Design v kraji vína

17. October 2018
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Majitel má k místu osobní vztah. Jeho dědeček postavil s domem sousedící mlýna začal si budovat také dům. Nicméně poúnorovém převratu mu komunisté mlýn zabavili, ale půjčku na něj mu velkoryse ponechali. Dědeček měl oprávněné obavy, že mu seberou i dům, proto ho raději nedostavěl. Když po revoluci majitel získal mlýn i nedokončenou stavbu zpět, rozhodl se do budovy investovat a následně z ní vybudovat penzion.

Stavbu i rekonstrukci tu vzali opravdu z gruntu. Architekti Petr Pelčák a Lenka Vořechovská navrhli dům a přestavbu bývalých chlévů s neuvěřitelnou precizností. Původní prvky byly zachovány, ale doplněny o moderní přístavby a nábytek na míru.

 

Člověka při vstupu do areálu na první pohled uchvátí dokonalá čistota prostoru. Je dobrým zvykem, že místa v Amazing Places jsou designově vyšperkovaná, sladěné interiéry bereme už jako samozřejmost, ale Villa Hrušky má ještě něco navíc. Tady i exteriér vypadá jako z titulky módního magazínu. Perfektně střižený trávník, zahrada harmonicky, ale přitom nenásilně rozdělena na zóny k od-počinku, koupání, vaření nebo posezení. A dokonce jim uprostřed té dokonalosti rostou i hrušky.

Jedinečné prostory se skrývají i uvnitř. Každý z 9 pokojů je zařízený originálním nábytkem, ale s odlišným barevným laděním. Co mají ale všechny místnosti společné, je výmalba na zdi. Zdálky se to zdá být tapeta, ale při blížším zkoumání zjistíte, že každý pokoj byl vymalován jiným válečkem. Paní majitelce se podařilo najít akademickou malířku Lenku Pilařovou, která vlastní, dnes už prakticky neexistující, vzorované válečky. Každá ze stěn ve vile i přilehlé budově je tak ručně vymalována.   

Hostům jsou k dispozici všechny prostory domu. V suterénu majitelé vybudovali skvěle vybavené fitness centrum, ale při hezkém počasí půjčují i horská kola na projížďky po okolních vinohradech. Nedávno dokončili také „pánskou zašívárnu“, sklepní prostor ideální pro řízené ochutnávky vína nebo pálenek, kterých tu najdete pěknou sbírku.

 

V budově hospodářského stavení je velkorysá společenská místnost, kde se při nepříznivém počasí snídá u jednoho stolu, můžete si tu ale také číst v pohodlných křesílkách, dát si kdykoli během dne kávu a něco dobrého na zub nebo si večer otevřít láhev vína z místní vinotéky. Přilehlá profesionální kuchyně slouží všem hostům a do budoucna se tu plánují i kurzy vaření.

 

Villa Hrušky pohladí po duši každého milovníka architektury, designu a prostoru. Jen se připravte na to, že ve vesnici toho moc nenajdete a na dobrou večeři si budete muset kus zajet. Nebo nakupte nějaké chuťovky, otevřete si víno a usaďte se na terásce, tedy kolonádě, jak jí říkají majitelé. Ono se vám stejně nebude chtít nikam odjíždět.

 

Celý článek v týdeníku EURO naleznete zde

Similar articles