Zažijte nezaměnitelné kouzlo Valašska v Chalupách pod Šenkem

7. května 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Valašsko skrývá kouzla Beskyd a svébytnost místa i svých obyvatel. Jeho lidová kultura a řemesla nadchnou vás i vaše malé spolucestovatele. Málokde najdete tolik dochovaných historických budov, které z běžných obcí tvoří malebné vesničky.

 

Uprostřed tohoto tradičního regionu, na okraji obce Karolinka, najdete seskupení domů s největším zachovalým souborem valašských dřevěnic na Vsetínsku. Chalupy Pod Šenkem jsou roubená stavení z roku 1831, která v Česku nemají obdoby. Tvoří je čtyři dřevěné domy a hospodářské budovy, jako stodoly, seníky, chlévy, ovčírny a sýpky. Celé seskupení tvoří 26 dřevěnic, které kdysi patřily jednomu rodu.

Všechny čtyři památkově chráněné roubenky prošly citlivou rekonstrukcí a nabízí všem návštěvníkům dotek lokální historie s komfortem zabezpečujícím vše potřebné, co na dovolené nesmí chybět. Pokud vyrážíte s dětmi, nemusíte se bát, že by vám tu cokoliv chybělo. Majitelé mysleli mimo jiné na vybavenou kuchyň i vyhřívané podlahy v koupelnách.

 

Přijeďte s celou rodinou do Karolinky a poznejte kouzlo bydlení v domě vonícím dřevem s vyhřátou pecí a dobovým nábytkem. Pokud hledáte místo, kde se budete cítit dobře, ale zároveň bude na dosah výletům po okolí, jsou pro vás Chalupy Pod Šenkem tím pravým ořechovým. Odpočiňte si v místě, které vás vytáhne ze světa plného informací a elektroniky a nechte na sebe působit maloměsto, kde přirozený rytmus přírody hraje hlavní roli.

Nedaleké Beskydy lákají pro horské výlety zakončené výhledy na okolní vrcholky. Pokud byste raději procházku bez převýšení, vydejte se do hlubokých valašských lesů ukrývající nejedno tajemství. Do Chalup se můžete vydat jak v létě, tak v zimě. Lyžovat můžete na nedalekých vlecích nebo přímo v Karolince. Jakmile se oteplí, celý region začne žít jarmarky, gastro festivaly a jinými tradičními akcemi.

Jestli si potrpíte na dobré jídlo a na švestky ve všech jejích podobách, tady se vám bude líbit. Valašská kuchyně je vyhlášená i za hranicemi tohoto regionu a není snad nikdo, kdo by neměl rád kyselici, halušky a samozřejmě místní klenot - frgál.

Podobné články