Otevřený dopis vládě: Žádáme zrušení zákazu ubytování

26. April 2021
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Otevřený dopis poskytovatelů ubytovacích služeb, Amazing Places & Kouzelná místa v ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Orea Hotels & Resorts, Svazu venkovské turistiky a agroturistiky a Sdružení na podporu cestovního ruchu:


 


 

“Vyzýváme Vládu České republiky, aby uvolnila pro všechna ubytovací zařízení zákaz ubytování co nejdříve bez zbytečných průtahů a bez dalších omezení včetně podmínky, moci obsadit maximálně 25 procent z celkové kapacity ubytovacího zařízení. Pomozte pandemií nejpostiženějšímu odvětví u nás, cestovnímu ruchu. “

Podmínky a metodika postupného rozvolňování služeb v oblasti cestovního ruchu nás velmi znepokojily, znejistěly a máme potřebu se veřejně vyjádřit v rámci tohoto otevřeného dopisu, kterým navazujeme na páteční vyjádření Petra Kotíka k dané situaci. Vládní rozhodnutí o pozdním otevření ubytovacích zařízení, navíc podmíněné restrikcí maximální možné obsazenosti ve výši 25 procent, je pro nás diskriminující a předem ztrátové, a to pro všechny podnikatelské subjekty v oboru.

Místo jasné pomoci nejvíce postižené oblasti u nás, cestovnímu ruchu, a rychlého znovuotevření ubytovacích zařízení, přišla zpráva o nejasném budoucím termínu uvolňování, kdy je nově závislé na incidenci počtu nemocných na 100 tisíc obyvatel. Ve zprávě je rovněž naprosto nesmyslný požadavek omezení kapacit hotelů, penzionů a ostatních zařízení. Naprostá absence jakéhokoli vysvětlení těchto opatření v nás vyvolává celou řadu vážných obav, nejistot a spoustu otázek. Stejně jako Nejvyšší správní soud i my vyzýváme Vládu ČR k nápravě a narovnání podmínek.

Například, jak se budou započítávat do maximální obsazenosti 25 procent ti lidé, kteří jezdí na pracovní cesty, když i dnes takové omezení v rámci celkové kapacity zahrnuto není? Proč se nepočítá s tím, že polovina lidí buď onemocnění covid-19 již prodělala nebo je už v současnosti naočkována a časem bude tato skupina obyvatel narůstat? Proč do ubytovacích zařízení nemohou jet lidé, kteří se prokáží PCR testem s negativním výsledkem?

Žádná data relevantně nedokládají, že by právě cestovní ruch, jako nejpostiženější služba u nás, byl důvodem, proč byla v České republice pandemie tak silná. Proč právě hotely anebo penziony, a ne třeba průmysl či doprava? 

To podstatné je, že možná zprvu dobře míněné úmysly se v tomto případě naprosto míjejí účinkem a vyvolávají v odborné části veřejnosti zděšení, zklamání a pocit, že Vláda ČR se rozhodla celý segment cestovního ruchu hodit přes palubu, ať si každý poradí, jak chce. Více než rok se snažíme respektovat a chápat vládní nařízení. Drtivá většina z nás je dodržuje a poctivě se připravujeme na otevření za dodržení potřebných hygienických a epidemiologických opatření. Rozumíme, že může být ještě nějaký čas například omezené společné stravování.  Všechno má ale své meze, své limity a míra trpělivosti je na samotné hraně. 

 

Ubytovací zařízení jsou připravena v rámci svých služeb: 

  • Přijímat na nezbytně nutnou dobu hosty s negativním antigenním testem nebo PCR testem (ne starším než 48 hodin)
  • Pravidelně dezinfikovat všechny společné prostory
  • Zajistit zvýšenou péči o úklid pokojů a nakládání s ručníky a lůžkovinami
  • Zajistit používání roušek, respirátorů a případných dalších pomůcek v souladu s nařízením ministerstva zdravotnictví
  • Volně zpřístupnit prostředky pro dezinfekci rukou
  • Dodržovat předepsané vzdálenosti rozestupů dva metry
  • Realizovat bezkontaktně check in/check out a bezkontaktní platby
  • Minimalizovat kontakt s hosty na nezbytně nutnou dobu
  • Zintenzivnit větrání společných i privátních prostor
  • Umožnit stravování individuální formou po dobu nezbytně nutnou

 

Pokud budeme ještě více zatlačeni do kouta, moc rozumných řešení nám nezbývá. Hrozba konce podnikání je pro většinu z nás stále silnější. Současná vládní opatření budou paradoxně více a více nahrávat skutečnosti, že se část odvětví přelije do zóny šedé ekonomiky. Nesouhlasíme s nerovným přístupem k nám, řádným podnikatelům, opatření nejsou adekvátně vysvětlena a podložena fakty a tvrdými daty.

Máme-li znovu nastartovat těžce postiženou ekonomiku v oblasti cestovního ruchu, vyzýváme tímto Vládu ČR a volené zástupce v obou komorách Parlamentu ČR k:

Uvolnění veškerých restrikcí co nejdříve, a to bez dalších podmínek

Zvážení pomoci oboru cestovního ruchu jednoduchou formou jednorázového snížení DPH, a to až na nulovou sazbu po dobu následujících dvou let

Tuto pomoc vnímáme jako nejúčinnější a nejrychlejší podporu od státu, která se mu efektivně vrátí ve střednědobém výhledu.  

V případě potřeby jsme vám všichni níže podepsaní plně k dispozici, rádi poskytneme další informace k danému tématu a pochopení naší nelehké situace. 

 

Signatáři výzvy:

Amazing Places & Kouzelná místa v ČR s.r.o., Petr Kotík, zakladatel projektu
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Luboš Kastner, člen představenstva
Orea Hotels & Resorts, Gorjan Lazarov, generální ředitel
Svaz venkovské turistiky a agroturistiky, z.s., Zdenka Nosková, předsedkyně
Sdružení na podporu cestovního ruchu, z.ú., Martin Blažek, člen správní rady

Similar articles