5 důvodů, proč si zamilujete glamping

8. září 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Taky jste jako malí jezdili o prázdninách na tábor pod stan? A jak by se vám líbilo si takovou romantiku v přírodě zopakovat? A pozor, nemusíte se u toho ani vzdávat pohodlí, na které jste zvyklí z hotelu – seznamte se s fenoménem glampingu!

Slovo glamping vzniklo ze spojení dvou anglických výrazů, „glamorous“ a „camping“. A přesně tohle taky glamping dělá – spojuje luxus a pohodlí s klidem uprostřed nádherné přírody. Hlavně na západ od nás zažívá koncept glampingu poslední dobou pořádný boom a my se nedivíme, taky nás útulné domky na stromě, stany a maringotky hned okouzlily. Věříme, že nebudeme sami, proto vám přinášíme hned 5 pádných argumentů, proč tenhle trend chytne (a nepustí) i vás.

Aranka z projektu Hide & Seek

 

1. První krok ke kempování pro milovníky civilizace

Vláčet krosnu doprostřed lesů a pak složit hlavu do spacáku není zrovna vaše představa ideální dovolené, ale váš partner nebo rodina nesní o ničem jiném? Glamping je takový kompromis pro obě strany. Zarytí „měšťáci“ nepřijdou o svou teplou sprchu a pohodlnou postel, outdooroví nadšenci zase dostanou svoji dávku přírody. A ticho a klid určitě ocení obě strany stejně. 

Paseca z projektu Glamping Pyskočely

 

2. Rozmary počasí nejsou problém

I klasické kempování může být idylka…jen si to představte: sluníčko svítí, ptáci zpívají, lesy kolem šumí a vy máte tisíc a jednu možnost, jak trávit čas. Koupání, opalovačka, sporty na zemi i ve vodě nebo lenošení s knížkou. Jenže známe to, slunečné počasí záhy vystřídá zima a déšť, většina zábavy končí a vy se můžete jen modlit, aby do stanu nezateklo a že ten svetr, co jste si vzali, bude dost teplý. U glampingu se ve stejné situaci místo modlení prostě natáhnete na postel, do ruky vezmete oblíbenou knížku, nebo si s drahou polovičkou otevřete víno a můžete poslouchat romantické bubnování deště na střechu. (Aniž by vám hrozilo, že vám déšť neromanticky zmáčí všechny věci.) No nezní to krásně? 

Amálka z projektu Dobčické Rybníčky

 

3. Příroda všude kolem… ale ne až moc

Když se ostatních zeptáte, jestli mají rádi přírodu, jenom málokdo vám odpoví, že ne. Kdo by taky nemiloval rána v lese za zpěvu ptáků, kouzelné západy slunce nad krajinou a rozkvetlé louky plné života. Jenže jak známo, příroda zahrnuje i ty otravnější věci jako komáři, zima ve stanu, hrboly pod karimatkou…

Nešlo by to bez toho? Šlo! Glamorous camping jsou sice pořád stany, chatky nebo jurty, ale trochu jiné, než jste zvyklí. Komáry a další hmyz, stejně jako zimu a nepohodlí tam nenajdete. Co ale nechybí jsou přesně ta krásná rána v lese, romantické západy slunce a pohoda, jakou v ruchu města nezažijete.  

Treehouse na Slovensku

 

4. Můžete cestovat nalehko

Znáte ten pocit, kdy balíte na výlet pod stanem a žádná krosna není dost velká? Spacák, karimatka, teplé oblečení, jídlo a pití na celý víkend…a všechno si odnést hezky na zádech až na místo. U glampingu můžete dát přecpaným batohům sbohem. Některé vybavení najdete k dispozici už na místě, řadu věcí můžete nechat doma (karimatku a spacák nahradí měkoučké deky, polní vařič zase rychlovarná konvice), o stravování se zase často postarají majitelé. A ušetřené místo v bagáži můžete využít třeba na oblíbenou knížku nebo věci na sport.  

Šumavská maringotka

 

5. Digitální detox

Být online 24/7 je dnes už spíš pravidlo než výjimka. Ale ruku na srdce, kdo by si od digitálního světa občas nechtěl dát pohov? Proto vás asi nepřekvapí, že právě kvůli odpočinku od internetu a sociálních sítí lidé stále častěji vyráží trávit čas o samotě v přírodě. Zase jsme ale u toho věčného dilematu: klid, nebo pohodlí? A zase je odpověď jednoduchá - glamping. Ačkoliv komfortu najdete v luxusních stanech, jurtách a chatkách víc než dost, wifi má k dispozici málokterá. A má to svůj důvod. Po pár dnech takového digitálního půstu se totiž budete zpátky domů vracet odpočatí a svěží jako už dlouho ne.

Tak co, jdete do toho? Léto ještě nekončí, ideální příležitost si nějaký glampingový pobyt střihnout. Ale pozor, termíny se na těchto kouzelných místech plní rychle! Jejich seznam najdete TADY.

Úvodní foto David Smetana / Vodní domky Čejkovice

Podobné články