Domesi očima Olgy

10. October 2018
Preview photo in the page header. The image is part of the site structure and could be connected to the content.

Mezi červenými střechami Budíkova ční trochu jako z jiného světa. Stojí na konci vesnice a vyhlíží do krajiny. Domesi Budíkov je svou originální architekturou a krásnou dřevěnou fasádou trochu jako předzvěst lepších zítřků. Cenově dostupná pasivní dřevostavba, která se směle vyrovná skandinávské architektuře, by mohla nahradit dnešní nevkusné katalogové domky s barevnou fasádou, nepěknou garáží, trampolínou na zahradě a štěkajícím psíkem. Taková je bohužel v Budíkově většina staveb. Architekti ze studia Prodesi se ale rozhodli ukázat, že to jde i jinak. Postavili tedy dva vzorové domy (Budíkov a Pulečný), které si zákazníci mohou prohlédnout a ostatní zájemci pronajmout na krátkodobé pobyty.

 

Domesi Budíkov je koncipován pro šest lidí a je šikovně rozdělen na přízemí, které funguje jako společenské patro a první podlaží, kde se nachází tři dvoulůžkové ložnice, prostorná koupelna a malá komora. Přízemí je pojato formou “openplan”, kde kuchyň volně přechází v jídelní místnost, obývací pokoj a pracovní kout za rohem. Celému prostoru dominuje okno podél celé stěny s výhledem do krajiny. Troufám si říct, že vedle všudypřítomného dřeva a jeho vůně je tohle okno ta nejpříjemnější část celého domu. Poskytuje úžasný výhled na romantické východy slunce nad loukami a lesy. Před oknem se navíc rozkládá terasa - zcela skryta od ulice - s jídelním stolem a lehátky na opalování. Zahrada je zatím holá, snad mají majitelé v plánu ji trochu oživit.

 

Zajimavostí je, že se architekti u Domesi Budíkova rozhodli pro koncept pasivního domu. Znamená to ekologický a šetrný koncept bydlení, kdy by roční spotřeba tepla neměla přesáhnout hranici 15kWh na m2. Dům tedy pracuje na principu rekuperace tepla a díky kvalitní izolaci si vystačí s teplem získaným ze slunečního záření. Ekologický přístup Domesi dodržuje například i poskytnutými mycími prostředky a detergenty, což nám udělalo radost. Co bych ale osobně vytkla majitelům jsou neoznačené koše na odpad, které mohou návštěvníky trochu svádět, aby vše házeli dohromady a dále zcela zbytečné kapsle s kávou. To jsou ale jen malé drobnosti, které by šly lehce vychytat.

 

Na svých webových stránkách má Domesi fotky přímo po dokončení rekonstrukce, a tak nás na místě příjemně překvapila jeho ošlehanost a stříbrný tón obkladového dřeva. Smrkové dřevo vlivem přírodních podmínek získává po čase krásnou šedivo-černou až stříbrnou barvu a skandinávský nádech. Interiér je velmi čistý, ale zároveň útulný. Dřevo zde doplňuje bílá barva a většina vybavení je české výroby. Jídelní stůl a židle pro celou rodinu, včetně židličky pro dítě, jsou od českého výrobce TON. Nad jídelním stolem svítí krásná světla od české firmy Brokis, jídlo a pití je podávané v porcelánu od Dity P. Ložnice jsou pak vybaveny českým výrobcem Jitona. Zkrátka český design na každém kroku - jednoduché, praktické a krásně věci, které Domesi dodávají styl a pocit domáckosti. 

 

Vyzkoušeli jsme dům nejdříve s manželem na dva dny a poté s maminkou, sestrou a jejím miminkem na další tři dny. Všichni do jednoho jsme se do projektu zamilovali. Doporučujeme výlet do Humpolce, kde si mimo jiného nenechte ujít 8smičku s jejich krásnými výstavami, výbornou kavárnou a domácím chlebem. Na výlet za hradem a přírodou můžete vyjet do nedaleké Lipnice nad Sázavou. Vysočina ale skýtá spoustu dalších krásných míst, a kdyby nebyl dům tak útulný, možná bychom jich prozkoumali více. Domesi ale přímo vybízí k rozpálení krbu nebo grilu, otevření lahve vína na terase s dobrou knihou v ruce a nohami nahoře. Užijte si pohodu a klid Vysočiny v této výjimečné stavbě nad loukami a lesy.

Similar articles