Podpořme hiporehabilitační středisko Majoránek

30. November 2020
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Tentokrát pro vás nemáme tip na kouzelný statek nebo roubenku, jak jste zvyklí. V tomto článku se nedozvíte, kde uspořádat svatební den, ani jakou maringotku si vybrat pro vaše lesní dobrodružství. Odbočíme výjimečně od výletů a hřejivých wellness a poprosíme vás o pomoc pro potřebné děti z hipoterapeutického střediska Majoránek.

Když nás oslovil náš partner Tomáš, zda bychom mohli sdílet výzvu k podpoře Majoránku jehož práci a výsledky zná, neváhali jsme ani na okamžik. Jsme si vědomi, že kolem sebe máme komunitu obzvlášť vnímavých lidí, kterým nejsou osudy ostatních lhostejné.

Majoránek v tomto roce pomáhal 60 dětem tělesně handicapovaným, dětem s autismem, mentální retardací a problémy v komunikaci. S pomocí speciálně cvičených koní rozvíjel jejich potenciál v okouzlující krajině jižních Čech. Děti si užívaly prospěšnou jízdu na koni a jejich rodiny si odpočinuly v prostředí, ve kterém mohly sdílet své zkušenosti a ulevit od těžkostí, které sebou každodenní péče o postižené dítě přináší.

Hipoterapie je rehabilitační metoda, která pomáhá dětem s opožděným psychomotorickým vývojem, centrální koordinační poruchou, dětskou mozkovou obrnou či Downovým syndromem. Tato forma rehabilitace má pozitivní vliv na držení těla, skoliózu, poúrazové stavy, poruchy koordinace a mnoho dalších. Na tyto služby nepřispívá žádná ze zdravotních pojišťoven a rodiny hradí jen třetinu z nákladů na terapii. Proto potřebují naši pomoc.

Pár případů za všechny: Tříletý Kája potřeboval před dvěma lety zapracovat na držení hlavičky v poloze na bříšku – dnes jezdí v sedě. Dvouletá Ellinka, do té doby pouze ležící, se naučila po měsíci hipoterapie sedět. Charlotka začala po týdnu lézt. Půlroční holčičce z pěstounské péče vymizely po intenzivním týdnu abstinenční příznaky.

Buďte pro každou dobrost, podpořte sbírku na Donio.

 

Úvodní foto Daiga Ellaby / Unsplash

Similar articles