Překvapivá gastronomie v Olomouci

21. července 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Olomóc!

I takhle se dá hanácky vyslovovat Olomouc. Jak mám tohle město popsat v prvním odstavci? Úplně jednoduše: Tohle město prostě žije! Když si procházíme historické centrum bývalého hlavního města Moravy, vidíme mnoho kasáren a unikátní historické stavby s opravenou fasádou. No ale teď přijde to nejlepší. A to samotný život místních, kteří usilují o to, aby Olomouc byla pro všechny. Nemíří pouze na jednu cílovou skupinu, ale chtějí oslovit jak mladé, tak „dospělé".

 

Radost Olomouce začíná cestou tam

Do Olomouce můžete jet samozřejmě autem, a pokud pojedete ze západní části České republiky, „užijete“ si rozkopanou D1. Pokud vám však nevadí jet vlakem, neváhejte. Vlaky jezdí pravidelně a na čas přímo na hlavní nádraží v Olomouci (mrkněte na dámskou jízdu holek z Amazing Places). Do města si vezmete jednoduše taxíka, nebo pokud rádi jezdíte na kole, Bike-Sharing je na každém rohu. 

 

Naše Amazing Places

O ubytování a dobré jídlo v Olomouci nemusíte mít obavy! Navíc to bude AMAZING. At’ je to lifestyle hostel Long Story Short, design Hotel Theatre, Miss Sophie's nebo Theresian Hotel & Spa s wellness zónou v nejvyšším patře a neksutečným výhledem na město. V Olomouci si zkrátka najde to své každý. Ovšem doporučujeme vyzkoušet všechna místa i bez ubytování, i kdyby to bylo pouze na kávu. Na tu doporučujeme zajít hlavně do kavárny ve vnitrobkloku v malém boutique hotelu Miss Sophie’s.  

 

Vyhlášenou restauraci Entrée v Hotelu Theatre zase navštivte večer, ale bez rezervace se sem jen tak nedostanete. Jít kolem a vsadit na štěstí, že bude volný stůl se nemusí úplně podařit. Restaurace pod vedením Přemka Forejta připravuje sezonní suroviny, které nejléépe chutnají v několikachodovém degustačním menu. Další úžasná symfonie je Eatery a Bakery v Long Story Short. Prostor staré vojenské pekárny vás dostane do té správné nálady ať je to na oběd nebo na pořádný gastronomický zážitek pod vedením Petra Heneše. V létě vás navíc uvítá útululná a doslova k tanci vybízející terasa. 

 

Kam večer na drink

Ostrava má Stodolní, Olomouc zase Masné krámy. To už je tak dané. Kde dřív byly obchody s vietnamským zbožím, dnes najdete život. Na každém kroku je několik barů, ať jsou pivní, vinné, nebo třeba degustační podniky specializující se na ochutnávky whisky a pořádně nachlazený a perfektně namíchaný Gin Tonic. Ale vraťme se k té whisky… Pijete ji? A chutná vám? Tak to jste v Olomouci správně. Tady se totiž v minulosti destilovala již od 70. let minulého století a tak se v Olomouci najde hned několik nadšenců. O tom vám důkladně poví projekt Whisky Trail. V Olomouci se spojili 4 bary, které vás naučí vychutnávat americké bourbony nebo whisky ze všech koutů světa. Místní známá stezka vám ukáže prakticky celé centrum Olomouce. Podniky, kudy vede stezka jsou rozložené po městě.

Popisovat a rozplývat se nad vším, co si tu můžete dopřát, bychom mohli dlouhé hodiny a už teď se nám opět sbíhají sliny. Radši si sem sami zajeďte a sami to okuste.

Podobné články