Český pivovar v severském stylu

28. February 2019
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Před pár lety jsme začali pravidelně jezdit do Lužických hor a po cestě objevili jedno z nejlepších piv, jaké jsme kdy pili. Pivo z pivovaru Cvikov! O jejich „třináctce“ se nám zdálo několikrát. Když jsme zjistili, že přímo v pivovaru plánují otevírat zbrusu nové ubytování, hned jsme věděli, že spojení skvělého piva, české kuchyně a moderního ubytování bude fungovat.

 

Poměrně čerstvě otevřený hotel Kleis nabízí svým zákazníkům minimalistický design spojený s architektonickou budovou pivovaru Cvikov a my jsme nadšení, jak jsou prostory hotelu stále cítit novotou a dřevem. Zato pivo se tu prý vařilo už od roku 1560 a první pivovarské budovy pak začaly přibývat v druhé polovině 19. století. Vzhledem k české historii není překvapením, že byl pivovar v roce 1948 znárodněn a v rámci politiky centralizace výroby do velkých měst pak roku 1968 uzavřen. Šťastný konec nebo spíše nový začátek se začal psát v roce 2013, kdy byl pivovar kompletně zrekonstruován a ve Cvikově se znovu začalo vařit ono výborné pivo.

 

Hotel Kleis tu vznikl teprve loni, když se majitelé rozhodli rozvíjet tradici celého areálu pivovaru dále. Nečekejte žádné výstřelky v podobě extravagantního nábytku nebo barevných tapet na stěnách. Celý interiér je zařízen v severském stylu. Dřevěný nábytek, odkryté trámy, důraz na bílou barvu, minimalismus. Za nás je tohle osvědčená klasika, která funguje za všech okolností. Ve dvou poschodích hotelu jsou k dispozici dvoulůžkové i jednolůžkové pokoje, apartmány se dvěma ložnicemi nebo velký apartmán až pro šest osob, takže se tu pohodlně ubytují jak rodiny s dětmi, tak i jednotlivci na obchodních cestách.

 

Není tu žádný zbytečný nábytek, přesto vše, co v pokoji potřebujete. Velká okna ve všech prostorách navíc přidávají prostředí na čistotě a vzdušnosti. Ke všem pokojům náleží samostatná koupelna se sprchovým koutem, toaletou a přírodní kosmetikou Botanica. My jsme se zamilovali do velkého apartmánu o dvou ložnicích a odděleným obývacím prostorem s televizí.

 

Říkáte si, jak byste strávili volný den v Kleisu? Můžete si zahrát paintball u rybníka, projet se na čtyřkolkách nebo využít možnosti zastřílet si z airsoftové zbraně. Hotel je tak skvělým místem pro firemní akce a teambuildingy. Doplňkové aktivity vám připraví na míru a nudit se určitě nebudete. Nás mimo jiné zaujala nabídka offroad-challenge, tedy jízda v terénních autech mapovaným terénem s plněním zadaných úkolů. Pro fajnšmekry, kteří si na sport moc nepotrpí, tu mají připravenou degustaci rumů z celého světa nebo vín z vinařství Kamelot. Uspořádat se tu dá i menší firemní jednání nebo školení, a to v plně vybavené zasedací místnosti pro 25 lidí.

 

Co rozhodně ale nesmíte vynechat, je exkurze pivovaru s výkladem a ochutnávkou. Vyberete si tak, zda vám chutná víc jedenáctka Hvozd nebo třeba dvanáctka Klíč, a to si pak dopřejete večer v restauraci Sladovna, která vaří výhradně českou kuchyni. A my musíme říct, že výborně! Není divu, když tu vařil třeba i michelinský šéfkuchař Roman Paulus. Navíc když si k tomu přidáte ochotný a milý personál, „neomezené“ množství piva, a to vše ne zas tak daleko od Prahy, tak vám už nic nebrání v tom si sem někdy udělat výlet.

 

Celý článek si můžete přečíst také v angličtině v tištěném vydání časopisu The Business ZDE.

Similar articles