Zámek 21. století

22. dubna 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Jen kousek za Prahou, ale stále v dosahu MHD objevíte kouzelné místo – zámecký hotel Chateau Clara Futura, který se rozkládá na rozlehlém pozemku v centru Dolních Břežan. Jeho historie se datuje na konec 16. století, kdy byl z bývalé tvrze postupnou rekonstrukcí vybudován zámecký komplex, ke kterému byla následně přistavěna i kaple. Po znárodnění v roce 1945 byl zámek trvale pustošen, než ho opětovně v restituci získalo Arcibiskupství pražské. To v roce 2016 a zahájilo nákladnou rekonstrukci s důrazem na ekologickou stránku. Je velmi sympatické, že si po dokončení prací najali schopné lidi, kteří hotel provozují a nesnaží se sami dělat něco, s čím nemají zkušenost. Podle nás je právě Clara Futura pěknou ukázkou toho, jak církev umí hospodařit s majetkem se snahou o trvalou udržitelnost památek. I když se naše návštěva odehrála uprostřed týdne, v hotelu bylo velmi rušno. S areálem totiž sousedí laserové centrum v Dolních Břežanech, a tak slouží i jako ubytování pro zahraniční vědce, kteří se sem sjíždějí z celého světa.

 

Nicméně zážitek to tu byl i pro nás, kteří jsme přijeli ve dvou. Přesně tak si totiž představujeme amazing místo. Propracován je opravdu každý detail a za celý pobyt nás nenapadlo nic, co by nám tu scházelo, nebo co by nebylo domyšlené. Propojení původních dobových prvků s moderní architekturou se ujali architekti Šafer a Hájek a studio Mimolimit. Že se jim přestavba nadmíru povedla, dokládá i velmi nedávné ocenění v rámci soutěže Nejlepší interiéry roku 2018, kde se Clara Futura stala vítězem v kategorii Cena novinářů.

 

Impozantní je už samotný vstup do hotelu. Ocitnete se v atriu, do nějž skrze prosklenou střechu dopadají paprsky slunce. Kromě recepce je zde umístěn útulný lobby bar, kde si můžete odpočinout při výborné kávě, dojednat obchodní schůzku nebo jako my pár hodin nerušeně pracovat. Všechny prostory ještě voní novotou, neboť hotel byl otevřen teprve loni v listopadu. Vše je úplně nové, netknuté, dokonale čisté a přitom příjemné a pohodlné.

 

V hotelu je 40 pokojů, každý z nich luxusně zařízený včetně technických vychytávek. Úžasně pohodlné postele jsou samozřejmostí ve všech typech pokojů, od comfort přes superior a deluxe až po nadstandardní svatební a arcibiskupské apartmá. Právě svatební apartmá doporučujeme vyzkoušet, nejen pokud jste čerství novomanželé, ale kromě nádherného výhledu do zahrady v nich najdete i restaurované fresky a volně stojící vanu pro dva. Mimochodem, právě na Chateau Clara Futura musí být svatba opravdu nezapomenutelná.

Vzhledem k tomu, že hotel patří arcibiskupství, můžete uspořádat církevní obřad ve zrenovované kapli svaté Máří Magdaleny, ovšem možný je také světský obřad třeba uprostřed překrásné zahrady v altánku.

 

Restauraci šéfuje Michal Keštefran, který se postará o vaše chuťové pohárky a připraví nezapomenutelný zážitek, který vychází z jeho zkušeností ze stáží ve Francii i v londýnské michelinské restauraci Kitchen W8. Při naší návštěvě jsme ochutnali fantastický tataráček ze pstruha, první český chřest i hovězí steak s velmi silnou omáčkou a medvědím česnekem. Vše bylo sezonní, jednotlivé ingredience ladily a vína byla s jídlem mimořádně dobře spárována.

Celkově je pro nás Chateau Clara Futura jedním z nejpříjemnějších překvapení poslední doby. Ač čtyřhvězdičkový hotel, zasloužili by si hvězd pět. Jediné, co tu chybí, je wellness, s nímž se ovšem do budoucna počítá. Neváhejte, vyrazte kousek za Prahu. My vám garantujeme, že návštěvou chybu neuděláte.

 

Celý článej si můžete přečíst tady.

Podobné články