Kde si odpočinout během nadcházejícího chladného období

8. November 2018
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Poslední říjnový víkend to vypadalo, že babí léto nás už definitivně opustilo. Zima, mlhavo, déšť. O to víc mě těší, že mám na tyto dny naplánován relaxační víkend na zámku Liblice. Tento barokní zámek se nachází v malebné stejnojmenné obci nedaleko Mělníka, asi 35 km od Prahy. Jedná se o jednu z nejvíce zachovalých památek vrcholného baroka na území Česka. Autorem je italský architekt Giovanni Battista Alliprandi.

 

Přijíždíme v pátek v poměrně pozdních večerních hodinách, hladoví a trochu rozladěni menšími technickými problémy s autem, které nás zdržely. Nicméně usměvavá recepční a sdělení, že večeři ještě stihneme, nám hned trochu spraví náladu. Ta se ještě výrazně zlepší ubytováním. Velkolepým schodištěm přicházíme k našemu pokoji, který je ohromující. Prostorný, vybavený historickým nábytkem, přesto nebo spíš právě proto působí opravdu útulně.

 

A pak už rychle na tříchodovou večeři do zámecké restaurace. Čeká nás prostřený stůl v opět krásném historickém interiéru a příjemná obsluha. Ještě před prvním chodem jsme dostali domácí škvarkovou pomazánku s výborným chlebem a bylo těžké se touto dobrotou hned na začátku nepřejíst. A to by byla škoda. Čekal nás totiž salátek s domácím kozím sýrem, pstruh s dýňovým pyré pro mě a býčí krk pro partnera a nakonec sladká tečka vonící jablky a skořicí.

 

Výběr vín k k jednotlivým chodům provázel výklad sommeliera, který byl nejen velmi milý, ale hlavně toho o vínech věděl opravdu hodně a byla radost poslouchat jeho vyprávění a popis, jak jednotlivá vína s jídly fungují.  Každé podobné setkání s člověkem, který je na svém místě, mě vždy potěší a je dobře, že i v českých restauracích se to stává stále častěji.

 

Poté se nám opravdu nádherně spalo ve velkých pohodlných postelích v ničím nerušeném klidu. Po snídani už jsme se však těšili na wellness. Sympatická masérka se nám postarala o unavená záda a pak už zas odpočinek ve vířivce a v sauně. V této souvislosti nemohu nezmínit, že i sekty umějí na Mělnicku skvěle! Vzhledem k vytrvalému dešti jsme neprozkoumali okolí zámku, které určitě stojí za to. Moc ráda se sem tak určitě vrátím i v příznivějším počasí. Nejen kvůli skvělé dostupnosti z hlavního města doporučuji návštěvu každému, kdo chce zažít něco výjimečného a hlavně skvěle si odpočinout od každodenního shonu a ruchu velkoměsta.

 

Celý článek si můžete přečíst zde.

Similar articles