Na lovu krásných lokalit

17. June 2018
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Odborník na krásu: tak lze charakterizovat Petra Kotíka, vnuka a pravnuka slavných malířů Jana a Pravoslava Kotíkových a syna architekta Martina Kotíka. Zajímalo nás, jak se stalo, že se místo navrhování hezkých domů a malování krajinomaleb stal jejich sběratelem na portálu Amazing Places. 

 

Jak vznikl projekt Amazing Places?

Před několika lety jsem horko těžko hledal zajímavé místo, kam vyrazit na dovolenou s rodinou. Překvapilo mě, že neexistuje projekt, stránka, informace, kde by se dala dohledat zajímavá, atypická místa a objekty, které se dají pronajmout. Nejdříve jsem založil na facebooku stránku amazingplaces.cz s tím, že budu postupně přidávat pro sebe a pár přátel ty zaručené, správné tipy na ubytování, ale i na restaurace, a vůbec jsem nečekal, že to získá tak velkou odezvu od stovek, tisíců další lidí. Na jednu stranu bylo skvělé sledovat raketový nárůst fanoušků stránky, na druhou stranu se projekt pro mě stal velkým závazkem, aby všechny mé informace byly ověřené. Začal jsem tedy všechna místa postupně osobně navštěvovat, což nakonec dělám již čtvrtým rokem.

 

Pro koho je tento projekt určen?

Jednoduše řečeno pro ty, kteří se rozhodli cestovat po České republice, a není jim jedno, kde zůstanou přes noc. Hledají kvalitu, chtějí se dobře najíst, chtějí si odpočinout v krásném prostředí. Cílem mého projektu je vlastně bořit mýtus o tom, že za kvalitními službami si musí člověk vyjet do zahraničí. Chceme vybrat ta nejkrásnější místa z celé České republiky, hotely, restaurace, apartmány, statky, staré mlýny atd., a ukázat je těm, kdo je hledají a ocení. Za každým místem jsou nádherné příběhy, kdy se majitelům třeba podařilo z polorozpadlých stavení udělat něco krásného. Zajímal jste se vždycky o architekturu? Co pro vás architektura znamená? Když vyrůstáte obklopen moderním uměním a setkáváte se nejen díky otci i s architekturou, berete a vnímáte tyto věci samozřejmě, přirozeně. Nepřemýšlíte o nich. Až později, a čím dál víc v posledních letech, mě baví pozorovat a obdivovat krásu, a to nejen v architektuře. Tím nemyslím krásu jenom fyzickou, ale i pojetí, nápad a realizaci. Často lidé kritizují atypické moderní stavby, které jsou zasazeny do krajiny, přírody, měst. Mě naopak baví a lituji, že jich je málo. Baví mě ten prvek provokace, kontroverze, disharmonie, nutí vás to alespoň o věcech více přemýšlet. Na druhou stranu je jasné, že určitá míra regulace a pravidel je nutná, jenom by měla být prostředkem, nikoli cílem.

 

Celý rozhovor v časopisu MŮJ DŮM naleznete zde

Similar articles