Božská horká koupel Jany a Aničky v srdci Tábora

18. January 2018
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

 

Nautilus je jedním slovem delikátní a pokud se v Táboře stavíte jen na výlet, měli byste si sem zajít alespoň na jídlo. Vaří tu doopravdy skvěle. A díky umění kuchaře je restaurace Goldie, kterou najdete v přízemí hotelu, součástí Mauerova výběru. To už samo o sobě něco vypovídá. My se o tom s kamarádkou přesvědčily jedno sobotní dopoledne, kdy jsme se vydaly objevovat krásy historického Tábora.

 

Nautilus je velmi lehké objevit. Pokud se ocitnete na Žižkově náměstí, neminete ho. Tyčí se hned pod husitským muzeem. Recepce hotelu je hned za restaurací, má i vlastní vchod z boku budovy. Po check-inu jsme se odebraly na pokoj, který byl v 3. patře. Všechny pokoje v horním patře jsou podkrovní. I přesto, že jde o pokoje standard, tedy menších rozměrů, působí díky velkorysé posteli, dřevěným trámům a obložení moc útulně. 

 

Během cesty nám vyhládlo, tak jsme se hned odebraly ochutnat obědovou nabídku dolů do restaurace. Goldie už na první pohled působí o level výše než klasické resturace. Je stylová, vkusná a stoly mají rozestup tak akorát, aby vás při jídle nikdo nerušil a mohli jste si ho v klidu vychutnat. 

 

Měly jsme na výběr denní nabídku, nebo něco ze stálého menu.  Jako první na stole přistál amuse-bouche, teplá voňavá brioška a máslo. Padla běhěm chviličky, protože to bylo přesně to, co mně v tu chvíli doslova bodlo. Následoval silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky, který byl skvěle dochucený sójovou omáčkou. Nezvyklé, ale naprosto super. A k hlavnímu jídlu jsem šla do "úlovku dne". Vybrala jsem si chobotnici se sépiovým rizotem. A musím říct, že bylo doslova dokonalé. Jak chobotnice na grilu, tak i rizoto. K tomu cherry rajčátka, parmezánové chipsy a pěna z bílků. Nemohla jsem se toho nabažit.

 

Moje spolucestovatelka si moc pochutnala na kuřecím supreme s gratinovanými bramborami a dýní. Podle jejího výrazu byla ve stejném gurmánském nebi jako já. Na dezert jsme už neměly sílu. Ale příště ho určitě nevynecháme.

 

Abychom vytrávily, domluvily jsme se s recepčním, že nás provede po hotelu. Kdy jindy by se nám taková možnost naskytla...? Nautilus nabízí k ubytování 22 pokojů. Kromě comfort dvoulůžkových, kde jsme byly ubytované my dvě, i prostornější superior, rodinné a prezidentské apartmá. 

 

Nahlédly jsme skoro do všech volných pokojů. Zvláštností je, že každý má svou specifickou vůni. Já se zamilovala do každé z nich, protože byly všechny moc příjemné a perfektně doprovázely příjemnou atmosféru každého z pokojů. Dřevěný nábytek s patinou, luxusní lampy s moc příjemným světlem, běloskvoucí povlečení, luxusní textílie, olejomalby, které hotelu věnovala známá pana majitele a nikde jinde tyto originály nenajdete. A matrace na postelích jsou stejné značky, na kterých spí i královna Alžběta. Kde jinde se můžete vyspat stejně dorůžova jako královská rodina? Začala jsem se díky tomu těšit na večer, až ulehnu a poznám, jaký je to rozdíl.

 

Každý z pokojů má stylovou koupelnu. Převažuje čistě bílá, mozaikové obložení, velká zdrcadla a v pokojích superior najdete i velkou vanu. Samozřejmostí je fén na každém pokoji, zásoba ručníků, pantoflí a bavlněných županů. 

