Praha s průvodcem není jen Hrad a Karlův most

16. září 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Pravda, se situací během covidové karantény, která i z naší metropole udělala na pár týdnů město duchů, už se to srovnat nedá, ale pořád je procházka po historickém centru příjemným zážitkem. 

 

Všichni o ní slyšeli, ale nikdo tam nebyl: Strahovská knihovna
Vlajková loď tohoto článku, Strahovský klášter, stojící na úpatí vrchu Petřína, v sobě ukrývá jednu z nejcennějších a nejlépe dochovaných historických knihoven. My průvodci tohle místo máme opravdu rádi. Často jsme během prohlídky svědky skutečně ryzích emocí, někdy dojde i na slzy. Pokud jste se chtěli nechat touto krásou ohromit v loňském roce, stálo vás to několik tisíc korun a pravděpodobně byste na volný termín museli čekat několik měsíců. V těchto dnech je možné rezervovat přímý vstup do Teologického a Filozofického sálu za 400 Kč na osobu a pokud zrovna nemají bratři premonstráti v knihovně vlastní program, můžete si i vybrat čas návštěvy, který vám vyhovuje. Když přijdete sami, dostanete od kustodů průvodní materiály ke čtení a sály si prohlédnete individuálně. V případě, že knihovnu navštívíte s průvodcem, termín pro  vás rezervuje a s historií tohoto barokního klenotu vás osobně seznámí. Ve strahovské knihovně mimochodem natáčela reklamu pro Etihad Airways i Nicol Kidman.  

Foto od Anna GruUnsplash

 

Loreta a Nový svět
Procházku Prahy je dobré začít na kopci a pak pokračovat směrem dolů. Ušetříte si zbytečnou námahu a odměníte se krásnými výhledy. Většina návštěvníků na své honbě za památkami zamíří ze Strahova rovnou na Pražský hrad, aniž by věnovali větší pozornost souboru barokních staveb na východní straně Loretánského náměstí, Pražské Loretě. Duchovním centrem rozlehlého komplexu, který je tvořen bohatým průčelím, poutními ambity, kostelem a kapucínským klášterem, je nádvoří s loretánskou kaplí napodobující Svatou chýši v italském Loretu, údajný dům Panny Marie. Zakládání „svatých chýší“ bylo častým projevem zbožnosti české šlechty, které mnohdy předcházela skutečná poutní cesta
do Itálie.

Během návštěvy nesmíte vynechat první poschodí, kde je v klenotnici za trezorovými dveřmi vystavena barokní monstrance, známá jako Pražské slunce. Tato ozdobná schránka určená k uctívání hostie je vyrobena z 12 kilogramů pozlaceného stříbra a zdobí ji 6222 diamantů. Jde o mimořádné dílo, které už v roce 1699 při převozu z Vídně do Prahy doprovázela eskorta vojáků.

Pozoruhodnou historickou raritou je i loretánská zvonkohra v hlavním průčelí, která měla každou hodinu povzbuzovat příchozí k modlitbě. Díky nálezu dokumentu vysvětlujícího výměnu vnitřního mechanismu se letos 20. května zvonkohra po sto letech rozezněla novou melodií. V každou celou hodinu od 9 do 18 hodin uslyšíte píseň Maria Maria, nad slunce jasnější a v neděli a o svátcích v 15 a 16 hodin na tento unikátní hudební nástroj hrají krátké skladby pozvaní carillonéři. Návštěvu se vyplatí naplánovat tak, abyste se během skladby nacházeli uvnitř objektu, zvonkohra byla totiž navržena, aby hrála především poutníkům shromážděným na nádvoří.

V uličkách za Loretou se nachází Nový Svět, kout, kde se zastavil čas. Název odkazuje k nové osadě, která při svém založení ležela mimo území města Hradčan. Daleko od veškerého turistického ruchu procházíte malebná zákoutí s křivolakými uličkami a malými domky, ve kterých žili Karel Kachyňa, Arnošt Lustig nebo Ota Pavel.  Svůj první ateliér tu měl i Jan Zrzavý. Během cestování v čase vřele doporučuji  i zastávku v malé útulné Kavárně Nový Svět (na mlýnku tu mají Doubleshot z pražské pražírny).  

