Prázdniny s dětmi na jižní Moravě

15. června 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Představte si nekonečná zlatá pole, vinice kam až oko dohlédne, půvabné kouzlo moravských vesnic a zvuk radostného dětského smíchu. Co takhle prázdniny na jižní Moravě? Najdete tam vše, od překrásných přírodních scenérií, až po památky z kulturního dědictví a senzační kulinářské lahůdky. Vyberte si to nejkouzelnější místo pro nezapomenutelnou rodinnou dovolenou. 
 

Ubytování na Lontu

Pokud se rozhodnete pro ubytování na Lontu, budete mít všechny krásy jižní Moravy na dosah. Nově postavená dřevostavba se nachází v divoké přírodě pod Pálavskými vrchy a poblíž Lednico-Valtického areálu. Kola určitě nenechávejte doma! Po místních cyklotrasách se můžete vydat k rozhlednám, zámkům i k vinicím. Snídaně na terase, večerní grilování pod hvězdnou oblohou, sklenka dobrého vína a harmonie všudypřítomné přírody vám pomohou získat odstup od každodenních starostí. Jedna ložnice je tu pro dospělé a druhou si mohou zabrat děti. Pokud ratolesti neznají klid a jejich dovádění je slyšet na hony daleko, nevadí. Vypusťte je na místní zahradu a nechte je pobíhat do padnutí. Budou vám až oči přecházet, kolik se v permakulturní zahradě nachází rostlin. 


Apartmány U Stařenky

Vyrážíte sice s dětmi, ale nechcete zanedbat ani ochutnávky vína? Vyberte si jako svou základnu jeden z apartmánů U Stařenky. Pro rodiny s dětmi bude nejlepší apartmán Pálava nebo Chardonnay, které byly vytvořené pro skupiny a rodiny. Budete to mít co by kamenem dohodil ke sklípkům a vinicím. Na degustaci se můžete zastavit ve kterémkoliv místním vinařství. Potraviny si vozit nemusíte, samoobsluha je vzdálená jen pár kroků. Vše si pak pohodlně připravíte v malé kuchynce. Připlaťte si za snídani od paní majitelky, je skvělá. Co s programem na večer? Uvelebte se na zahradním posezení s grilem s krásným výhledem na kostel sv. Václava. 


Chalupa mezi sklepy

Máte více kamarádů s dětmi a chcete prázdniny trávit pohromadě? Vyrazte společně na Chalupu mezi sklepy. Do tří pokojů se vejdou dvě až tři rodiny. Menší ložnice je ideální pro pár, větší nabídne kromě manželské postele další dvě lůžka. V obývací části se vyspí další na rozkládacích futonech. Klidně se tu zabydlete na delší dobu, nebude vám tu nic chybět. Nákup udělejte po cestě a využíjte krásnou velkou kuchyň, která vévodí spodnímu patru se vstupem na terasu. Pokud byste kromě sklípků chtěli vidět i nějaké pamětihodnosti, vydejte se do Znojma, je to jen 20 minut autem od chaty. Za celým projektem Chalupy mezi sklepy stojí Marika a Jirka Kučovi, usměvaví food blogeři, které možná znáte pod jménem jejich blogu Kitchen Story. Pokud vás svět dobrého jídla zajímá více, nezapomeňte mrknout na jejich stejnojmenný Instagram.


Bukovanská chaloupka

Romantická chaloupka v nenápadné uličce vám hned po otevření dřevěných vrátek vykouzlí úsměv na tváři. Tohle je místo, kde se chcete schovat před světem a užívat si ničím nerušené chvilky se svými blízkými. Prostor je tak akorát velký pro dva dospěláky a dvě děti. Majitelé Jana s Vaškem vytvořili jedinečné místo s duší, která tu dýchá z každého detailu. Dvě ložnice, krásný obytný prostor s krbem a terasa s bazénkem a vlastní saunou, to vše bude na chvíli vaše. Jste milovníci vína? V lednici na vás počká lahvinka od místních vinařů a kdybyste chtěli degustaci, stačí se zeptat. Milujete objevovat krajinu z cyklistického sedla? Berte kola s sebou. Trasy jsou tu nenáročné a užijí si je i děti. Večer nechte odpočinout unavené svaly v sauně. Pokud byste si chtěli jeden večer zajít na něco dobrého v okolí, udělejte si procházku do Bukovanského Mlýna, kde skvěle vaří. Z chaloupky je to jen 15 minut.