A zapomněla jsem na minibar. Pokud na vás přijde žíznivá i mlsná, máte z čeho vybírat. Včetně vína i prosecca. Ideální na dlouhé zimní večery.

 

Mohly jsme nakouknout i do prezidentského apartmá. Jde o největší pokoj z celého hotelu. Má více než 60 m2. To už je plocha jednoho bytu. Ten tu také před vznikem hotelu byl. Apartmá má chodbičku, prostorný a světlý obývací pokoj, kouzelnou ložnici s king size postelí a jednu z největších koupelen se zapuštěnou vanou. Tohle se mi vždycky líbilo.

 

Po prohlídkách pokojů jsme se podívaly i do wellness zóny, která je v prvním patře hned vedle prezidentského apartmá. O tom ale hned za chvíli.

 

Co jsme dělaly během dne? Zašly jsme se podívat do muzea čokolády. Ideální místo pro rodiny s dětmi, ale i všechny milovníky čokolády, protože je tu samozřejmě i prodejna s pralinkami. Můžete degustovat nebo koupit dárek pro někoho dalšího. Po sladké návštěvě jsme si to zamířily k hradu Kotnov, Bechyňské bráně a odtud k poutnímu kostelu Klokoty. Byl akorát čas, abychom stihly ješt poslední prohlídku v husitském muzeu. Pokud chcete objevovat táborské podzemí, tak poslední prohlídky začínají v 16 hod. My jsme ho už nestíhaly, tak si návštěvu necháme na příště.

Tohle místo můžeme rozhodně doporučit jak pro autentická česká i zahraniční vína, tak právě kvůli skvělé kuchyni. Když jsme přemýšlely, kam zajít ten den na večeři, napadnul nás hned Thir, který patří také mezi Amazing places tipy. Moc nám to připomínalo styl vaření v pražské Esce. Základní suroviny a nečekaná úprava. Přečtěte si o Thiru v článku tady.

 

Po večeři jsme se těšily jako malé, protože jsme si rezervovaly v Nautilusu wellness. Zabalené do županů jsme si to štrádovaly do prvního patra. Tam už na nás čekala vyhřátá finská sauna a napuštěná vířivka, včetně zapálených svíček a ledové vody s mátou a ovocem. Dokonalá atmosféra na zasloužený relax. Strávily jsme tu více než hodinu. Mezi saunou jsme oddechovaly v relaxační místnosti a poslouchaly uklidnující hudbu. Tohle nás večer tak příjemně zrelaxovalo a unavilo, že jsme usnuly během pár minut.

A ráno se nám z té příjemné postele vůbec nechtělo. Vyspané do růžova jsme se ale těšily na hotelovou snídani. Ty matrace mají vážně něco do sebe. Mám pocit, že jsem se v noci vůbec nepřevalovala a spala jak zařezaná. 

 

V přízemí restaurace Goldie už na všechny hotelové hosty čekala bohatá snídaně ve formě švédských stolů. Vajíčka na několik způsobů, klobásky, párky, zelenina, sýry a pečivo, tapenády, olivy, atd. Pro ty, co mají raději sladké snídaně, měli v nabídce müsli, ovoce, sladké pečivo, džemy i nadýchané buchty a zákusky. Já jako vždy sáhla nejdříve po voňavé kávě a až pak následovala má oblíbená kombinace vajíček se zeleninou a v druhém kolem něco ze sladkého. Miluju hotelové snídaně a dokážu si je vždycky dosyta vychutnat. V Nautilusus byste tu mohli strávit celé ráno, jako moc příjemně vám tu je. Zapomněla jsem zmínit, že tu mají moc milou obsluhu. To u nás není zvykem. Tady se o vás skutečně starají s péčí.

Po snídani jsme vyzvedly naše zavazadla a rozloučily se s tímhle skvělým pobytem. Tábor je kouzelné město a já jsem moc ráda, že jsou v něm taková skvělá místa jako je Nautilus a Goldie :)

Autor: Jana z Amazing Places/Boulevard de Prague

Similar articles