Zima na zámku Hostačov

11. února 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Jaký byl dříve život na zámku a jak asi jeho obyvatelé trávili dlouhé, pošmourné zimní dny? My jsme si to vyzkoušeli na vlastní kůži v Chateau Hostačov. I přesto, že počasí bylo sychravé a mrazivé, dvě noci, které jsme na zámku strávili, byly až nečekaně útulné a vlastně i romantické.

 

Je sedm hodin večer a my projíždíme nenápadnou cestou, která se vine podél plotu staré opuštěné papírny. Vjíždíme na kraj potemnělého lesa. Mezi stromy se tu ukrývá záhadný zámek, který zvenku působí nenápadně. Uvnitř ale najdete velkorysé nádvoří, které je osvětlené stovkami světýlek. Jakmile za sebou zavřeme ty těžké dveře, máme pocit, jako bychom se ocitli v jiném století. “Tohle místo je skvělá zašívárna,” napadne mě hned.

 

“Dobrý den, vítejte u nás. Prosím, pokračujte touto chodbou až na konec. V restauraci se vás ujmou,” vítá nás jeden z týmu personálu, provozní restaurace. Procházíme dlouhou prosklenou chodbou, která lemuje nádvoří, a vstupujeme do restaurace. Tam už na nás čeká usměvavý pán za barem. “Dobrý večer,” zdravím znovu a něco mi říká, že jsem toho pána už někde viděla. No jasně, že jo. Přesně dvě minuty zpátky ve vchodové hale.

Takže smysl pro humor by tu měli.

 

Náš pokoj je nádherný a útulný. Nábytek je bíle lakovaný a všechno tu k sobě náramně ladí. Tapisérie na stěně, čalounění křesel, přehoz přes postel, závěsy i malá srdíčka na okenních klikách. Dozvěděli jsme se, že interiér navrhovala sama manželka pana majitele a o čalounění a další textílie se postaral Štěpán Hubík. Ten nejen, že působí v nedaleké Čáslavi, ale je ve svém oboru profesionál. Zajišťoval interiérové textílie třeba i pro zámek Jemniště nebo státní zámek Zákupy. 

 

Potkáváme se s moc milou Janou, manažerkou hotelu. Bere nás na prohlídku zámku a o každém pokoji nám vypráví jeho příběh. Třeba velkorysý Africký pokoj je zařízený ve stylu domoviny manželky pana majitele. Stejně prostorný je i novomanželský pokoj, který má jako jediný v celém zámku funkční kamna. A kromě toho i nádhernou světlou koupelnu. V polovině pokojů je rohová masážní vířivka, druhá polovina z nich má zase designové vany na nožičkách. Každá místnost je tu jiná a přesto to do sebe všechno perfektně zapadá. Nejvíc mne nadchla útulná knihovna s pohodlnou pohovkou, která má dokonce tajné dveře vedoucí do sálu s klavírem. Sál si můžete pronajmout a proměnit ho třeba v místo pro svatební party, když vám počasí nepřeje.

 

Jana v hotelu pracuje už osm let. Bydlí nedaleko a zámek je její srdcová záležitost, proto měla hned jasno v tom, kde chce mít svou pohádkovou svatbu. Tehdy se seznámila s majitelem hotelu a kývla na nabídku práce snů. Teď společně s personálem plní sny dalším párům. V létě pořádají nejvíce svateb na nádvoří zámečku, ale obřad můžete mít i u přilehlého jezírka uprostřed parku, který hraje všemi barvami ať je léto nebo zima. Zámek má 17 pokojů a personál v nich dokáže bez problému ubytovat až 60 hostů. Při větších svatbách si vypomáhají navzájem s dalšími hotely a penziony, které jsou v okolí.

 

“Nejčastěji sem lidé jezdí, aby utekli od shonu města,” vypráví nám Jana. “Nedávno k nám dokonce přijela parta architektů vlakem. Pro naše hosty vždy jezdíme na nádraží, ale oni trvali na tom, že si udělají procházku pěkně po svých až do zámku.” Není divu, že si pro cestu vybrali vlak. Z Prahy i z Brna sem jede přímý spoj, ale nesmíte zapomenout vystoupit na stanici Golčův Jeníkov.

 

I přesto, že je tu nádherný klid, nudou se tu rozhodně neukoušete. Vydat se můžete na túru do Železných hor, na poznávací procházku po historické Kutné Hoře, Čáslavi nebo na výlet do zámku Žleby. Nedaleko Hostačova je golfové hřiště, přímo v zámku si můžete půjčit kolo a v parku si zahrát diskgolf. (Nebojte, taky jsme se museli zeptat, co že to vlastně je za sport.) A ono je to vlastně dost jednoduché - je to zkrátka golf, který se hraje diskem. Krok diskgolfu si na zámku můžete zahrát i kriket. Pan majitel dříve trénoval národní reprezentaci a sám získal několik pohárů a ocenění v tomto anglosaském sportu. Jo, taky jsme se divili, kdy to všechno stihl.

 

O zámek se majitel Vojtěch Haše stará s velkou láskou a péčí. Přesto, že v zámku nebydlí, tráví tu polovinu týdne. Sám vede chod hotelu i restaurace. Pěstuje si vlastní zeleninu a bylinky, které pak kuchař v kuchyni restaurace kouzlem proměňuje v takové dobroty jako třeba jelení medajlonky na portském víně s nakládanou gratinovanou hruškou nebo domácí dýňové noky přelité šalvějovým máslem. Nás ale nejvíce nadchl tradiční africký dezert, pro který sem určitě pojedeme třeba jen na otočku. V menu ho najdete pod názvem jiho-africký Malva Pudding, ale je to nadýchaný kousek piškotu nasáklý karalemovým přelivem s vanilkou. Recept je prý rodinné tajemství a chutná fantasticky.

 

Do Chateau Hostačov nejspíš pojedete ve dvou, na romantický víkend plný procházek v přírodě. Na děti tu jsou ale také připraveni. Pokoje jsou vybavené původním nábytkem, proto jsou nekuřácké. Ke snídani si můžete vybrat ze spousty slaných i sladkých dobrot a každý pokoj má svůj vlastní čajový bar a rychlovarnou konvici. Nechybí tu standardní hotelové vybavení včetně fénu. Ten jsem já ale klasicky našla až při odjezdu, takže vám dám, slečny, malé doporučení - prošmejděte nejdřív šuplíky nočních stolků. V celém zámku nechybí WiFi a pokud sem jedete načerpat inspiraci nebo hledáte klid na práci, můžete využít prostoru restaurace a nebo útulné knihovny, kde bych já mohla vysedávat celé hodiny. 

 

Zámek Hostačov nás učaroval svou jednoduchostí a upřímností. Víte, já dám hodně na to, kdo se o místo stará a na zámku Hostačov jsem potkala jedny z nejmilejších lidí vůbec. S Janou jsme si vydrželi povídat snad dvě hodiny v kuse a pan majitel nám ukázal svá oblíbená místa zámku. Doporučil nám to nejlepší z menu a sám pak v restauraci obsluhoval další hosty. V Hostačově si zkrátka na nic nehrají a to je na tom právě to krásné. 

Podobné články