Fenomén glamping: Komfort pro městské dobrodruhy

11. March 2021
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Stromové domy, přestavěné maringotky, stany s interiérem hotelového pokoje i designové moduly, ověnčené cenami. To jsou domky, ve kterých můžete o víkendu strávit tu pravou romantiku. A pokud chcete vlastní, zvládnete to i bez stavebního povolení. Jak to v chatkách vypadá a kde sehnat tu svoji? 

Poprvé v historii lidstva žije více lidí ve městech, než na vesnicích. Vymoženosti, komfort a vybavenost, které město nabízí, jsou vykoupeny zběsilým tempem, do kterého občas musíme naskočit všichni, i když tak úplně nechceme. Práce, přemíra (často nevyžádaných) sociálních interakcí, nedostatek volného času pro sebe, nepřetržité působení technologií. Podle psychologů nemusí být hektický styl života stresující ani ohrožující, když se na něm nestaneme závislými. Jednoduše, pokud umíme „vypadnout“ a tento čas si náležitě užít. Jak? Přepracovaní mravenci z korporátů už neutíkají na Bali nebo na Zanzibar a není to jen kvůli pandemii.

 

Camping hotelového typu

Češi jsou národem chatařů, chalupářů a kutilů. Ale tenhle trend pochází odjinud – z obrovských světových megapolí, kde nejde jen tak po práci sbalit batůžek a vyrazit na výlet do přírody, protože po dvou hodinách jízdy jste pořád ještě ve městě. Odtud musíte vypadnout pořádně: Na celý víkend, na týdenní dovolenou a někam, kde budete mít minimální šanci potkat další obyvatele této planety. A pokud už, tak stejně naladěné. Chuť městských lidí být chvíli v lese bez wi-fi, zkusit si rozdělat oheň, chytit rybu nebo zakusit jiné dosud nepoznané zážitky, jako třeba spaní pod hvězdnou oblohou…to všechno se stalo inspirací pro pořizování vlastních chatek, ale dalo vzniknout i dnes už poměrně rozšířenému odvětví v oblasti ubytování – tzv. glampingu. Možnost pronajmout si dřevorubecký srub v kanadských lesích, chatku bez elektřiny na jednom ze švédských ostrůvků, přespat v plastové „bublině“ s polární září nad hlavou, zažít (tisíc a) jednu noc v beduinském stanu v jordánské poušti, nebo strávit víkend v pohodlí, ale naprosto obklopeni přírodou v moderní prosklené krychli na skotském pobřeží. Glamping, neboli „glamorous camping“ je spojením krásy, jisté míry luxusu či pohodlí a zároveň i kempování a spojení s přírodou a jejími živly, i když třeba přes bezpečnou bariéru skla. Glamping není jen pro zlenivělé kavárenské povaleče a není výjimkou, že se k pronajatému útočišti budete muset přeplavit na loďce nebo vylézt někam na skálu. Je jen na vás, jakou míru komfortu, služeb a dobrodružství si zvolíte. A ani nemusíte jezdit někam daleko, protože glamping se hojně rozmáhá i u nás.

 

Útěk, zážitek i energie ze samoty

Když se podíváme na ceny ubytování tohoto typu, nejde rozhodně o pár stovek. Za cenu hotelového pokoje si ale „kupujeme“ přidanou hodnotu, která není vidět, ale kterou zažijeme. „Lidé do chatek utíkají z města, od každodenních starostí a je to spojeno i s tím, že zažijí něco nového, neobvyklého. Částečně se ocitnou mimo svou komfortní zónu, protože hodně míst nemá elektřinu nebo vodu a splachovací záchod, ale zároveň budou mít komfort hotelového pokoje. Dalo by se to shrnout právě tím slovem ‚zážitek‘, na který nezapomenou,“ vysvětluje Petr Kotík, zakladatel portálu Amazingplaces.cz, který vybírá a nabízí výjimečné ubytování, často právě glampingového charakteru.

