Vysoké vs. Nízké Tatry

2. září 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Zvlášť letos jsou Tatry obsypané Čechy, i když sem jezdíme rádi už od pradávna. Přeci jen to máme za rohem, autem nebo vlakem přejedeme hranice za pár hodin. Vlakem je to dokonce pohodlnější a můžete na něj naložit i auto - stačí se večer v Praze nalodit, ustlat si v kupé a ráno se vzbudíte přímo pod Tatrami. Finančně se to o moc neliší, ale aspoň si místo řízení můžete v klidu hodit nohy nahoru.

 

VYSOKÉ TATRY, aneb vzhůru na vrchol

Vysoké Tatry nejsou jen pro zkušené horolezce, ale pravdou je, že si při jejich zdolávání dáte pořádně do těla. Vystoupejte na nejvyšší vrchol Slovenska, Gerlachovský štít. Nemáte-li velké zkušenosti s vysokohorskou turistikou, domluvte si průvodce. Na druhou nejvyšší horu, Lomnický štít, se můžete klidně nechat vyvézt lanovkou ze Skalnatého plesa. Takovou klasikou a stálicí při objevování Vysokých Tater je Štrbské pleso. Můžete se sem nechat dovézt zubačkou, čímž si ušetříte čas i peníze za parkování. Doporučujeme si půjčit člun a na chvilku plout po uklidňující hladině plesa. V zimě zase ve Vysokých Tatrách panují skvělé podmínky pro lyžování.

NÍZKÉ TATRY na dlouhé treky

Pokud se necítíte na vysokohorskou turistiku, vydejte se nejprve sem. O výhledy ochuzeni rozhodně nebudete, naopak se odtud můžete krásně kochat panoramaty Tater Vysokých. Naplánovat tu jdou i delší treky. Troufnete-li si, přejděte hřebenovku Nízkých Tater. Podle mnohých je popisována jako jedna z nejkrásnějších túr střední Evropy. Buďte ale připraveni, že to bude trochu bolet.

 

TATRY NEJSOU JEN O CHOZENÍ PO HORÁCH

Nahání vám hrůzu myšlenka, že stoupáte několik hodin do kopce, který pak musíte zase sejít? Nebojte, Tatry nejsou jen o turistice, ale také o krásných památkách, lázních - my milujeme ty v Popradu, a skvělé kuchyni. Kdo by nemiloval slovenské halušky s bryndzou, pirohy nebo grilovaný oštiepok? Stačí zamířit do místní koliby.

V neposlední řadě, jsou Tatry plné horských chat, útulných chaletů nebo luxusních hotelů, kde můžete klidně strávit celý den v županu a odpočívat.

 

UBYTOVÁNÍ PLNÉ ROZMANITOSTI

Vysoké Tatry 

Milujete skandinávský minimalismus? Pak vás okouzlí chaloupka s netradičním názvem Nordik 1496. Prvotřídní luxus po celodenní tůře vám dopřeje Grand Hotel Kempinski. Belianske Tatry budete mít na dosah z Mountain Resort Ždiar. Oslnivý výhled na Tatry se vám naskytne z pohádkové horské chaty PanoraMic Mountain Residence a vrcholu se budete dotýkat přímo z postele v apartmánu Noc na Lomnickom štíte. O vyhlášenou gastronomii široko daleko se postará Gašperov mlyn. Uprostřed města, přesto blízko přírodě můžete trávit čas s rodinou v Chaletu Lomnica nebo chcete-li soukromí, vezme vás pod svá křídla oslnivý Hotel Lomnica. A děti si užijí pobyt v Horském hotelu Sliezsky dom.

Nízké Tatry

Hvězdy nadosah budete mít v Hotelu Rotunda přímo na vrcholu Chopoku. V Chatě Kamenie, na konci lesa, uprostřed kopců si najdete čas jen pro sebe. V Demänovskej dolině si můžete dopřát nápadité architektury v Hotelu Pošta a po zimních radovánkách na Jasné padnete do postele v Chalets Jasná Collection, případně v boutique klenotu Tri Studničky, kde je vše zařízeno po vzoru čínského učení Feng Shui.

 

Tak co, jste rozhodnutí, kam se na Slovensku vydáte při vaší další návštěvě? Budou to Nízké nebo Vysoké Tatry? A pokud pro nás máte nějaké doporučení na trasy nebo zajímavosti v okolí, dejte nám vědět na našem Facebooku nebo Instagramu. Moc rádi od vás uslyšíme!

 

Úvodní foto Grzegorz WalczakUnsplash

Podobné články