Otevřený dopis poskytovatelů ubytovacích služeb

17. February 2021
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Otevřený dopis poskytovatelů ubytovacích služeb v individuálních ubytovacích zařízeních ve venkovské turistice a agroturistice

Ministrům︱Poslancům︱Předsedům parlamentních stran︱Hejtmanům

Zastavte likvidaci poctivých podnikatelů v ubytovacích službách a podporu šedé ekonomiky

Léta bojujeme proti nešvaru, proti šedé ekonomice, která se s ubytováním skloňuje řadu let. Nepodporujme ji ani nyní, a to v rámci nejednoznačně stanovených vládních opatření. Nediskriminujme podnikatele a nenapomáhejme praktikám, které poškozují celý obor. Někteří ubytovatelé mnohdy za účelem nižšího odvodu daní a osvobození od placení záloh na sociální a zdravotní pojištění používali model nájmu nemovitosti místo režimu podnikatelské činnosti v ubytovacích službách. Současná vládní nařízení tento nežádoucí stav aktivně podporují. Ve stavbách (rodinný dům, bytový dům, stavba pro rodinnou rekreaci) je nájem, a to bez ohledu na dobu trvání, povolen, ale ubytovací služby nikoliv. 

Řada poctivých poskytovatelů ubytovacích služeb v individuálních ubytovacích zařízeních doplácí na nejednoznačnost vládních opatření. Mají zavřeno, účelně nenabízejí ubytování v rámci pracovní cesty, nepozastavili živnost a nezahájili pronájem /respektive nájem svých nemovitostí. Tito podnikatelé, kteří odvádějí za svou činnost daně, dodržují legislativu a v obci odvádějí místní poplatky, jsou ve výsledku trestáni za svou poctivost a ochotu respektovat nejednoznačně nastavená ochranná opatření.

Vítáme, že aktuálně otevřený dotační titul COVID – Ubytování II je i pro individuální ubytovací zařízení. Ačkoliv jsme na nastavení některých podmínek spolupracovali, musíme opakovaně upozornit na skutečnost, že velké množství malých ubytovatelů nedosáhlo s ohledem na podmínku odečtu kompenzačního bonusu z dotace programu Ubytování II – IUZ na žádnou kompenzaci. Z dotačního titulu COVID-Ubytování II – IUZ, jsou díky nutnosti odečtu kompenzačního bonusu defacto vyloučeni provozovatelé 1 a 2 ubytovacích jednotek (to znamená i chat a chalup pronajímaných jako celek), provozovatelé 3 ubytovacích jednotek získají v průměru cca 30 Kč kompenzací na den.

Plně respektujeme nutnost ochrany veřejného zdraví u rizikových skupin obyvatelstva a také tuto ochranu včetně dodržování pravidel 3R plně podporujeme. Výrazně však nesouhlasíme s neadekvátními a nejednoznačně definovanými restriktivními opatřeními dotýkajících se existence podnikajících subjektů v oboru cestovního ruchu. Pro mnoho rodin žijících na venkově je omezení ubytovacích služeb naprosto ekonomicky likvidační.

Poskytovatelé ubytovacích služeb v individuálních ubytovacích zařízení jsou připraveni dodržovat všechny požadavky pro bezpečné poskytování ubytovacích služeb. „Naším zájmem je bezpečnost hostů, ale také nás a našich rodin.“ 

 

Umožněte poskytovat ubytovací služby v individuálních ubytovacích zařízeních za zvýšených hygienických podmínek:

  • Negativní antigenní test na covid všech hostů vyjma dětí do 5 let (ne starší než 48 hodin)
  • Pravidelná dezinfekce všech společných prostor
  • Zvýšená péče o úklid pokojů a nakládání s ručníky a lůžkovinami
  • Používání roušek a případných dalších pomůcek – v souladu s nařízením MZ. Při setkání osob z jiných domácností doporučený respirátor FFP2
  • Volně dostupné prostředky pro dezinfekci rukou
  • Dodržování předepsané vzdálenosti 2 metry
  • Bezkontaktní check in/out a bezkontaktní platby
  • Kontakt s hosty omezen na nezbytně nutnou dobu
  • V případě více samostatných ubytovacích jednotek v jednom objektu max. 50% obsazenost
  • Mezi jednotlivými hosty (skupinami hostů) 48 hodin přestávka
  • Intenzivní větrání
  • Stravování jen uzavřeno (snídaně jen v případně donesení na pokoj)

Nesouhlasíme s nerovným přístupem k řádným podnikatelům, v opatření nejsou adekvátně vysvětlena odůvodnění, proč ubytování v režimu nájmu v tom samém objektu možné je, zatímco poskytování ubytovacích služeb nikoliv. Žádáme vás proto o otevření ubytovacích služeb v individuálních ubytovacích zařízeních v rámci zvýšených hygienických podmínek a spravedlivé nastavení podmínek pro podnikání a zastavení podpory praktik šedé ekonomiky.

Dovolujeme si Vás upozornit na základní fakta týkajících se ubytovacích služeb v individuálních ubytovacích zařízeních. V současné době je situace velice nepřehledná, a to především díky nepřesným informacím a do jisté míry i všeobecné neznalosti problematiky a legislativy, která se k našemu segmentu služeb váže.

  • V oblasti turistického ubytování existují nejenom hromadná ubytovací zařízení (penziony, hotely), ale i individuální ubytovací zařízení (IUZ) – turistické ubytování v apartmánech, chalupách, chatách, na statcích apod., která představují cca 35 % ubytovacích zařízení v ČR. Nejedná se o sdílené ubytování, jak je někdy mylně interpretováno.
  • Ubytovací služby lze, dle nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností, poskytovat nejenom ve všech ubytovacích zařízeních (například hotel, motel, kemp, ubytovna) ale i v bytových domech, rodinných domech nebo ve stavbách pro rodinnou rekreaci.
  • Poskytování ubytovacích služeb v rodinných domech v pokojích a apartmánech, v objektech pro rekreaci a v malých penzionech za účelem rekreace je podnikatelskou činností a nejedná se o nájem objektů nebo prostor, ani sdílené ubytování, jak je občas mylně interpretováno. Poskytovatelé ubytovacích služeb v těchto typech zařízení platí místní poplatky z ubytovací kapacity, účastní se oznamovací povinnosti ubytování cizince ubytovatelem a jsou registrováni v EET.
  • Kapacita individuálních ubytovacích zařízeních je 1 až 4 ubytovací jednotky.
  • Ve venkovské turistice a agroturistice se jedná o ubytování v chatách, chalupách, na statcích, případně v malých penzionech. Dispozičně je tento typ ubytování řešen tak, že se společné skupiny hostů mezi sebou, s hostitelem ani jeho rodinou vůbec nemusí potkat. Často je samostatně stojící objekt pronajímán celý jedné skupině hostů, a tudíž je přenos případné infekce na jinou skupinu osob vyloučen.

Děkujeme Vám za pozornost, kterou věnujete problematice ubytovacích služeb v individuálních ubytovacích zařízení a záchraně mnoha lidských osudů. Rádi Vám poskytneme další informace k danému tématu a jsme připraveni ke spolupráci při nastavování ochranných opatření.

Svaz venkovské turistiky a agroturistiky z.s., Ing. Zdenka Nosková předsedkyně

Asociace soukromého zemědělství ČR, Ing. Jaroslav Šebek předseda

Amazing Places & Kouzelná místa v ČR s.r.o., Petr Kotík jednatel

------

Úvodní foto Álvaro Serrano / Unsplash

Similar articles