Zážitek jako od babičky! Představujeme 8 rodinných penzionů

4. srpna 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Odjeďte na chvíli ze shonu města a připomeňte si kouzlo a vřelost venkova. Vůně i zvuky přírody vás rychle přivedou na jiné myšlenky. Malé rodinné penziony oplývají nezaměnitelnou atmosférou. Jsou to místa, která nás navracejí k jednoduchosti života a ztracenému klidu. Můžete si tu nostalgicky zavzpomínat na prázdniny u babičky, vykoupat se v potoce, nasbírat houby na smaženici a ráno se za zvuku kokrhání zakousnout do čerstvě upečených buchet.

 

Krakovice

Za klidem a naprostou samotou jeďte do Krakovic. Recepci tu nehledejte. A vlastně ani další vymoženosti moderního ubytování jako wellness či televizi. Nevede sem ani asfaltová cesta. Zato tu najdete kouzelné venkovské stavení připomínající středověký hrad s mohutnou dřevěnou pavlačí. Výbornou snídani pro vás majitelé přichystají v centrální světnici. Můžete se těšit na čerstvé pečivo, sýry, šunku, sladké koláče, domácí marmelády a spoustu dalších dobrot. Penzion má jen 4 pokoje pro 10 osob. Všechny mají manželskou postel a dva z nich i přistýlku, pokud byste potřebovali uložit dítě. Okolí starobylého statku tvoří nádherná šumavská příroda. Nazujte tenisky a vydejte se cestou přes potok do nekonečných hvozdů nebo na Matějčkovu vyhlídku. Pokud byste chtěli vyjet trochu dál za kulturou, jen 15 km od Krakovic je Český Krumlov. Za dalších 10 km jste pak na Lipně. 


Pohárek Pavlov

Zabalte se s celou partou nebo větší rodinou a jeďte za omamným kouzlem vinic na Moravu. Stavení Pohárek je tak akorát velké pro 8 lidí, kteří se pohodlně ubytují ve 4 apartmánech. Stojí v Pavlově, kousek od zříceniny hradu Děvičky. Tohle kouzelné místo nabízí svým nocležníkům klid, velkou soukromou zahradu, skvělé jídlo i skleničku výborného vína. Vyberte si apartmán cihlový, ocelový, dřevěný nebo betonový. Pokud vyrážíte celá rodina, doporučujeme betonové apartmá s dostatkem prostoru pro postýlku pro malé či přistýlku pro větší děti. Těšit se také můžete na skvělé snídaně a dobroty místního bistra po celý den. Je to místo, kam se nikdo nebojí vstoupit a zároveň nad ním nikdo neohrnuje nos. Místo, kde se potkávají místňáci a turisté, gurmáni a rutinéři. Místo, které je plné dobrých a kvalitních pochutin a tekutin. Jako u babičky na chalupě.


U Květů

Místo, které voní jako čerstvě upečené buchty. Zahrada, po které chodíte celé dny bosí. Terasa, na které se chcete uvelebit do houpacího křesla a ponořit se do knížky, která vám již několik měsíců leží na nočním stolku. Nechte se ukolébat štěbetáním ptáků do příjemného odpoledního šlofíka. Majitelé tu vytvořili útulné rustikální zázemí, kde se mísí styl českého venkova se špetkou francouzského Provence. U Květů nebudete chtít zůstat jen jednu noc, ale rovnou celý týden. Je to místo, kde si užijete čas strávený společně, ať už jedete ve dvou nebo s celou rodinou. Uléhat ke spánku po sladkém nicnedělání můžete v pěti ložnicích. Tři z nich jsou určené pro páry - velká manželská postel je už samozřejmostí a ti, co rádi spí sami a potřebují soukromí, i pro ně tu jsou dva jednolůžkové pokoje. Prostor se pronajímá pouze jako celý objekt, tak se nemusíte bát, že byste se potkávali s cizími lidmi.


