Prohlédněte si 10 chaloupek a vyberte si, kde strávíte nezapomenutelný jarní víkend

31. března 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Jaro klepe na dveře. Je na čase zabalit pohorky, cyklo výbavu, košík na houby a vyrazit do přírody. Hledáte víkendový útěk z města nebo chcete pořádně dobít baterky během delšího volna? Od útulných a rustikálních, až po moderní a luxusní, těchto 10 chat si zamilujete pro nezapomenutelné výhledy i dlouhé probouzení v tiché krajině. Vytvořte si vzpomínky, ze kterých budete žít ještě dlouho po návratu domů. 

 

Roubenka Na Stopě

Chcete strávit prodloužený víkend, nebo delší dovolenou v dokonalé roubence, která jako by vypadla z přední strany časopisu o designu? Luxusní a přitom velmi útulná. Přesně takovou jsme našli v Krušných horách. Chata je ze všech stran obklopená boží přírodou a vy tak budete mít prostor pro oblíbené sportovní aktivity. Užijete si tu dovolenou s celou rodinou nebo větší partou přátel. Ve čtyřech ložnicích najde soukromí 8 hostů, ale do otevřené kuchyně, propojené s jídelnou a obývacím prostorem se jich vejde ještě víc. Prostoru vévodí masivní krb a nádherné vybavení kuchyně, které zrcadlí vytříbený styl majitelů. Členitý prostor umožní se zašít se sklenkou vína a oblíbenou knížkou ve výklencích a otevřených patrech. Jaro si tu užijete plnými doušky, když vyrazíte do lesa na houby, na kolo po cyklostezce i procházky. V místních lesích vás čekají pohádkové skalní útvary a průzračná jezírka. 


Roubenka Branná

Hledáte pro prodloužený jarní víkend chalupu s úžasnými výhledy? Takové budete mít každý den v tradiční roubené chaloupce, která jako by byla ze starých časů, přesto je úplně nová. Majitelé si dali záležet, aby novostavba působila, jako roubenky našich babiček. S využitím všech tradičních materiálů a motivů tak vznikl skvost, tyčící se na kopci s výhledem, který bere dech. I sem můžete vzít klidně celou rodinu nebo přátelé. Do 4 ložnic se vejde 16 lidí. Na zahradě budete rádi trávit spoustu času, je tu perfektní gril a pro děti spousta zábavy na dětském hřišti. Kachlová kamna jsou nepostradatelnou součástí útulné domácké atmosféry, kterou tu ucítíte ze všech koutů. Zejména, když se na chvíli uvelebíte za pecí. Místní kuchyně přímo vybízí ke společnému vaření, tak nezapomeňte po cestě do chaty nakoupit suroviny. 


Chalupy Rajsko

Víkend nebo rovnou týden v krásné přírodě Šumavského národního parku? Víme o místě, kde si odpočinete a načerpáte energii. Chalupy jsou nové, přesto vychází z tradiční šumavské architektury. Ubytovat se můžete v jedné ze dvou chalup, které stojí na rozlehlém pozemku mezi lesy a loukami. K dispozici jsou celkem 3 identická mezonetová apartmá s krásnými terasami. Každý z nich má prostorný obývací pokoj s plně vybavenou kuchyní. Dvě ložnice jsou netradičně umístěny v přízemí. Až ulehnete na speciální masážní podložky, odměnou se ráno budete cítit naprosto svěže. Den začněte snídaní na venkovní terase nebo koupelí v novém biotopickém jezírku. Okolí Šumavy nabízí nespočet výletů. Navštivte třeba nejvýše položený královský hrad v Čechách, Kašperk, nebo si vyjeďte na kole po lesních cyklostezkách, pokud pro vás větší převýšení není překážkou. 


Mátěráda

Překrásné chaloupky ve valašské stylu na vás čekají v srdci tiché beskydské přírody. Tady si budete připadat jako v ráji. Každá chaloupka je trochu jiná, ale jedno mají společné. Nechybí v nich teplo domova, vůně dřeva a jedinečná atmosféra života na samotě. V chatě Pomněnce se ubytují čtyři osoby ve dvou ložnicích. Nechybí kuchyň, krbová kamna, sauna a venkovní posezení. Pokud vás přijíždí více, vyberte si chatu U Potoka. Poskytne přístřeší pěti osobám ve dvou ložnicích, obývací místnost s kachlovými kamny, plně vybavenou kuchyň, koupelnu a vlastní terasu nad tekoucím potůčkem. Nejlépe vybavená a největší je chalupa U nás. Má čtyři ložnice a dvě koupelny, velkou světnici, prostornou kuchyni a venkovní tradiční posezení. Na jaře si tady užijete kvetoucí přírodu z cyklistického sedla, vede tudy totiž populární cyklostezka Bečva. Tato nádherná část Beskyd je také oblíbeným místem pro pěší zdolávání okolních vrcholů. V blízkém okolí je spousta dobrých hospůdek, kde byste se určitě měli zastavit. 


