10 amazing míst pro milovníky kultury a historie

27. listopadu 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Slyšeli jste o nich, učili jste se o nich ve škole, možná jste kolem nich projížděli, ale nikdy jste je tak úplně neprobádali. O čem je řeč? O nejkrásnějších historických místech naší země, které byste rozhodně neměli minout. Máme pro vás dobrou zprávu - výlet za nimi můžete spojit s mnohými z našich kouzelných ubytování, která vás ohromí svou atmosférou a navíc poslouží jako skvělá základna pro objevování okolí.

 

Zažijte noc v podhradí

Historické město Loket je zaručeně jedním z nejmalebnějších míst v Česku. Toto západočeské místo není jenom proslulý hrad, ale také spletité uličky, staletá architektura, romantická zákoutí, dlouhé procházky podél řeky Ohře nebo divadelní představení pod širým nebem. V těchto okouzlujících historických kulisách, najdete hned dvě místa, která vám poskytnou útočiště - Apartments Loket No. 126 a Apartments Loket No. 59. Zatímco v prvním ubytování zažijete atmosféru mystického přístavku Černé věže, v druhém budete bydlet v neméně kouzelném hrázděném domě.

 

Tam, kde se design snoubí s historií

Pakliže jste ještě neprozkoumali krásy Kutné Hory a její svaté Barbory, doporučujeme si na objevování tohoto města vyhradit minimálně víkend. Kromě procházek historickými uličkami a prohlídky chrámu a Kostnice jakožto hlavních dominant, si dejte třeba tour po místních kavárnách a nenápadných galeriích, které nabízí nejen stálé historické expozice, ale také díla moderních českých umělců. Až se města dostatečně nabažíte, skočte se ubytovat k Apartmánům Dačický, které nabízí úchvatné designové prostory ladící s všudypřítomnou historickou atmosférou. 

 

Zakuste život v klášteře

Broumovský klášter je jedním z nejimpozantnějších barokních komplexů u nás vůbec. Celoročně zde můžete navštívit prohlídky s výkladem a dozvědět se tak vše o historii tohoto výjimečného místa. Napadlo vás ale někdy, že byste zde mohli strávit noc? Dům hostů představuje unikátní koncept noclehu v rekonstruovaných mnišských celách, kde můžete zažít neopakovatelnou atmosféru klášterních prostor v tichu kontemplací. Kromě obdivování Dientzenhoferovské architektury nebo návštěvy kulturních akcí a přednášek, které se zde pořádají, můžete podniknout třeba výlety po okolí skalních měst v Adršpachu a Teplicích.

 

Tam, kde spával mistr

Její výjimečnost si uvědomoval už hudební skladatel Bedřich Smetana. Litomyšl - město, jehož zámek po právu spadá na seznam Světového dědictví UNESCO. Pokud jste si architektonické dominanty renesance a baroka tohoto města ještě nikdy pořádně neprohlédli, určitě stojí za to podniknout jeho prohlídku se základnou v Hotelu Aplaus. Ten vznikl sloučením a rekonstrukcí tří památkově chráněných objektů a ubytovat se zde můžete ve 21 pokojích a 2 apartmánech, z nichž jeden nese jméno slavného rodáka. Kdyby vás legendární skladatel zajímal víc, můžete se vydat po jeho stopách, toto město je jimi totiž protkané.

 

Jednu legendu, prosím

Český Krumlov je must see každého českého léta. Jeho jedinečná atmosféra se prostě musí zažít ve dne i v noci, protože je jen málo českých měst, které by mělo tolik tváří a podob. Nechte si vyrobit ojedinělý suvenýr od tradičních řemeslníků, poslechněte si pouliční koncert nebo si vychutnejte sklenku červeného přímo v některém z podniků na terase u řeky. Západem slunce kouzlo nekončí - hlavu můžete složit v Krčínově Domě, jednom z nejautentičtějších hotelů, kde si budete připadat jako na zámku. 

