Do Hanácké metropole na dámskou jízdu

10. July 2020
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Je neděle, pár minut po osmé, a nasedáme do Leo Expressu směr novým zážitkům. Vyrážíme na dámskou jízdu do Olomouce, města studentů. „Naštěstí“ už jsou prázdniny, což znamená, že město bude vylidněné a my ho tak budeme mít jen samy pro sebe. Cesta vlakem trvá dvě a půl hodiny. Sedíme společně na „čtyřce“ v pohodlných sedačkách a díky překvapivě výbornému cappuccinu na probrání utíká cesta jako voda.

 

Příští zastávka Olomouc hlavní nádraží. Přijíždíme dopoledne a brzkou snídani jsme už strávily. „Co si takhle zajít na pozdní snídani a spojit to rovnou s obědem?“ Naše první kroky vedou do Miss Sophie’s. V přízemí malého boutique hotelu najdete kavárnu a hned za ní útulný vnitroblok s křesílky nebo dokonce houpačkou. První pohled rozhodl. Přeci jen se blíží poledne, dámskou jízdu odstartujeme mimosou. Kdybychom ji tak mohly snídat každé ráno do konce života, to by byla slast! Zvládáme druhé cappuccino z pražírny La Bohéme a k tomu vybíráme něco malého na zub. Zkoušíme brokolicovou polévku se špenátem, chléb s pomazánkou ze sušených rajčat a to se podržte, wafle s nutellou, banánem a šlehačkou. O dovolené se přeci kalorie nepočítají, ne?

 

Wafle byly famózní, ale teď je potřeba je vychodit, tak jdeme prozkoumat Olomouc. Město je vylidněné, může za to i fakt, že je ohromné horko, tak asi všichni vyrazili k vodě. Daleko jsme však nedošly a za nedlouho nastal opravdový čas oběda. „Tak to vypadá, že Hanáckou metropoli poznáme jen z pozice gastro podniků“. Ba ne, zvládáme všechno. Chcete-li se o historii města a jeho památkách dozvědět víc, turistické centrum pořádá pravidelné prohlídky města. Snadno se dostanete i na místa, na která se běžně nedá dostat.

Přichází podvečer a my máme rezervaci na večeři. A kde vlastně dneska strávíme noc? Nemůžeme bydlet nikde jinde, než v nejstylovějším hostelu v Česku, v Long Story Short. Koho by napadlo, že tahle designovka je značena právě jako hostel. Žádné zrezivělé palandy, ani sprchový kout, kam byste se báli vlézt i v žabkách, tu nehledejte. Příznivé ceny  nejen pro studenty a trampy si zachovali, za pár stovek však dostanete pokojíček, který byste si nejraději vzali s sebou  do batohu a dovezli si ho domů. My měly soukromý čtyřlůžkový pokoj a využívaly společné koupelny na chodbě. Kde kdo bude spát bylo hned jasné. Omladina šla nahoru na postele v patře, holky v nejlepších letech zůstaly dole.

 

Naštěstí je stále teplo i v půl osmé večer, a tak usedáme na terasu hostelové restaurace Eatery & Bakery. Ťukáme si signature drinky „Long“, „Story“ a „Short“ (já stará konzerva si dávám Skinny bitch, třeba to něčemu pomůže) a pečlivě nahlížíme do menu, na co by naše rozmlsané jazýčky mely chuť. Z předkrmů zkoušíme takřka vše a postupně sharujeme. Dnes se podává: kozí sýr s jahodami, ředkvičky z grilu s karamelovými pekany a hnědým máslem, mozzarella bufala s meruňkami a chilli a hovězí tatarák s opečenými topinkami. Jednoznačně se shodujeme, že nejlepším předkrmem večera se stává kozí sýr, avšak konkurence byla vysoká. Jako hlavní chody volíme lososovitého pstruha s hráškovým pyré, kuře supreme se salátem a pyré z cukety a jehněčí bok s dýní a cizrnou. Původní plán zahrnoval i dezert, nakonec jsme rády, že jakžtakž zvládáme dojít do pokoje a můžeme spokojeně odfukovat.

 

Ráno se budíme odpočaté a sice je to k nevíře po večerních hodech, ale hned se těšíme na snídani. Pokud znáte chleba, který si tu sami pečou, rozumíte nám! Pakliže ne, honem ho vyzkoušet. Hned vedle recepce se nachází Cooking Bar Café, kde si během dne můžete dát skvělý kafe z Rusty Nails, dobroty z grilu nebo večer drink, a posedět s ním na horní terase. Už od rána tu zní samé pecky, mimochodem ten playlist nutně potřebujeme, a je tu nesmírně příjemná atmosféra. Hostel je místo, kde by se měli lidé potkávat a seznamovat se a Long Story Short je pro to tím nejlepším místem v Olomouci. Po snídani si půjčujeme petanque a jdeme si dát hru. Co na tom, že nám to vůbec nejde a většinu času jsme projíždíme internet, jak že se to vlastně hraje. 

Zbytek výletu ani nemusíme popisovat. Jakmile odbíjí na hodinách dvanáctá, sedáme si na terase Long Story Short a testujeme jahodovou margaritu. V tomto duchu pak přečkáváme do odpoledne, do doby, než nám jede vlak. Výlet to byl kouzelný a my už s holkama plánujeme, kam se vydáme příště. Nějaké tipy?

Similar articles