Dvůr Haniš - citlivá rekonstrukce bez kompromisů

29. března 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

V Maršově nad Metují, malé vesničce v krajině Broumovska, v posledních letech vzniklo pod rukami Olgy & Pavla Hanišových místo, které vzdává hold tamní architektuře a rodinným tradicím.

 

Pavel sem v dětství jezdil k příbuzným a zažíval tu asi jako každý malý kluk spoustu dobrodružství, která v něm zanechala nesmazatelnou stopu. Statek byl během těchto bezstarostných dnů jeho dočasným domovem, kde trávil čas se svým oblíbeným strýcem Mirkem, jeho dětmi a maminkou. Jak šel čas, statek postupně chátral, navíc ze světa odešel strýc i bratránek, kteří o něj pečovali. Zůstala jen teta, pro níž byla starost o takovou nemovitost nad její síly. Pavel se tak rozhodl dům odkoupit a spolu s manželkou Olgou mu vrátit duši.

Pohrávali si s myšlenkou udělat z něj penzion a dát tak statku nový směr, sdílet tohle kouzelné místo i s ostatními. Započalo tak několik let tvrdé práce, jelikož se rozhodli jít cestou důkladné obnovy. Pavel je stavař, sám se přes dvacet let věnuje stavbám srubů a roubenek a společně se svými kolegy vytváří řemeslo, které oceníte i ve Dvoře Haniš.

 

Cesta rekonstrukce proběhla bez kompromisů s důrazem na poctivé materiály a řemeslnou práci. Cílem bylo posunout dům k většímu komfortu, aniž by to bylo znát na původním stylu. Proměna trvala několik let, během kterých si majitelé nejednou sáhli na dno. Pokaždé se od něj odrazili a výsledek vyrazí dech každému, kdo kolem penzionu i třeba jen prochází. Věřte nám, mluvíme z vlastní zkušenosti. V květnu 2020 jsme šli kolem na procházku do Maršovského údolí a byli mile překvapeni, že tu vzniká takový skvost. Samozřejmě jsme se na chvíli zastavili a kochali se krásou stavení, aniž bychom tušili, že se sem vrátíme v září. To už byl Dvůr Haniš pár týdnů otevřený a my strávili dlouhé hodiny povídání si s Pavlem Hanišem a jeho kolegy, kteří mu s provozem pomáhají.

Penzion je rozdělen na tři části - přízemí se světnicí a salonkem, obytnou část v patrech a venkovní zahradu. Hned při příchodu vás uvítá vstupní hala s historickou dlažbou a stylovým vybavením, nechybí tu ani pianino značky Petrof. Vpravo pak vejdete do prostorné světnice s majestátními kachlovými kamny, kde se podávají výtečné snídaně a odpolední občerstvení. V levé části přízemí mohou hosté využít společenskou hernu. Ta vznikla z původní maštale, ze které se zachovaly dobové cihlové klenby. Teď slouží pro denní i večerní zábavu a relax, zahrát si tu můžete kulečník, podívat se na televizi (jedinou v objektu) anebo si načepovat pivo.

 

Pokojů v penzionu najdete deset - od těch dvoulůžkových, přes plně vybavené apartmány až po dvě rodinná studia. Jelikož majitelé z vlastní zkušenosti vědí, že i rodiče potřebují občas dobít baterky, je Dvůr Haniš vhodný pro děti od dvanácti let. Pokojům vévodí dřevěný masiv a hřejivé koberce navazující útulné prostředí, kde se vám bude relaxovat jedna radost. V prvním patře nás zaujalo zákoutí nad schody, které je udělané jako obrovská lenoška se spoustou knih. Je to přesně to místo, kde se chcete zašít se skleničkou dobrého vínka a začíst se do nějakého napínavého příběhu. Nedaleko vás, u schodů do druhého patra visí unikátní lustr z foukaného skla od harrachovských sklářů. Další čtenářský koutek je poté i v druhém patře, kde se můžete uvelebit do pohodlného křesla. Celým interiérem prostupují nádherné obrazy, které maloval právě strýc Mirek a na které je celá rodina právem pyšná. Zobrazují místní krajinu a prvky pro ni typické. 

Během letošní zimy byl penzion vzhledem k pandemické situaci uzavřený, ale o víkendech jste se tu mohli zastavit u výdejního okénka a ochutnat jejich domácí dorty, které se za krátkou dobu staly vyhlášené po celém okolí. Majitelé a personál se už nemůžou dočkat, až bude toto nelehké období za nimi a oni uvítají další hosty. Jaro a léto budou v místní krajině určitě nádherné a Dvůr Haniš je ideálním výchozím bodem k výletům pěšky, na kole i autem. I když za přírodou nemusíte daleko. Stačí využít krásný dvorek se spoustou zákoutí a ohništěm hned za budovou penzionu.

 

Pokud ale přeci jen budete chtít objevovat okolí, můžete se vydat přímo z penzionu do Maršovského údolí a vrátit se okruhem přes Velké Petrovice. Na cestě mezi poli se zastavte u vyhlídky s houpačkou a kochejte se výhledy na Broumovské skály. Ty jsou odtud nedaleko, vyrazit můžete jak do Aršpachu, tak třeba na Ostaš a Supí Hnízdo. Za návštěvu stojí také klášter v Broumově.

Po celodenním výletu vás Dvůr Haniš přivítá s otevřenou náručí a milým personálem, který se postará o to, aby vám nic nechybělo. A když tu potkáte majitele Pavla s Olgou, určitě si nechejte vyprávět něco z historie statku. Anebo jim jen poděkujte, že místo s tak krásným geniem loci zachránili pro další generace.

Podobné články