 

Odpočinek hodný pánů

Pokud chcete objevování kulturních a historických pamětihodností spojit také s odpočinkem, vřele doporučujeme navštívit lázeňské město Jeseník. Nedaleko něj se mezi stromy ukrývá impozantní budova Villa Regenhart, která nabízí ubytování ve stylu pravého panského sídla. V dobových prostorách se budete cítit jako byste prolétli strojem času, ovšem pouze do té chvíle, dokud nenarazíte na wellness zónu s bazénem a finskou saunou. Odtud chybí k dokonalého útěku od reality už jenom kousek. Až si dostatečně odpočinete, vyrazte do města na obhlídku místních lázeňských domů a vil. Není jich málo a najdete zde opravdové architektonické perly.

 

Jen vy dva a historie

Dalším z UNESCO favoritů, který byste měli letos rozhodně navštívit, je Kroměříž. A bude se vám sem chtít ještě víc, až vám prozradíme, co všechno vás tu čeká. Spletité uličky vás zavedou přímo ke středobodu města, Arcibiskupskému zámku s proslulou obrazárnou a Podzámeckou zahradou. Nevynechte ani návštěvu místních expozic mapující historii města a povečeřte v centru na čerstvém vzduchu, kde na vás místní atmosféra dýchne ještě o něco víc. Nakonec se ubytujte v Penzionu u Kubesa. Toto stylové ubytování je totiž pouze pro dospělé, a tak se můžete opravdu soustředit pouze jeden na druhého. Nejprve si vychutnejte degustaci v arcibiskupských sklepích a ráno se můžete těšit na snídani servírovanou na dřevěném prkně, ve stylové snídárně, která jen podtrhuje hotelový design.

 

Z pohádky do pohádky

Už jste někdy toužili zažít noc na zámku? V Letohrádku svatý Vojtěch historie ožívá - opravdu, nepřeháníme. Zdejší genius loci vás přenese zpět v čase mezi vybranou společnost, kde vás budou obskakovat komorné a služebníci. 11 luxusních apartmánových komnat se postará o to, abyste prožili svůj dětský sen a zakusili pravý královský odpočinek. Přes den můžete trávit čas v přilehlém zámeckém parku nebo relaxovat v místním wellness, které vypadá přesně tak, jak by si ho zařídili pánové a dámy za první republiky.

 

Po stopách filmových hvězd

Co si vybavíte, když se řekne Karlovy Vary? Odpověď je asi všem jasná. Grandhotel Pupp je naprostá ikona tohoto západočeského města. Kde jinde zažít nefalšovanou hvězdnou atmosféru Karlových Varů než právě tady? Vary nejsou jen filmový festival, i když ten rozhodně doporučujeme navštívit, ale také jsou plné lázní a wellness, gastro zážitků i architektonických pamětihodností. V době festivalu se navíc město mění v přehlídku módy a životního stylu. Vary se zkrátka musí zažít. Alespoň jednou v životě. A když už, tak v hollywoodských rozměrech. 

 

Stará dobrá klasika

Naší krasojízdu zakončíme v Praze, která rozhodně na seznamu historických a kulturních skvostů nesmí chybět. Praha je Praha, vždy je tu co dělat, vždy je zde co objevovat, proto přeskočíme nekonečný seznam památek a rovnou vám doporučíme dvě pražská místa, o kterých jste dost možná nikdy neslyšeli a která povýší nocleh v Praze na úplně nový level. Augustine, a Luxury Collection Hotel přímo pod Pražským hradem patří k tomu nejkrásnějšímu, kde můžete v Praze bydlet. Augustine je tvořen sedmi historickými budovami včetně Augustiniánského kláštera, kde stále žijí praktikující mniši. Ti vám dovolí dokonce nahlédnout do staré pozoruhodné knihovny, která je plná nevyčíslitelných pokladů. Naším druhým tipem je ráj všech milovníků designu. Secesní budova The Emerald nabízí 5 apartmánů, které jsou unikátní svými koncepty. Naprosto chápeme, proč na ni filmoví producenti a fotografové předních módních magazínů nedají dopustit.

 

Úvodní foto: Martin Kníže / Unsplash

Podobné články