Český pivovar v severském stylu

28. února 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Před pár lety jsme začali pravidelně jezdit do Lužických hor a po cestě objevili jedno z nejlepších piv, jaké jsme kdy pili. Pivo z pivovaru Cvikov! O jejich „třináctce“ se nám zdálo několikrát. Když jsme zjistili, že přímo v pivovaru plánují otevírat zbrusu nové ubytování, hned jsme věděli, že spojení skvělého piva, české kuchyně a moderního ubytování bude fungovat.

 

Poměrně čerstvě otevřený hotel Kleis nabízí svým zákazníkům minimalistický design spojený s architektonickou budovou pivovaru Cvikov a my jsme nadšení, jak jsou prostory hotelu stále cítit novotou a dřevem. Zato pivo se tu prý vařilo už od roku 1560 a první pivovarské budovy pak začaly přibývat v druhé polovině 19. století. Vzhledem k české historii není překvapením, že byl pivovar v roce 1948 znárodněn a v rámci politiky centralizace výroby do velkých měst pak roku 1968 uzavřen. Šťastný konec nebo spíše nový začátek se začal psát v roce 2013, kdy byl pivovar kompletně zrekonstruován a ve Cvikově se znovu začalo vařit ono výborné pivo.

 

Hotel Kleis tu vznikl teprve loni, když se majitelé rozhodli rozvíjet tradici celého areálu pivovaru dále. Nečekejte žádné výstřelky v podobě extravagantního nábytku nebo barevných tapet na stěnách. Celý interiér je zařízen v severském stylu. Dřevěný nábytek, odkryté trámy, důraz na bílou barvu, minimalismus. Za nás je tohle osvědčená klasika, která funguje za všech okolností. Ve dvou poschodích hotelu jsou k dispozici dvoulůžkové i jednolůžkové pokoje, apartmány se dvěma ložnicemi nebo velký apartmán až pro šest osob, takže se tu pohodlně ubytují jak rodiny s dětmi, tak i jednotlivci na obchodních cestách.

 

Není tu žádný zbytečný nábytek, přesto vše, co v pokoji potřebujete. Velká okna ve všech prostorách navíc přidávají prostředí na čistotě a vzdušnosti. Ke všem pokojům náleží samostatná koupelna se sprchovým koutem, toaletou a přírodní kosmetikou Botanica. My jsme se zamilovali do velkého apartmánu o dvou ložnicích a odděleným obývacím prostorem s televizí.

 

Říkáte si, jak byste strávili volný den v Kleisu? Můžete si zahrát paintball u rybníka, projet se na čtyřkolkách nebo využít možnosti zastřílet si z airsoftové zbraně. Hotel je tak skvělým místem pro firemní akce a teambuildingy. Doplňkové aktivity vám připraví na míru a nudit se určitě nebudete. Nás mimo jiné zaujala nabídka offroad-challenge, tedy jízda v terénních autech mapovaným terénem s plněním zadaných úkolů. Pro fajnšmekry, kteří si na sport moc nepotrpí, tu mají připravenou degustaci rumů z celého světa nebo vín z vinařství Kamelot. Uspořádat se tu dá i menší firemní jednání nebo školení, a to v plně vybavené zasedací místnosti pro 25 lidí.

 

Co rozhodně ale nesmíte vynechat, je exkurze pivovaru s výkladem a ochutnávkou. Vyberete si tak, zda vám chutná víc jedenáctka Hvozd nebo třeba dvanáctka Klíč, a to si pak dopřejete večer v restauraci Sladovna, která vaří výhradně českou kuchyni. A my musíme říct, že výborně! Není divu, když tu vařil třeba i michelinský šéfkuchař Roman Paulus. Navíc když si k tomu přidáte ochotný a milý personál, „neomezené“ množství piva, a to vše ne zas tak daleko od Prahy, tak vám už nic nebrání v tom si sem někdy udělat výlet.

 

Celý článek si můžete přečíst také v angličtině v tištěném vydání časopisu The Business ZDE.

Podobné články