Ubytování tohoto typu je podle něj oblíbené především proto, že jde o prostory pro dvě nebo pro čtyři osoby. „Takových míst doposud v Česku moc nebylo. Lidé tam mají soukromí, většinou jde i o místa na samotě, kde je nebude nic a nikdo rušit. Samozřejmě to místo musí mít hezký interiér, aby dostálo slovu "glamour" a nešlo jen o obyčejné kempování,“ dodává Kotík. V aktuální situaci pak přibývá další benefit, a to ten, že samostatný objekt je možné si pronajmout i navzdory epidemickým opatřením, která jinak nabídku ubytování značně „očesala“. Navíc často nehrozí, že během pobytu někoho potkáte, ať už váš důvod jakýkoli.

 

Kouzelná místa v české přírodě

Fenomén glampingu se u nás podle Petra Kotíka rozmáhá od roku 2019. Tehdy vznikly první počiny, ze kterých jsou dnes už „známé firmy“, jako třeba Glamping Brdy s ložnicí v „bublině“ s výhledem do přírody a soukromým lesním wellness, nebo kemp Malešov v podhradí středověké tvrze se stany, zařízenými jako hotelové pokoje. Největší oblibě se těší místa, která jsou něčím unikátní. A právě taková se snaží portál Amazingplaces.cz vybírat. „Můžou to být roubenky, malé penziony nebo třeba domečky na vodě. Ale nejdůležitější je to, co mají navíc - nějaké kouzlo, genius loci, příběh, zajímavý interiér a podobně. O chaty a chaloupky mají Češi zájem dlouhodobě, přeci jen jsme národ chalupářů,“ dodává Kotík. Velmi žádaným prvkem glampingu je možnost wellness. Mnoho stanů a domečků má vlastní saunu, horkou vanu nebo aspoň možnost koupání.

K nejoriginálnějším projektům patří oceněný Treehouse Zvičina u Dvora Králové, který nabízí ubytování v domku na stromě a privátní wellness se saunou. Mnoho domečků ale nabízí ještě větší komfort: Modulový domek Aranka z projektu Hideandseek na vás čeká v podhůří Šumavy a skýtá koupelnu, krb, saunu a milovníci designu ocení, že nese titul vítěze z Designbloku 2019. Další romantikou pro milovníky moderní architektury jsou třeba Stromovny v jižních Čechách, moderní a plně vybavené útulny na „muřích nohách“ mezi stromy, kde nechybí chemická toaleta nebo tekoucí (ovšem studená) voda. Podle Petra Kotíka není výjimkou, že si glampingovou chatku pronajme rodina, protože některé „pohádkové domečky“ jsou doslova splněným dětským snem. Většinou ale tento styl vyhledávají páry bez dětí (až už je nemají, nebo třeba pošlou k babičce). Třeba Vodní domky Čejkovice jsou určeny pro dospělé, a to nejen proto, že rybník v blízkosti může znamenat potenciální nebezpečí: Čas od času je totiž důležité zajet si na „tajné rande“.

 

Chci svoji chatu, co mám dělat?

Pronájem má spoustu výhod: Můžete být každý víkend jinde, sbírat nové a nové zážitky, nebo posouvat svou komfortní zónu dál a dál. Ale pro někoho je nejlíp „doma“. Pokud uvažujete o vlastní chatce, potřebujete do začátku jediné: Pozemek, ať už vlastní, nebo takový, na kterém vám majitel, třeba kamarád, umožní útulnu vybudovat. A nebudete dost možná potřebovat ani stavební povolení. Pokud už jste rozhodnutí, povede další vaše cesta na lokální stavební úřad – to je důležité, protože podmínky se mohou lišit podle lokalit. Situaci vysvětluje Daniel Prepsl z projektu Cubox, který realizuje stavby z lodních kontejnerů: „Je tady ošemetný stavební zákon, který řadí lodní kontejnery do skladových prostor a hlavně – mobilních. Což v praxi znamená, že některé stavební úřady vyžadují ohlášení umístění stavby na pozemku a některé nevyžadují nic až do velikosti 150m 2 . Je to hodně individuální a vždy na jednotlivých pracovnících daného stavebního úřadu.“ 

