Chalupa Sklářská - chaloupka v Jizerských horách plná pokladů

17. června 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Mít chalupu na horách, kam se budete s radostí vracet, ale zároveň vám bude pomáhat s rodinným rozpočtem - to je zajímavý a čím dál častější příklad sdílené ekonomiky. Tomuto trendu podlehl i Matěj Kropáček a díky němu si splnil sen o vlastním kouzelném místě v Jizerských horách.

 

Když se řekne Jizerky, většina z nás si vybaví Bedřichov plný běžkařských tras anebo malebné pláně na Jizerce. Pokud si stejně jako my nemůžete vybrat, Chalupa Sklářská má strategickou pozici přímo uprostřed. Je to z ní kousek do všech koutů Jizerských hor, nadosah máte i Krkonoše. Popravdě ale není ani potřeba nikam jezdit, za chalupou totiž najdete skoro všechno.

Je libo na běžky, na kola, na lyže nebo jen tak na procházku? V tomhle zákoutí městečka Desná budete mít všechny aktivity jako na dlani. I to byl jeden z důvodů, proč se sem v roce 2019 současní majitelé vydali na prohlídku. Tenkrát ani nechtěli vystoupit z auta - na první pohled je totiž čekala ruina, ale nenechali se odradit. Místo je uchvátilo, a tak se pustili do rekonstrukce.

Na druhou stranu byl žalostný stav chalupy k něčemu dobrý. Nebylo jim líto se vrhnout do kompletní rekonstrukce, při které nechali pouze kostru a dispozici, vše ostatní dostalo úplně novou podobu. I když se víc hodí říct staronovou. Spolu s řemeslníky se snažili co nejvíce věcí zachovat a zrestaurovat, takže až na drobné výjimky tu najdete vybavení původních majitelů.

Během rekonstrukce se také začal objevovat jeden poklad za druhým. Pod vrstvami nátěrů vykoukly nádherné dveře, krovy nebo třeba žulové zárubně. Venkovní kamenné parapety jsou také původní, stejně tak jako většina dřevěných prvků na chalupě. Ta patřila od roku 1876 rodině sklářů, současní majitelé jsou teprve druhými vlastníky. Po sklářích se tu zachovalo pár řemeslných prvků, kterých si na chalupě můžete všimnout. Překvapením byl také zazděný dopis z války, rodné listy dětí z 19. století nebo korespondence z doby, kdy se rodina po odsunu rozdělila.

 

Na začátku 21. století se sklářské řemeslo začalo pomalu vytrácet, a tak se i v chalupě přestaly vyrábět prvky bižuterie nebo třeba lustrů. Několik let potom chátrala, než se ji právě v roce 2019 ujali současní majitelé. Po relativně rychlé roční rekonstrukci tak vloni na podzim uvítala první hosty.

Nejvíce si ji užijí rodiny s dětmi nebo sportovně založené skupiny. V létě se dá vyrazit na kola nebo na nespočet výletů do okolí, kde najdete hned čtyři krásné rozhledny. Přímo před chalupou vede cyklostezka na protrženou přehradu. Stejným směrem v zimě pak můžete nastoupit na běžky na Jizerskou magistrálu. Milovníci lyžování mají k dispozici sjezdovky na Tanvaldském Špičáku nebo menší v Albrechticích.

A pokud jste požitkáři, kteří nejraději relaxují v přírodě, stačí se natáhnout na terasovité zahradě za chalupou. Nad hlavou vám bude šumět les a pod vámi zase říčka Bílá Desná, kam se odvážlivci můžou vydat okusit otužování v její průzračné vodě. Během dlouhých letních večerů si určitě něco ugrilujte nebo si na ohníčku opečte buřty.

Chalupa přivítá 11 až 14 osob, pro které budou připravené čtyři útulné ložnice pojmenované příznačně podle své polohy - V přízemí, K lesu, K protržence, K můstkům. Společný čas je pak ideální trávit ve světnici s krásným kachlovým sporákem. V přízemí vás zahřeje podlahové topení, v patře zaplesá srdíčko dětem a vášnivým čtenářům. Je tu totiž malý dětský koutek s čítárnou.

 

Nově k Chalupě Sklářská patří i Domeček, mezonetový apartmán pro dva ve vedlejší budově. Ta původně sloužila jako kůlna a kutilská dílna. Dnes tam v přízemí najdete kolárnu a lyžárnu, v patře zmiňovaný apartmán. Ten se dá pronajmout pouze k chalupě, ne jako samostatný objekt. Nechybí tu ani nabíječka pro elektromobily a samozřejmostí je také kvalitní wi-fi připojení. Naopak v chalupě nenarazíte na televizi.

Na podzim tu na místě původní sklářské mačkárny (původní majitelé byli právě mačkáři, což bylo specifické lisování skla do formiček), vyroste sauna, a tak příští zima tu bude ještě o něco kouzelnější. Co víc si přát po celém dni na lyžích nebo běžkách, než vyhřátou saunu a zasloužilý relax?

Podobné články