Ambrožův Dvůr

Místo, které vás okouzlí především svou historickou atmosférou. Tady si můžete vyzkoušet, jak se žilo za starých časů. V komplexu staré fary a kovárny se nachází tři apartmány s odlišným stylem. Můžete si například vybrat Královský s křišťálovým lustrem nebo historický Selský s původními klenbami. Nemusí se ale bát, že byste se krčili na malých postelích z dob rytířů. Všechny pokoje jsou pohodlně vybavené a vy se budete cítit jako v bavlnce. Ve dvoře můžete nechat pobíhat děti, zatímco si budete vychutnávat víno a dobrou knihu. A když se vám nebude chtít vyrážet na snídani, nechcete si až před dveře doručit koš plný dobrot. Nezapomenutelným zážitkem by pro vás mohla být i jízda v kultovním kabrioletu BMW Z4, který je tu k zapůjčení. 


Statek Samsara

Tady na vás dýchne atmosféra Nepálu. Majitelé statek pojmenovali podle výrazu ze sanskrtu, který znamená kruh života a vy si tady do toho svého kruhu automaticky přidáte odpočinek a dobrou náladu. Vyberte si pokoj pro pět osob s dvěma ložnicemi, pokud chcete mít všichni dostatek prostoru. Najdete tu i luxusní studio s terasou, kde by vás ranní protahovací jóga mohla příjemně naladit na celý den. Oheň, příroda, lokální suroviny. Přesně takové jsou rautové večeře, které pro vás budou nachystány na otevřeném ohni. V novém wellness centru s příjemnou intimní atmosférou si můžete užít teplo sauny a následné ochlazení ledovou vodou z vědra. Starosti a napětí se zbavíte v páře nebo vířivce. Děti uvítají posezení u ohniště, ale hlavně velké venkovní hřiště a deskovky, které majitelé rádi zapůjčí. 


K Babičce

Pamatujete na prázdniny u babičky? To byly ty nejlepší prázdniny, že? Tuhle příjemně nostalgickou atmosféru můžete autenticky znovu prožít a seznámit s tímto mikrosvětem i své děti. Přestože se jedná o velmi starý dům, bude tu mít dostatek pohodlí. Budova prošla kompletní rekonstrukcí. Zarezervujte si buď celou chalupu, nebo si vyberte jeden ze tří pokojů s vlastní koupelnou a toaletou. Interiéru kraluje čistě bílá barva, kterou doplňuje krémová podlaha, květinové polštáře a přehozy. V pokojích najdete jen jednolůžkové postele spolu s rozkládacími pohovkami. Vychutnejte si pohodlí a klid na zahradě, která vás dokonale odřízne od okolního světa! Zavřete vrata a užijte si chvilku ve společnosti svých blízkých. Kromě vinařství můžete navštívit i jednu z mnoha rozhleden. Na větší výlet pak zajeďte třeba do nedalekého Mikulova. 


Pastuška

Tak dobově věrnou a dokonale romantickou atmosféru, jako má Pastuška, u nás budete hledat jen těžko. Venkovské stavení se skrývá ve vesničce Brod nad Dyjí a dříve sloužilo pro zemědělské účely. Rozněžní vás tu došková střecha, původní nábytek a dřevěné podlahy. Ubytovat se můžete v jednom z osmi pokojů nebo v apartmánu s terasou. Každý pokoj je laděn do jiné barvy. Všechny jsou vybaveny zrenovovaným historickým nábytkem. A co víno? Rodina majitelů vyrábí skvělé víno a v areálu jsou dokonce dva sklípky, kde ho můžete degustovat. Krásná pálavská krajina přímo láká k výletům. Využijte půjčovnu kol a prozkoumejte místní cyklostezky vedoucí kolem vinic. Děti mohou přes den skotačit v brouzdališti. Na večeři si s nimi opečte špekáčky a nechte je pobíhat po rozlehlé zahradě než padnou únavou.


Pokud byste o prázdninách chtěli podniknout vyloženě cyklistickou výpravu za vínem, pak se určitě podívejte na naše další tipy v Inspiraci

 

 

Podobné články