Co by nemělo chybět v šatníku žádného sportovce podle Přemka Vidy?

8. ledna 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Přemek Vida je nadšený sportovec a zároveň táta od rodiny. Několikrát jste ho už mohli vidět u nás na Instagramu, jak nám pomáhá objevovat nová kouzelná místa. Zajímalo nás, bez jakého oblečení se Přemek neobejde během sportování. Nemáte-li ještě velké zkušenosti a teprve se sportem začínáte, jakožto s novoročním předsevzetím, nechte si od něj poradit. Ve spolupráci s Kolovnou přicházíme s tipy.

 

Tím nejdůležitějším pro každého sportovce je samozřejmě kvalitní oblečení. Počínaje první vrstvou - termoprádlem. Ať už se chystáte na lyže, běžky, na kolo nebo na běh, termoprádlo by mělo být naprostým základem. Prádlo je vyrobeno z kvalitních funkčních materiálů, které skvěle nasáknou vlhkost a odvedou ji pryč a navíc zůstane suché za všech okolností. Další kousky oblečení záleží pak podle situace - jaký druh sportu zvolíte a za jakého počasí ho budete provozovat. 

 

Sportovní trička, kraťasy, kalhoty... tam není třeba řídit se „čím vyšší cena, tím kvalitnější“. I za málo peněz de dají pořídit velmi kvalitní kousky. Na čem se ale vyplatí zauvažovat  je teplá a prodyšná bunda. Dnes existují už takové, které mají uvnitř odnímatelnou část s kožíškem a  zateplením. Při zhoršení počasí nemusíte kupovat novou bundu, stačí jen přidat vrstvu a ustojíte i mrazy. Doporučujeme vybírat bundu s kapucí, která zastane případně i čepici, pokud ji nebudete mít s sebou v batohu. 

 

Chcete-li ušetřit na oblečení, u obuvi si připlaťte. Na kolo je to celkem snadné. Pokud máte cyklistické tretry, tím lépe, ale není to podmínkou. I v klasických teniskách ujedete sto kilometrů a nohy vás určitě nebudou bolet z nekvalitních bot. U tenisek na běhání je výběr už složitější, tady záleží na spoustě vedlejších aspektů. Běháte převážně po asfaltu, lesem,  přes kameny nebo si nejčastěji zajdete do fitka na běžící pás? Je pochopitelné, že nebudete mít  doma pět pár bot podle toho, kam se vám bude chtít jít zrovna běhat, stačí vybrat nějaký zlatý střed. Rozhodně byste neměli vybírat běžecké boty přes internet, pokud jste si je před tím už někde nezkusili a nemáte s obuví  zkušenosti. Nejlepší je navštívit obchod se sportovními potřebami , aby vám poradil kvalifikovaný odborník. Tím základním pravidlem, kterého byste se ale měli držet (i když budete vybírat boty sami), rozhodně nekupujte boty, které vás byť jen trochu tlačí nebo vám jsou akorát. Alespoň o půl čísla větší budou vždy tou správnou volbou. Důležitý je výběr i trekingové obuvi. Tady se už bez pomoci odborníka neobejdete vůbec. Záleží zda hodláte lézt na osmitisícovky nebo jednou ročně si vyšlápnout Sněžku, budete se brodit vodou nebo bahnem? Kvalitní pohory vám vydrží léta, tady na cenu úplně nehleďte a zainvestujte do nich klidně několik tisíc korun. Ve výsledku za to budete rádi. Malé doporučení: Poprvé si trekingové boty obujte na menší tůru nebo delší procházku. Během několikadenního výšlapu na vrchol někde v Tatrách by se vám napoprvé nemusely  úplně osvědčit.

 

Bez čeho se ale Přemek neobejde za žádné situace je neck warmer, neboli nákrčník. A nejedná se jen o situace, kdy se chystá na snowboard nebo zimní tůru, nosí ho i při běhu nebo jen když jde na procházku. Použít můžete klidně jen lehký šátek, který v létě poslouží třeba místo kšiltovky proti úpalu nebo zateplený do velkých mrazů. Jak sám Přemek říká: „Bez něj si připadám jak nahý a zimě čelím o dost hůř.“

 

Mrkněte na stránky na detail kouzelného místa Kolovna. Kromě krásného ubytování tu skvěle vaří, půjčí vám špičková kola, seřídí vám je a navíc můžete pořídit veškeré vybavení vhodné na sport.

Podobné články