děti, na které čeká originální Sportpark se vším všudy. A mezitím, co si vaše ratolesti budou užívat hraní, vy si můžete užívat drinků a dobrého jídla v designovém bistru hned vedle. Resort má skvělou strategickou polohu, protože jak centrum města, tak krkonošskou přírodu, máte doslova na dosah ruky. A zároveň panuje v pokojích klid a ticho i v hlavních turistických sezónách. Pokud toužíte po odpočinku v saunách nebo vířivce, žádný problém! Jen 1 kilometr od resortu budete mít k dispozici wellness v sesterském hotelu Bellevue.


Ramenai

Sníte o dobrodružném výjezdu za hranice? V rakouském Ramenai se splní váš sen.  Snílci, horolezci & děti - to jsou ti, kteří za tímhle kouzelným projektem stojí. Konkrétně je to Günter Hofbauer se svou ženou a dvěma dětmi, kteří všichni vyrostli na Šumavě. Vyberte si tohle zážitkové ubytování a nebudete litovat. Je to místo pro každého, kdo hledá jednoduchost a kdo ocení kouzelnou kombinaci bydlení na samotě uprostřed lesa. Spousta odpočinku, síly a energie uprostřed lesa. Najdete zde skromně a přirozeně zařízené chaty jak pro rodiny, které vyžadují hromadu místa, tak menší chatičky pro dva milovníka útulna. Vyzkoušet si můžete i spaní na stromě, vysoko nad zemí. Místo je kousek od cyklistické trati, a pokud se nezaleknete lesního terénu, uvidíte krásné výhledy přímo ze sedla kola.  


Mountain Villas Szczyrk

Chcete se někam schovat před turistickým hemžením a zároveň být na dosah místu, kde budete mít aktivní vyžití? Na polské straně Beskyd si to náramně užijete v létě i v zimě. Vyjeďte z centra Szczyrku tak vysoko jak jen to jde, ubytujte se v jedné ze čtyř nově postavených chat, nasávejte svěží energii místa a kochejte se panoramatickými výhledy. Každá z chat pojme až sedm hostů, a jsou ideálním řešením, pokud chcete vyrazit s přáteli nebo se širší rodinou. Všechny mají plně vybavenou kuchyň, ale pokud nechcete stát u plotny, objednejte si catering z nedaleké restaurace. Hned u chat je přímo klubko turistických stezek a horských cyklotrasVyšlápněte si na nejvyšší vrchol v okolí - Skrzyczne (1257 m), nebo se nahoru nechte vyvést lanovkou. Každopádně se připravte na skvostné výhledy. Večer můžete sledovat západy slunce z vířivky na terase a celý relaxační rituál zakončit v soukromé sauně. 


Trio Tatry Starý Smokovec

Zvolte Trio jako svou základnu pro objevování Vysokých Tater. Budete na dosah Lomnického Štítu, druhé nejvyšší hory Slovenska. Podzimní počasí a obzvlášť ranní mlhy dodávají místní krajině neuvěřitelně kouzelnou atmosféru. Tři dvoulůžkové apartmány s možností přistýlky a jeden dvoupokojový pohodlně ubytují každý dva až čtyři hosty. Samozřejmostí je kompletní vybavení, včetně zajištěného parkování. V pěší vzdálenosti najdete skvělé restaurace, supermarket i další služby. O gastro zážitky v okolí není nouze. Tradiční restauraci Kolibu Kamzík jsme sami navštívili už nesčetněkrát a můžeme jenom doporučit. Vyzkoušejte také restauraci Central s nabídkou steaků nebo trendy IBA.TU Bistro. Odpočinete si pak ve wellness hotelech Bellevue anebo Grand Starý Smokovec, případně v nedalekém Aquacity Poprad.


 

Podobné články