Litomyšl je kouzelné místo

22. September 2017
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Vydejte se do Litomyšle společně s Jitkou. Nechala se inspirovat Amazing Places a zajela si do rodiště Bedřicha Smetany nejenom na výborný oběd do Restaurace Bohém.

 

Tak jsem to udělala. V sobotu ráno, takhle koncem srpna, jsem se sbalila a vyrazila na cestu. Vlakem. Tam, kde jsem ještě nikdy nebyla. Do Litomyšle.

Jasně, všichni víme, že Litomyšl rovná se Smetana, Palacký a UNESCO. Ale díky tomu, že spolupracuji s Amazing Places tak vím, že to město je výjimečné ještě něčím jiným. Tak jedu. 

 

Na tyhle lázně ducha, jak mají v podtitulu, a já si je soukromě přejmenovala na lázně pro duši, si nechte minimálně víkend. Dnes už to vím, že jedno odpoledne tady ve východních Čechách na Českomoravském pomezí nestačilo. 

Litomyšl mne dostala a už teď přemýšlím, kdy se sem zase vypravím. Třeba příští rok v červnu na 50. ročník Smetanovy Litomyšle. A nebo v květnu na Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Tahle česká kuchařka a národní buditelka tu v 19. století žila a podle jejích receptů do dneška vaří nejedna restaurace v Litomyšli. 

A právě za vyhlášenou kuchyní a pohostinností jsem sem jela. 

Je tu totiž jedno kouzelné místo - Restaurace Bohém v hotelu Aplaus.

 

Takže volba, kde si dám pozdní oběd, protože jsem dorazila až před druhou odpolední, byla jasná. 

Z nádraží jsem intuitivně do centra zamířila kolem řeky Loučné, minula Smetanův dům a během deseti minut došla na Smetanovo náměstí. Kousek odtud je zámecké návrší s barokním chrámem Nalezení svatého Kříže. Tento monumentální piaristický kostel byl před časem po dlouhých desetiletích opět zpřístupněn veřejnosti. Takže doporučuji se tu aspoň na chvíli zastavit a je tu i nádherná vyhlídka.  

www.zamecke-navrsi.cz

 

Naproti kostela se pak rozkládá zámecký areál, který je perlou renesančního stavitelství a je zapsán od roku 1999 na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Unikátní je sgrafitová výzdoba zámku – zámecké zdi s více než osmi tisíci psaníček s originálními motivy. Výjimečně ceněné je i zámecké divadlo a pokud se sem vypravíte, tak na vás na zámku čeká několik prohlídkových okruhů. 

 

No nic, hlad vítězí nad touhou zajít nejdříve nakrmit duši a tak mířím do Restaurace Bohém. Ta sousedí přímo s Klášterními zahradami a už od bazénu s mlhovištěm a sousoším Olbrama Zoubka vidím venkovní terasu. 

Jo a na trávník se zde šlapat doporučuje. Takže zouvám boty a užívám si to. Včetně toho, že si nohy svlažím v bazénu. 

 

Tak tohle místo je fakt kouzelné. 
Jídlo připravované šéfkuchařem Liborem Halouskem je gastronomickým zážitkem. Obsluha v celé restauraci je naprosto profesionální a milá. Což je v dnešní době nesmírně důležité a mnohdy i vzácné. 

Jídelní lístek je pestrý, ceny na tak luxusní restauraci velmi příznivé a rozhodně si v něm vyberou jak příznivci klasické české kuchyně, tak i ti, kteří mají rádi moderní gastronomii. Velký důraz tu kladou na kvalitní, čerstvé a krajové suroviny, a proto i moje volba byla jasná. Vyhlášený pstruh z litomyšlských sádek. 

Ochutnala bych i něco z těstovin, což je prý šéfkuchařům „majstrštyk“, ale ryba to vyhrála a před ní malé aperitivo - Růže z Emilia-Romagna, rukola, parmská šunka, sýr Pecorino, olivy, meloun Cantaloupe, letité balsamico a k tomu  0,1 l Prosecco GLERA.

Jako druhý chod - grilované filety ze pstruha z litomyšlských sádek, pažitkové brambory, na másle restované špenátové listy s česnekem, citrón. 

 A na závěr sladkou tečku v podobě Crema Catalana, což je malinový sorbes s variací ovoce. 

 

Restaurace Bohém má svou atmosféru a užívám si to. Seděla bych klidně další hodinu. A nebo se tu příště ubytuju. Ale čas běží a ještě chci vidět tu druhou věc, kvůli které jsem do Litomyšle přijela. 

Sochy nedávno zesnulého českého sochaře Olbrama Zoubka. Vytvořil mimo jiné I posmrtnou masku Jana Palacha a památník obětem komunismu na pražském Újezdě (pod Petřínem).

 

Expozice se nachází v zámeckém sklepení. Tohle je exkluzivní prostor s neopakovatelnou atmosférou a důstojné místo pro největší sbírku soch Olbrama Zoubka, jednoho z našich nejvýznamnějších sochařů druhé poloviny 20. století. 

Od roku 2014 je v jedné části sklepení také voskové Srdce pro Václava Havla. Tahle unikátní plastika vznikla z vosku svíček umístněných na pietních místech k uctění památky pana prezidenta, který nás 18. prosince v roce 2011 opustil.

 

Mám ještě chvíli času, tak od zámeckého parku mířím do uličky Josefa Váchala, kde jsou na domě sgrafita z jeho Krvavého románu. Na Smetanově náměstí, na radniční věži si kontroluji čas na secesním orloji a přemýšlím, kolik loktů jsem dneska asi nachodila. V Litomyšli totiž mají pamětní desku na staročeskou jednotku délky - loket český.

 

No nic, je nejvyšší čas vrátit se zpět na nádraží a domů. Do Mikulova, který miluju, ale Litomyšl mne dostala.

A jestli jsem vás nalákala, tak rozhodně neváhejte a zajeďte si tam. Je to kouzelné místo!


 

Zde odkaz na blog a článek autorky Jitky Sobotkové

www.jitkasobotkova.cz

 

Similar articles