5 tipů pro zimní radovánky na chatě

6. ledna 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

V Čechách jsme si tuhle zimu zatím moc sněhu neužili. Zima ale ještě nekončí. Snad ještě něco napadne a budeme moct vyrazit na lyže, na běžky, nebo už jste zkoušeli sněžnice? Po celodenním výkonu na lyžích se nejraději vracíme do horské chaty ke hřejivému krbu, dáme si dobré jídlo a zahrajeme si Člověče nezlob se. A jaké chaty na českých horách jsou pro to nejlepší?

 

Prezidentská chata

Prezidentská chata stojí přímo na trase Jizerské lyžařské magistrály, kousek nad Bedřichovem. I když nejste žádní profíci a na padesátku byste si netroufli, běžecké trasy jsou skvěle udržované, že vám to pojede, i když zapomenete namazat. Nicméně „namazat“ se můžete vnitřně, pořádná pálenka po jídle (restaurace je vyhlášená široko daleko a o jejich borůvkovém koláči se nám zdá vždy dlouho po naší návštěvě), vás skvěle zahřeje. Chata byla nedávno zrekonstruovaná, přesto majitelé zachovali co nejvíce prvků z poctivého rázu původní stavby. Schody stále vržou, trámy zůstaly neměnné a stěny jsou stále trochu křivé. A to je na chatě právě to nejlepší. 

 

Erlebachova bouda

Špindlerův mlýn je u nás vyhlášeným lyžařským střediskem, o tom není pochyb. A v nejvýše položené části Špindlu, přímo v Krkonošském národním parku je ukryta Erlebachova bouda. Sjezdovku sice nemáte hned za hotelem, ale autem k Medvědínu to máte jen pár minut. V těsné blízkosti je případně lyžařský vlek Malá Šišák, kam doporučujeme vyrazit na večerní lyžování. Součástí Resortu Sv. František jsou dva hotely Erlebachova bouda a Josefova bouda a tři levnější varianty ubytování v podobě vily Terezy a pensionů David a Martin. Záleží jen na vás, s kým cestujete a která varianta vám bude vyhovovat nejvíc.

 

Chata Hradečanka

Na Česko-Polském pomezí v Malé Úpě stojí horská chata, která by mohla z fleku konkurovat alpským chaletům. Jak ubytováním, tak nabízenými službami. Ráno obujte lyžáky a buďte první na svahu. Nemusíte ani moc spěchat, protože nástup na vlek je přímo za chatou. Sjezdovka je jedna z nejvýše položených v České republice a při perfektním carvingu budete mít ten nejhezčí výhled. Výhled přímo na Sněžku. Co bude ale zajímat většinu lyžařů je určitě ski-bar Mammut v cílové rovince sjezdovky. Na konci dne si dopřejte tu nejlepší pizzu v Krkonoších přímo v Hradečance. K tomu sklenička italského vína u praskajícího dřeva v krbu… To budou hory se vším všudy!

 

Amenity Resort Špindlerův mlýn

Pár kroků od sjezdovky Labská vznikl nedávno horský hotel tvořen dvěma budovami - hotelem a depandancí s apartmány. Za celodenní lyžovačkou stačí doslova dojít do kilometr vzdáleného skiareálu Labská, případně do Špindlerova mlýna to je taky kousíček. Už jste vyzkoušeli výlet na sněžnicích? Zkuste pro tentokrát vystoupit ze své komfortní zóny a okuste něco nového. A jako trasu doporučujeme výlet na Pláň nebo Horní Mísečky. Po cestě je spousta horských chat a hospod. To jen kdyby vás přestaly sněžnice bavit... Večer se můžete zašít do wellnessu a dopřát si relax ve vířivce, sauně nebo při masáži.

 

Apartmány AP19

Pro mnohé stále neprozkoumané teritorium, pro jiné zase rájem zimních radovánek. Přesto, že příroda Krušných hor patří k těm nejrozmanitějším u nás, masovou turistikou jsou stále nepolíbené. Díky bohu! Až se sem vydáte na lyže nebo běžky, vyberte si Apartmány AP19 v Pstruží jako své zázemí. V zimě je takřka jistota, že se tu nebudete klouzat na blátě, ale na pořádné kupě sněhu. Pro lyžaře ideální, neboť necelý kilometr je vzdáleno středisko Plešivec a  15 km od apartmánu se nachází další známý skiareál Klínovec. Ubytovat se můžete v jednom ze sedmi do detailů zařízených studiích, vedle kterých před nedávnem vzniklo privátní wellness včetně finské sauny a bylinných koupelí.

Podobné články