Statek Polžov

Za autentickým vesnickým zážitkem můžete vyrazit do jihočeských lesů na Statek Polžov. Na tomto romantickém vejminku najde absolutní klid, bez zbytečných moderních vymožeností, budete rádi obklopeni jen přírodou. Majitelé si dali záležet i na každém venkovním zákoutí, a tak můžete vařit na čerstvém vzduchu v polootevřené stodole v letní kuchyní s grilem. Statek ukrývá 3 malebné a originální pokojíčky. Zelený podkrovní U mořské panny zřejmě nese název po krásném zeleném lustru, má starožitnou postel s prošívaným povlečením a střešní okno s výhledem na oblohu. Béžový pokoj U Benátské patricijky je v italském duchu a spát budete v bílé posteli. Modrý pokoj V modrém nebi má zase tři postele pro děti. Do 3 útulných pokojů se vejde celkem 8 lidí. Děti budou nadšené z místních zvířat. Uvidí tu ovečky, prasátka, slepičky, husy, krůty, králíky, pejsky a kočky. Na statku jsou i koně, kteří rádi svezou i nezkušené jezdce. K nevšedním zážitkům patří i venčení místních ochočených alpak


Hejlův Mlýn

Kouzelné místo, na jehož pozadí se odehrává jeden krásný příběh. Rodina Hejlových vlastní mlýn v malebném údolí Bájského potoka už po generace. Obilí se zde mlelo až do 40. let. Od 70. let, po smrti posledního mlynáře, mlýn nebyl obýván a chátral. Vnučka posledních mlynářů se s manželem a otcem rozhodla stavení opravit. Připravte se na to, že vám nebude stačit prodloužený víkend, budete chtít zůstat déle a vše si tu užít plnými doušky. V mlýně se nachází 5 apartmánů, jejichž kapacitu lze rozšířit přistýlkami. Interiér je jednoduchý, čistý a útulný. Budete tu spát, jako když vás do vody hodí, místní matrace jsou totiž nebesky pohodlné. Ve velké společenské místnosti se zabaví děti i dospělí. Z oken tu budete obdivovat nové funkční mlýnské kolo. A jestli chcete do programu zařadit nějaké aktivity, doporučujeme vedle turistiky a cyklistiky i koupaliště nebo tenisové hřiště nedaleko od mlýna. 


Na Čechách

Na břehu řeky Svratky, která odděluje Čechy a Moravu, najdete stavení obklopené loukami a lesy. Vůně nadýchaných lívanečků vás ráno tahá z postele, po cestě na fantastickou snídani se o nohu otře přítulný kocour Felix a vy si už dávno nepřipadáte jako hosté penzionu, ale jako doma. Pokoje jsou zařízeny citlivě v duchu původního venkovského stavení. Příjemné koupelny lákají k relaxaci ve vaně, po dni stráveném procházkami místní krajinou. Vládne tu komorní a milá atmosféra, protože je zde jen 5 pokojů. Na co se ale budete nejvíce těšit je místní restaurace, kterou zařadili do Maurerova výběru. Je otevřena pro veřejnost několikrát do týdne dle sezóny. Vaří zde z nejkvalitnějších vlastních či lokálních surovin. Za výlety se můžete vydat ke zřícenině hradu Štarkov nebo na nedaleké skály Prosnička. 


Penzion Pěkná 26

Ve vesnici, kde žije jen pár desítek lidí najde původní venkovskou usedlost, ke které majitelé přistavěli malý penzion. Nadstandardní apartmán, kde vládne dřevo a moderní venkovský design, budete mít celý pro sebe. Tvoří ho tři ložnice pro 7 osob, velká kuchyň s jídelnou, samostatná pracovna a koupelna. Na terase můžete meditovat, cvičit pozdravy slunce, číst si i grilovat. Obec Pěkná se nachází v jižní části Šumavy, budete to mít kousek na Lipno, kde můžete vyzkoušet nejkrásnější písečnou pláž v Horní Plané. Okolí nabízí nepřeberné možnosti aktivit. Určitě zabalte pohorky, plavky a velký košík na houby. 


Na Špejcharu

Milujete rybaření? Tak tohle bude váš oblíbený revír. Vydejte se na Třeboňsko do klidu venkova. V tradičním venkovském stavení najdete čtyři apartmány. Dřevěné postele s velkou matrací, pokryté běloskvoucím hebkým povlečením, vám umožní propadnout se do hlubokého spánku. Na oplocené zahradě můžete grilovat a z terasy obdivovat krásné západy slunce. Třeboň je známá svými pohodovými cyklostezkami, takže pokud máte kola, určitě je berte s sebou. Obec Stříbřec je na páteřní cyklostezce, spojující Třeboň, Stráž nad Nežárkou, Chlum u Třeboně a Jindřichův Hradec. Až se vrátíte z výletů, určitě vám přijde vhod místní voňavá finská sauna. Na rozkvetlé zahradě najdete i malé hřiště a prolézačky pro děti, takže rošťáci vás určitě nechají dopít si teplou kávu a možná i začíst se do knížky. Pokud přijedete ve větší partě, vaším centrálním prostorem na společné hraní deskovek bude moderní Stodola. 



 

Podobné články