 

Plavba po Vltavě
Pro někoho kýč, pro někoho velká romantika. Každopádně projížďka na luxusní mahagonové lodi s vlastním kapitánem a lahví bublin je zážitek, který si nenechala ujít nejedna světová celebrita. Lodičky pojmenované po prezidentu Masarykovi a jeho ženě Charlottě vyrobila na míru rodinná firma v Itálii. Jsou poháněny elektromotorem, takže vás během plavby nic neruší a můžete si v klidu vychutnávat město z nové perspektivy nebo vyslechnout poutavý výklad zkušeného kapitána. Jedná se o privátní službu na objednávku, hodinová plavba vás nyní vyjde na 5 000 Kč. Další informace najdete na webu www.presidentialcruises.com nebo rovnou zavolejte kapitánovi Štěpánovi: 776 776 770.

 

Pražské zahrady
Last but not least. Hned několik zelených oáz nabízí návštěvníkům znaveným ruchem velkoměsta levý břeh Vltavy. Královská zahrada vám představí Zpívající fontánu a první renesanční stavby na sever od Alp - Královský letohrádek a Míčovnu. V  letošním roce se návštěvníkům znovu otevřely Jižní zahrady Pražského hradu. Původně hradní příkop přebudovaný Josipem Plečnikem na zahradu pro prezidenta Masaryka, nabízí jedenz nejkrásnějších výhledů na Prahu. (Pozor, vstup je v tuto chvíli možný jen ze strany od Černé věže nebo Starých zámeckých schodů.) Palácové zahrady pod Pražským hradem jsou, jak název napovídá, komplexem vzájemně propojených zahrad, které původně přiléhaly ke šlechtickým sídlům Pálffyů, Kolovratů a Fürstenberků. Vrtbovskou zahradu si ponechávám jako perlu barokní zahradní architektury na konec. Oblíbené svatební místo, do kterého vstoupíte nenápadným vchodem z Karmelitské ulice, vás ohromí svým originálním rozvržením, rostlinným dekorem, salla terrenou a terasami s bohatou sochařskou výzdobou. Na konci turistické sezony 31. října budou tyto zahrady uzavřeny, proto se vyplatí s jejich návštěvou příliš neotálet.

 

Soukromý průvodce
Většina lidí si profesi průvodce spojí s nudnou prohlídkou na zámku, zahraničním zájezdem nebo s postavou, která se pomocí deštníku snaží dovést do cíle početnou skupinu cizinců. Soukromí průvodci však nabízejí své profesionální služby i individuálním zájemcům. Od revoluce těchto privátních služeb a osobního přístupu využívají především movití cizinci. V posledních měsících ale začali tuto službu vyhledávat i Češi. Často jako originální dárek k narozeninám, výročí nebo jako zábavnou lekci z českých dějin pro rodiny s dětmi. Za soukromou prohlídku, která trvá 3 hodiny, zaplatíte 1 800 Kč. Termín, čas, místo setkání i trasu si vybíráte sami, průvodce přizpůsobí prohlídku vašim požadavkům, zároveň ví kde mají nejlepší zmrzlinu, doporučí dobrou restauraci na oběd a zajímavé aktivity v okolí. Pokud by vás takový zážitek lákal, napište si o volné termíny na 737 449 278 a vyrazíme společně na prohlídku.

Kateřina @we_love_prague

 

Horké tipy na ubytování v Praze
Pokud zrovna plánujete výlet do Prahy, máme pro vás 3 skvělé tipy na ubytování, které vám zaručí neopakovatelný zážitek.  A každý zážitek bude z úplně jiného soudku.

 

Meetme 23
V Meetme 23 vás to bude bavit. Je to perla v moři designerských a moderních hotelů. Hotel najdete přímo v centru Prahy, svojí polohou je ideální startovací bod na procházky Prahou. Originální prostory hotelu nabízí rozmanitou škálu ubytování a je na vás, co si vyberete. 

 

Hotel Casa Marcello
Pokud chcete pořádně načerpat historii a ponořit se do kouzla staré Prahy, určitě se ubytujte v Hotelu Casa Marcello.  Historie hotelu sahá až do 13. století, zároveň je hotel umístěný hned vedle starého a krásného kláštera svaté Anežky.   V hotelu si odpočinete a načerpáte síly, oceníte tiché prostředí. Pokud toužíte po divočejší dovolené, kousek od hotelu najdete luxusní obchody, vyhlášené bary a kultovní kavárny.

 

Tančící dům 
Všichni ho znají, ale už jste zkusili v Tančícím domě strávit noc? Nepřekonatelný výhled na řeku a Pražský hrad v kombinaci s luxusním ubytováním a vyhlášenou restaurací Ginger & Fred v 7. patře, kde vaří šéfkuchař Rudolf Doležal. Co víc si přát? 

Úvodní foto Hieu Vu MinhUnsplash

Podobné články