Dovolená v opravdovém ráji? Vydejte se k Bábě na Bali

5. května 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Pravděpodobně si říkáte, že dovolená na Bali musí být sama o sobě sen. A budete mít nejspíš pravdu. U Báby na Bali zažijete nad to všechno ještě špetku něčeho výjimečného. Když pomineme luxusně zařízené vily a útulné bungalovy, je to hlavně vstřícný přístup a všudypřítomná domácí atmosféra, kterou majitelé Míša a Jindra vytváří. Každý den vás tu zahrnou pocitem, že jste součástí jejich balijské rodiny a udělají maximum proto, abyste poznali Bali v jeho nejryzejší podobě. 
 

„Jediné, co umíme, je starat se o lidi.”

Věta, kterou od Jindry s Míšou dost možná uslyšíte a my nemůžeme jinak, než ji potvrdit. V tom, co dělají jsou opravdu neskutečně dobří. Využívají své letité zkušenosti z provozování dvou vlastních penzionů na Šumavě a přidávají k tomu jako koření svou sympatickou uvolněnost a lidskost, která vám přiroste k srdci. Člověk má až pocit, že se pro něco takového narodili.

Míša je nepřetržitě na telefonu a pomáhá se vším, co potřebujete vědět už před příletem. Než letadlo dosedne na zem, dokáže vás přesně odnavigovat z labyrintu terminálů a pošle pro vás řidiče, který vám po cestě k ubytování zastaví u bankomatu nebo s vámi vybere SIM kartu, takže už se nemusíte o nic starat. 

Jakmile se probudíte na posteli s nebesy a usednete k boží snídani, přivítá vás usměvavý personál a v zápětí i Jindra, nebo Míša. Podle toho, kdo z nich to ráno zrovna krmí místní pejsky. Pokud potřebujete pomoc s naplánováním výletu, tipy na pěkná místa, nebo odvoz, Míša vám vše pomůže zařídit nebo vám dá ráda doporučení. Než dojíte a uděláte pár ranních temp ve slaném bazénu, váš vůz je přistaven a dobrodružství může začít. 
 


Bydlení v luxusní vile i v tradičních balijských bungalovech

Možná budete mít dilema, co si vybrat a ani se vám nedivíme. Ale pro pořádek. Nejdřív tu stála vila Lontar, k níž v roce 2022 přibyla i vila Rumah Bunga a následně komplex balijských bungalovů Saba Cottages. Ani jednomu místu nechybí krásná tropická zahrada s velkým venkovním bazénem. Lontar & Rumah Bunga jsou na stejném pozemku, jen pár desítek metrů od pláže. Saba Cottages najdete zhruba o 400 m dál. Nečekejte hlučné město ani davy turistů, kteří na pláži pořizují selfies se západem slunce. Jste tu v obklopení klidné vesničky, zvuku oceánu a džungle. 

Míša osobně vybrala všechny doplňky a nadesignovala interiéry i exteriéry a jak sami už možná brzo uvidíte, má na to neuvěřitelný talent. Nepřeháníme, když řekneme, že jsme ještě nikdy nebydleli na hezčím místě. Náš bungalov Ganesha měl velkou terasu obrostlou banánovníky s vlastním tropickým bazénkem. Byla to láska na první pohled. Úchvatnou koupelnou s obří kameninovou vanou a venkovní sprchou ráno prostupuje slunce a kreslí na podlahu stíny palmových listů. Vysoká postel z masivního dřeva s nebesy je tak pohodlná, že byste v ní klidně lenošili celý den. Samozřejmostí je klimatizace i větrák, díky kterým si v pokoji nastavíte příjemnou teplotu. 

Pokud byste přijeli s rodinou nebo partou přátel, můžete si pro sebe rezervovat celou vilu Lontar. Nachází se tu i velké apartmány s oddělenými ložnicemi, ze kterých máte přímý přístup k bazénu a můžete se tu každý den kochat výhledem na slunce, zapadající nad oceánem i velkolepou sopku Agung. Setkání s desítkami dalších hostů nebo plný bazén u Báby nehrozí. Maximálně potkáte obyvatele dalších dvou pokojů. Víc by ani Jindra s Míšou nechtěli. A tak se často koupete v bazénu s výhledem na oceán úplně sami.


Autentické Bali i prvotřídní Beach club za rohem

Může se vám klidně stát, že tu potkáte místní, jak pasou krávy kolem pláže nebo se stanete svědky místní tradiční ceremonie. Každé ráno terasu provoní vonné tyčinky, umístěné při modlitbě na malý květinový oltář. Čas tady plyne opravdu pomalu a nikdo se nikam nežene. Pokud chcete super masáž nebo lokální Nasi Goreng, seženete tu vše za pár korun a až půjdete zase zpátky domů, dost možná vám přes cestu přeběhne slepice s ještěrkou. To všechno je Bali ve své ryzí podobě, kterou v turistickém Canggu nezažijete. 

Až zatoužíte po moderním podniku, vydejte se 5 minut po pláži s černým pískem do nového klubu Flamingo. Oázy s tyrkysovými bazénky i brouzdalištěm pro děti. Skvělý playlist, světové drinky, boží Flat White a mimořádně dobrá jídla, to vše si tu užijete. 


Kam na výlet? 

Výhodná poloha ve středu ostrova dělá z Báby na Bali skvělou základnu, odkud se dostanete na většinu zajímavých míst v relativně krátké době. My jsme na doporučení vyrazili do živého městečka Ubud, kde je super zážitkem Monkey Forest a procházka skrze malá rýžová políčka Ridge Walk. Druhý den jsme se domluvili s řidičem, který nás vzal asi hodinu na sever k vodopádu Leke Leke Waterfall a odtud už to bylo co by kamenem dohodil k rozsáhlým rýžovým polím Jatiluwih, která patří ke světovým památkám UNESCO. Kdybyste prahli po dalších výletech, neváhejte se zeptat Míši. Má v rukávu i taková místa, která nejsou turisticky známá a budete tam krásnou přírodu obdivovat nerušeně a skoro sami.  

Pokud hledáte netradiční zážitky, můžete se jít podívat třeba na místní oslavu, svatbu i pohřeb, do chrámu a na očistnou ceremonii. I takové věci vám u Báby umějí zařídit. Dokonce můžete s průvodcem vystoupat na sopku Batur a prohlédnout si ten nejepičtější východ slunce. 


Bába na Bali je kouzelné místo, bez kterého by vaše návštěva Bali nebyla kompletní. Pokud budete mít možnost ho navštívit, ani chvíli neváhejte. Jindra s Míšou vás tu přivítají s otevřenou náručí. Sledujte jejich instagramový profil @babanabali a začněte se těšit na svůj amazing zážitek! 









 

 

Podobné články