Česká kuchyně, která dobývá svět

Yesterday
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Česká kuchyně se dostává do světla reflektorů. A ne prostřednictvím luxusní restaurace, ale díky knize My Bohemian Kitchen – A Storytelling Czech Cookbook, vydané v angličtině. Kuchařka, která není jen o receptech, ale o emocích, rodinných příbězích a krajině, jež utváří chuť našeho domova. A my v °Amazing Places máme radost, že svět objevuje to, co my obdivujeme už dávno: že to nejkrásnější a nejcennější často leží přímo před námi – v českých chalupách, zahradách a kuchyních.

Když se řekne česká kuchyně, většina z nás si vybaví horký hrnec guláše, talíř palačinek od babičky nebo špekáčky opečené nad ohněm. Vůně, které nás vracejí zpět do dětství, k létům stráveným „tam, kde lišky dávají dobrou noc“. Právě takové okamžiky stály u zrodu knihy My Bohemian Kitchen – A Storytelling Czech Cookbook, která vyšla letos na podzim a okamžitě si získala pozornost i za hranicemi.

Dětství mezi Anglií a jihočeským mlýnem

Autorka knihy, která se narodila v Anglii, ale vyrůstala napůl v Čechách, píše o svých kořenech s něhou a přesností, jakou si česká kuchyně zaslouží. Její příběh začíná v devadesátých letech v kuchyni bývalého mlýna své babičky u Miličína, mezi poli a lesy. Nad dřevem vytápěným sporákem visela litinová pánev na lívance, za dveřmi čekal proutěný košík na houby a na zahradě se třpytily jabloně, pod nimiž se jedlo tolikrát opakované okurkové saláty.

Vzpomínky z mlýna jsou silně provoněné jídlem, i když babička sama měla jen pár stálic: bramborový salát, palačinky, bramboráky. A přesto právě ony – podávané v teplé kuchyni, obklopené rodinou – zůstaly v paměti jako největší hody. Letní dny trávila autorka v lese s dřevěným sběračem na borůvky, zimní večery s hrnkem horké čokolády z čerstvého mléka od sousedovy krávy. O pár let později už pekla špekáčky nad ohněm a poprvé ochutnávala slivovici přímo pod švestkami, z nichž vznikla.

Od Goldie k Le Cordon Bleu

Láska k české kuchyni ji přivedla i k profesi. V roce 2010 se přestěhovala do Čech a pracovala v kuchyni restaurace Goldie v Táboře, než se vrátila do Londýna a vystudovala prestižní Le Cordon Bleu. Od té doby se pohybovala mezi světy: českým venkovem a londýnskými foodstylingovými ateliéry. Vytvářela recepty, připravovala jídla pro televizní pořady a kuchařky, spolupracovala s fotografy a kameramany, aby jídlo vypadalo tak dobře, jak chutná.

Ale skutečný sen čekal: napsat vlastní knihu, která by ukázala českou kuchyni nejen jako sbírku receptů, ale jako cestu, na níž se setkávají rodinné příběhy, krajina a kultura.

Kniha, která chutná po dětství

My Bohemian Kitchen vznikala celé roky. Autorka procházela staré kuchařky své babičky, trávila čas s rodinou a přáteli, kteří ji učili to, co žádná kniha nenapíše – rytmus vaření, vůně těsta, chvíli, kdy je guláš přesně tak akorát.

Fotografie vznikaly v Londýně, ale s duší českého venkova: na scénách se objevuje nádobí z babiččiny kuchyně, české typografie od Briefcase Foundry a rukopis, který kombinuje autenticitu s moderním designem. Food styling si autorka dělala sama, aby si uchovala integritu a podala na talíři to, co jedla jako dítě – jen s drobným dotekem současnosti.

Kniha tak přináší nejen recepty, ale i obrazy českého stolování: šumavské knedlíky na dřevěném prkénku, mísy s borůvkami, které mizí rychleji, než se stihnou umýt, i večery, kdy „celý den strávíte v županu“ a jediným plánem je polévka a praskající kamna.

Čeština jako chutný dialekt

Napsat knihu v angličtině znamenalo přeložit českou kuchyni do jazyka, který ji nezná. Hrubá mouka, tvaroh, mák – základní suroviny, které jinde neseženete. A přesto autorka našla cestu: recepty upravila tak, aby byly věrné originálu, ale zároveň dostupné i v cizině. Výsledkem je kuchařka, která otevírá dveře – pro Čechy v cizině, pro jejich anglicky mluvící přátele, i pro všechny, kteří teprve objevují kouzlo našeho stolování.

„Jídlo není jen o jídle, je to samostatný jazyk,“ říká autorka. Jazyk, kterým se v Česku mluví u stolů, v kuchyních a zahradách.

Když se česká kuchyně stane lifestylovou inspirací

My Bohemian Kitchen není jen kuchařka – je to album vzpomínek, příběh o kultuře, která stojí na sdílení jídla, a manifest toho, že naše kuchyně má co říct i v mezinárodním kontextu. Není to nostalgie, ale živý jazyk chutí, který inspiruje.

Pro nás v °Amazing Places je vydání knihy důkazem toho, co už dávno víme – že to nejlepší máme často přímo pod nosem. Že česká kuchyně není jen talíř svíčkové, ale celé kulturní dědictví, které stojí za to předat dál. A že stejně jako naše nejkrásnější hotely v Česku, i tato kniha ukazuje, jakou hodnotu má autenticita, příběhy a poctivost. Držíme palce, ať se naše gastro-dědictví dostane co nejdál! 

Similar articles