Morava s romantickou duší

16. listopadu 2017
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

 

Kde jsme bydleli

Díky Amazing Places jsme našli úžasná místa na ubytování po České Republice. Je to místní společnost, která vám pomůže najít jedinečná místa a lokace se super zážitky z vaší dovolené. Na jižní Moravě jsme strávili celkem tři noci a rozhodli jsme se, že dvě ještě zůstaneme v Mikulově a jednu noc malém městě Klentnice.

V Mikulově jsme bydleli v moderním a minimalistickém hotelu Štajnhaus. Pokoje jsou elegantní, čisté, vzdušné. Pohodlné místo pro váš pobyt i relaxaci po dni stráveném dlouhými procházkami městem a okolím. Z našeho pokoje se nám naskytl neuvěřitelný výhled na mikulovský zámek hned z naší postele.

 

V Klentnici jsme zůstali v Café Fara. Je to místní klenot. Nejen, že mají dokonalou restauraci, ale hlavně skvělé ubytování. Pro hosty mají k dispozici útulné pokoje v podkroví, které jsou ideální pro čtení nebo relaxaci. Nebo si můžete pronajmout jeden z postornějších pokojů, který nabízí výhledy na vinice. Zamilovali jsme si místní kavárnu přes ulici, která patří k hotelu a restauraci, bazén, lázně a také výřivku. Včetně popíjení čaje v relaxační místnosti, kde můžete odpočívat kdykoliv během dne.

 

Na jižní Moravě se nám velmi líbilo, byla to naše romantická dovolená. Opravdu jsme si užili autentickou atmosféru tohohle vinařského kraje, včetně ochutnávek vína a návštěv zámků. V Mikulově doporučujeme návštěvu zámku a Dietrichsteinské hrobky na Mikulovském náměstí. Udělejte si výšlap na Svatý kopeček, odkud se vám naskytne krásný výhled na město a okolí. Na cestě budete procházet kolem různých pamětihodností až k vrcholu, kde se majestátně tyčí kaple sv. Sebastiána. Z Mikulova se můžete za cca 20 minut dostat do Lednic a Valtic. Ještě blíže máte Klentnici a Pavlov.

 

Kde se najíst

Doporučujeme zkusit Bistro Sojka. Nakonec jsme tu na jídle skončili hned dvakrát, protože jsme si to tu moc užívali. Za pohých 10 dolarů tu dostanete celou láhev vína, které bude perfektně párovat s vaším chodem. Bistro má v přízemí také obchod, kde si můžete nakoupit koření, čaj a další přírodní produkty.
Pro malé občerstvení nebo snídani doporučujeme pekařství Pekarstvi Křižák. Otevírají od 8:00 a mají široký výběr vynikajícího čerstvého pečiva. Vyzkoušeli jsme sladké i slané pečivo a všecho bylo vážně vynikající.

 

Valtice

Vydali jsme se do Valtic, vzdálených jen 20 minut jízdy od Mikulova. Doporučujeme procházku kolem valtického zámku, kde můžete obdivovat krásy zámeckých nádvoří a zahrad. Tento malebný barokní zámek je bohatý nejen zvenčí, ale i zevnitř. To je také důvodem, proč se zde natáčí mnoho filmů a pořadů. My se dokonce jednoho takového mohli na chvíli zúčastnit. Taková čistě neplánovaná akce.

Prohlídku zámku spojte určitě i s návštěvou barokního divadla. Tohle místo je neuvěřitelné. Divadlo může scénu přestavit dokonce tak, že publikum získá dojem 3D představení. Poslední zastávkou byl vinný salónek v zámecké pivnici, kde vám moc rádi dají ochutnat vína z místních vinic. Tohle je v Mikulově prostě nutnost. Po degustaci se můžete vydat na kolonádu v Reistně, jež je na hranici s Rakouskem. Nabídne vám úchvatná panoramata Valtic na rozlehlé vinice.

 

Lednice

Zavítejte do lednického zámku. Vybrat si můžete jeden ze čtyř prohlídkových okruhů. Pokud máte více času, zvolte prohlídku po prvním patře lednického zámku. Budete se procházet jednou skvostnou místností za druhou. Pokud jste tu jen na skok, určitě nevynechejte krásné zahrady v okolí zámku. Jestli nikam nespěcháte, projděte se zámeckým parkem dozadu až k minaretu, kde se vám po vyšlápnutí více než 300 schodů, naskytně neskutečný výhled kolem dokola. 

 

KLENTNICE & PAVLOV

Další dvě pozoruhodná města poblíž Mikulova. Pokud hledáte ještě větší únik z města a chcete mít více soukromí, bude Klentnice tím pravým místem. Můžete tu degustovat vína od místních vinařů, navštívit lokální restaurce a samozřejmě nevynechejte již zmíněné Cafe Fara, které rozhodně stojí za návštěvu. Projděte se po pálavských kopcích na Růžový vrch, Kočičí kámen, odkud můžete pokračovat na Sirotčí hrádek až do Pavlova k vrchu Děvín, kde je zřícenina hradu Dívčí hrady. Po celé trase budete mít krásné výhledy.

Pobyt na jižní Moravě jsme si zamilovali, tohle místo je opravdu romantické. Užili jsme si jedničenou atmosféru vinařského regionu, ochutnávky vín a kouzelné zámky. Moravu rozhodně doporučujeme navštívit.

Autor textu a fotografií: Bobo and Chichi

Podobné články