Chalet Bedřichov

Chata pro celou rodinu nebo partu kolegů, kteří chtějí podniknout akční teambuilding v přírodě. Zázemí pro společné večery budete mít ve velké společenské místnosti s plně vybavenou kuchyní, jídelním stolem, u kterého se nebude nikdo tlačit a v obýváku s gaučem, televizí, Play Stationem a krbem. Jsou tu dva pokoje se třemi lůžky a ve třetím pokoji se vás vyspí šest. Sportovní klání se může odehrávat hned na několika stanovištích. K dispozici tu máte multifunkční hřiště - tenis, nohejbal, míčové hry, a to jen pár kroků vedle chaletu. Večeře můžete při pěkném počasí připravit na grilu v zahradě. 


Katlov Homes

Naprostý ráj pro rybáře a nejen pro ně! To jsou 4 dřevěné moderní chaty kolem proslulého jezera Katlov, které patří známému rybářovi, Jakubovi Vágnerovi. Dovolenou s veškerým komfortem si tu užijí rodiny s dětmi i parta přátel, co zatouží strávit společný čas v přírodě. Katlov je kousek od Kutné Hory, takže pokud vás to bude táhnout i za kulturou, nebudete to mít daleko. V chatkách najdete v přízemí kuchyň na míru z masivního dřeva, velký jídelní stůl, ložnici pro dva a koupelnu. V patře je pak další ložnice pro dvě osoby a ještě jedna otevřená místnost, která může sloužit třeba jako herna pro děti nebo místo na spaní pro další dva hosty. Nadšené rybáře by mohlo zajímat, že v jezeře nachází i vzácné úlovky s váhou okolo 20 kg. 


Na Krásné

Úplná samota a parta přátel, tvořící společné zážitky. Idylka, která se odehrává v Beskydech, v naprostém soukromí mezi lesy a uvnitř dvou kouzelných chaloupek. Místo, do kterého se zamilujete. Chalupy zde stojí od roku 1863 a majitelka Eliška s manželem pracovali tři roky na jejich citlivé rekonstrukci, za cílem navrátit usedlosti jeho původní podobu. Čekají na vás dvě plně vybavené chalupy, jedna pro 5, druhá pro 9 osob. Co tady nehledejte je televize a wifi. Hlavní myšlenkou majitelů je, že méně je častokrát více a že společný čas je to nejcennější, co máme. V jabloňovém sadu si můžete každý den udělat společný piknik na dece, lehnout si pod stromy a číst si nebo si zahrát s dětmi na schovku. Chalupy jsou ideálním výchozím bodem na túry a výlety po okolních beskydských kopcích.


Chata pod hvězdami

V přírodě jesenického podhůří najdete velkou chatu pro 14 osob. Borovicové dřevo a promyšlené využití lokálních materiálů pocítíte na každém kroku. Dominantou celé chalupy je veliká světnice s masivním stolem, kachlovými kamny a kuchyní, kde je dostatek místa na to, abyste si všichni společně připravovali to, co máte nejraději. Na terase si ráno užijete klid a výhled na ospalou přírodu s šálkem kávy v ruce. Jestli sem přijíždíte za aktivním odpočinkem, určitě vás bude zajímat, kde si po náročných výletech v pohorkách můžete odpočinout. Nabízí se wellness zóna s vířivkou a finskou saunou. A pokud berete i děti, věřte, že se dokonale vyřádí na dřevěném hřišti před chatou. 


Pod Jelenkou

A co takhle Orlické hory? Podle nás jsou neprávem opomíjené a je to na jednu stranu škoda, na druhou stranu tam nepotkáte davy, což je určitě výhoda. Tamní příroda má své specifické kouzlo. Lesy bohaté na houby a ovoce stojí za prozkoumání. V nové chaloupce Pod Jelenkou čekají na hosty dva totožné apartmány s kapacitou dvakrát čtyři osoby. Naprosto ideální budou tedy pro rodiny s dětmi anebo třeba pro dva páry. Apartmánům není co vytknout - v krásné řemeslné kuchyni se bude vařit jedna radost, ve společné místnosti strávíte dlouhé hodiny plné povídání a v útulných ložnicích zrelaxujete po túrách. Cílem vaší procházky může být i proslulý poutní kostel v Neratově. Vřele také doporučujeme zabalit cyklistickou výbavu. Zdejší kopečky jsou rájem pro cyklisty. 


DVĚ Chalupy

Velké Karlovice jsou pojmem samy o sobě. Leží v naprosto úchvatné přírodě Javorníků a Beskyd. Místo samo o sobě je snem mnoha lidí, když přijde na bydlení v přírodě. Chalupa tu sice stojí jedna, ale je rozdělena na dva samostatné apartmány. Jakmile vejdete, dýchne na vás vůně čerstvého dřeva a útulnost chalupářského života. První, co vás při příchodu do světnice napadne, je pohodlně se uvelebit v křesle a zatopit si v kamnech. Do obou apartmánů se vejde až 20 lidí, takže klidně pozvěte kamarády s rodinami. Pokud chcete přijet v menší skupině, můžete si objednat jeden apartmán pro 10 osob. Na chalupu navazuje zastřešená terasa, ze které je přímý vstup na krásnou zahradu, kde si na ohništi můžete opéct špekáčky nebo ugrilovat něco dobrého. 

 

Nenašli jste vysněnou chaloupku? Podívejte se do naší inspirace tady. 

 

Podobné články