Troška té kafkovské byrokracie vás tedy možná čekat bude, nicméně dnešní možnosti i trendy v architektuře rekreačních staveb jsou takové, že se lze se zákonem vypořádat bez jakéhokoli obcházení nebo porušování a ještě z celého procesu vyjít jako vítěz. Problém budete mít v případě, že se chcete dům napojit na inženýrské sítě. Tam už stavební povolení potřebovat budete. Nicméně pro víkendový domek existuje bezpočet možností, které napojení nevyžadují, ale zároveň přináší maximální komfort: Ať už je to chemická nebo kompostovatelná toaleta, nádrže a filtry na vodu, nebo třeba solární panely. Nejjednodušší cestou je obrátit se přímo na konkrétní firmu – mnohé z nich nabízejí komplexní řešení včetně zajištění této vybavenosti a samozřejmě benefit v podobě znalosti stavebního zákona a toho, co si „můžete dovolit“.

 

Kontejner, nebo posed?

Současné chatky jsou vším, jen ne nudné: Moderní, recyklované, udržitelné, pohádkové, minimalistické...každý si najde to své. Překvapením může být, že architektonicky výjimečná či zajímavá řešení mohou být zároveň cenově velmi dostupná. Jedním z nich jsou stavby z modulů nebo třeba kontejnerů. „Provádíme pouze zakázkovou výrobu, takže částky vždy hodně liší, ale ty nejmenší chatky na celoroční použití začínají na 250 tisících korun,“ říká Daniel Prepsl z projektu Cubox. Z kontejnerů umějí vyrobit chatku, ale i plnohodnotný obytný dům nebo saunu. Malá venkovní sauna (třeba už k vaší existující chatce) vás vyjde už na 90 tisíc. Stejně jako domy a chaty vzniká z recyklovaného kontejneru, takže s bydlením pořídíte i pocit, že jste vdechli nový život něčemu, co by skončilo ve šrotu: „Každý vyřazený lodní kontejner má odslouženo minimálně 25 let, takže je částečně rezavý a může být i nepatrně děravý. My jej kompletně přebrousíme, zavaříme případné díry a nalakujeme tak, aby nedocházelo k dalšímu rezivění, a to včetně spodní části, kterou navíc opatříme hydroizolací. Následně vytvořením nosného rastru jak uvnitř tak zvenčí kontejneru dochází k izolaci a rozvodům elektroinstalace, vody a topení. Nakonec následuje finální zakrytí stěn jak interiéru, tak exteriéru,“ popisuje Daniel Prepsl přerod mobilního skladu na stylovou stavbu.

Další, velmi originální možností, jak se postavit doslova „nad zákon“, je visutý domek – ať už na stromě, nebo na speciální konstrukci. Kromě lepšího výhledu a trošku jiné perspektivy přinese i lepší pocit, že vám do domku hned tak nevleze třeba nějaký zvědavý zvířecí návštěvník, zatímco vy ho ale můžete v klidu pozorovat jako z posedu…nebo ani ne jako. „Kup si posed“ není jen výzva, ale i projekt skupiny Treebee, která posedy navrhuje, konstruuje a staví tak, kde si řeknete. Proč posed? „Posedy jsou propojení řemesla a přírody. 30 let zkušeností se dřevem v jedné malé krabičce. Celoročně obyvatelné a jejich možnosti nekonečné, stejně jako fantazie. Posed je možné dovybavit přesně podle přání, snů, gusta a potřeb,“ shrnuje Petr Syrovátka, šéf výroby. Posed lze pořídit od dvou set tisíc a vybrat si můžete ze tří verzí (jednou z nich je sauna) a různých doplňků včetně možnosti výměny stojné konstrukce za ponton nebo kolečka. Z posedu se může stát hausbót nebo cokoli si budete přát.

„Celý posed vám přivezeme až na místo a během hodiny usadíme. Přestal Vás bavit? Střelte ho a piloty vyndejte. Tak vypadá udržitelnost,“ uzavírá Jirka Veselka z Treebee a vystihuje tak celou jednoduchost obydlí bez stavebního povolení – jejich variabilitu, možnost přemístění, rozšíření, doplnění o další stavbu, ale i snadnou možnost prodeje nebo jen pronájmu, kdy vaše chatka může přinášet příjemný zisk a rozdávat radost dál.

---

Text GLANC

Úvodní foto Lucija Ros / Unsplash

Similar articles