Za malovaným štítem

10. January 2019
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Vždycky když projíždím kolem malovaných statků, přemýšlím, jak to může vypadat uvnitř. Nejradši bych zazvonila a pozvala se na čaj. Tajně totiž doufám, že bude interiér krásně udržovaný, ale v podstatě nezměněný. Doufám v malované postele v útulných pokojíčcích, světnici s kachlovou pecí a houpacím křeslem a čajový servis s malovanými květinami. Naše nadšení, když jsme vstoupili do Statku Salajna, muselo být slyšet až na druhý konec vesnice. Můžu s klidem říct, že takhle citlivě provedenou rekonstrukci a takhle vkusně vybavený statek jsem už neviděla opravdu dlouho.

 

Chebský Statek Salajna pochází z roku 1802 a dokonce byl v padesátých letech zařazen mezi národní kulturní památky. Manželé Dvořákovi koupili statek v roce 2004 v aukci ve zcela desolátním stavu. Vyhořelá stodola, podmáčená podlaha a ze světnice se dalo dívat na hvězdy. Čekala je dlouhá cesta papírování a oprav, na jejímž konci vzniklo kouzelné místo, které v roce 2014 otevřeli veřejnosti. Statek se skládá ze tří částí, hlavní obytné budovy, která slouží jako penzion a dvou stodol, kde musí probíhat ty nejkrásnější svatby a oslavy. Zděná stodola je celá bílá a dovnitř krásně proniká světlo. Neumím si představit o moc krásnější místo na svatbu nebo oslavu. Za stodolou zurčí Šitbořský potok a v letních dnech určitě přijde vhod i rybníček, který na pozemku majitelé vybudovali, a do kterého můžete skočit a osvěžit se. Naproti stodole pak stojí dřevěná kolna s venkovním sezením, grilem a barovým pultem.

 

My se ale do Salajny vydali v prosinci oslavit maminčiny narozeniny a užít si trochu adventního klidu, takže venkovní grilování, ani koupání v rybníčku nás úplně nelákalo. Naopak jsme naplno využili hlavního stavení, ve kterém se nachází dva útulné mezonetové apartmány a dva samostatné pokoje. Můžete tedy na Salajnu vyjet se skupinou až dvaceti lidí, takže ideální místo na rodinné oslavy nebo výlety s kamarády. Každý má ve svém pokoji klid a oba apartmány mají i malou kuchyňku, ale nejvíc času určitě budete chtít trávit ve světnici a to buď čtením knížek na kachlové peci, nebo společnou večeří připravenou v obrovské spodní kuchyni. Ve světnici je pořád krásně teplo, protože majitelé mysleli i na praktičnost a ekologii a dům je vytápěn tepelným čerpadlem, které je rozvedeno do podlahového topení. Zkrátka veškerý komfort moderního bydlení aniž by statek ztratil své historické kouzlo.

 

Vesnice Salajna byla roku 2005 vyhlášena vesnickou památkvou zónou, nenechte se tedy zmást, Statek Salajna není jediné zdobené hrázděné stavení v okolí. Po krátké procházce po vesnici doporučujeme výlety do lázeňského čtyrúhelníku a krásné město Cheb s moc milou vánoční atmosférou. Určitě se také vydejte do památkové rezervace Doubrava, kde najdete přímo přehlídku hrázděných domů a statků chebského typu. Především ale jezte, pijte, odpočívejte, procházejte se a povídejte si. O tomhle kouzelném místě se nám ještě dlouho bude zdát.

Similar articles