Volvo XC60 ve smokingu

27. listopadu 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Rodinné SUV XC60 je zlatým středem celé výrobní řady Volvo. Je dost velké, aby poskytlo útočiště a dostatek životní prostoru i početným rodinám, současně není přerostlé, takže se s ním snadno manévruje a parkuje. Přináší technické i designové vymoženosti nejvyšší modelové řady 90 v kompaktnějším balení, je podobně pohodlné a bezpečné, přitom je ještě větší radost ho řídit. Prostě dokonalý univerzál. Není tedy divu, že jde dlouhodobě o nejoblíbenější model, který si každý rok pořídí na 25 tisíc zákazníků po celém světě.
 

Když se chcete odlišit 

Abyste mezi nimi vynikli, můžete ho nyní mít v limitované verzi Black Edition, jejíž jméno říká vše podstatné – je temná jako noční nebe bez hvězd, temná jako samotné dno oceánů, temná jako tunel poznání vedoucí až do hlubin prostoru a času. Tahle se Volvo XC60 obléklo do dokonale padnoucího smokingu, aby mohlo vyrazit do té nejvyšší gala společnosti. A že mu to sekne… 

Celý vůz je lakovaný nádhernou černou barvou Onyx Black doplněnou černou maskou chladiče s vysoce lesklou úpravou a tmavým logem značky Volvo, také nápis Volvo na zádi je proveden černými písmeny. Atraktivní vzhled doplňují exkluzivní černá kola z lehké slitiny s průměrem 21 palců, dodávaná ve standardní výbavě.


Černá je nová černá 

Do stejných tónů je laděn i interiér, a to včetně dekorů nebo stropu, přičemž máte na výběr ze dvou možností čalounění: první je kombinace kůže Nappa a textilie, druhou pak perforovaná kůže Nappa pro komfortní sedačky s ventilací a masážní funkcí. Černé pojetí interiéru kontrastující s křišťálově průzračnou hlavicí řadicí páky a blyštivými hliníkovými doplňky dodává kabině ještě prémiovější nádech. Nemluvě o tom, jak bude ladit s vaším černým rolákem nebo v něm naopak vynikne váš svetr se soby…

Black Edition můžete kombinovat se dvěma nejvyššími výbavami, Plus a Ultimate, takže již v základu máte vysokou úroveň komfortu. Výbava Plus zahrnuje kromě LED světlometů, dvouzónové klimatizace nebo parkovacího asistentu s kamerou také bezklíčový přístup a startování, elektricky nastavitelná sedadla řidiče a spolujezdce s pamětí, elektrické otevírání pátých dveří či panoramatické střešní okno.

Vrcholná výbava Ultimate k tomu přidává například LED světlomety s adaptivní funkcí, jízdní asistenci Pilot Assist, grafický průhledový displej, prémiový audiosystém Harman/Kardon se 14 reproduktory o výkonu 600 W a mnoho dalších laskomin.


Sebevědomá síla

Hlavně vás ale bude rozmazlovat klid a pohoda, jež jsou součástí základní výbavy každého Volva. Typická atmosféra inspirovaná severskou náturou vám dokáže učesat pocuchané nervy a zpomalit tep na úroveň volnoběhu. Zvlášť pokud sáhnete po plug-in hybridní motorizaci, která na jedno nabití ujede až 75 kilometrů čistě na elektřinu, tedy tak potichu a hladce, že se i některé luxusní limuzíny budou hanbou červenat.

Přitom máte k dispozici kombinovaný výkon 398 (verze T6 Recharge), respektive až 455 koní (T8 Recharge), které můžete plynovým pedálem popohnat do sprintu a nechat si pulz zase pěkně zvýšit. A jestli nechcete řešit nabíjení, Black Edition je k dispozici také s benzinovým motorem B5 s úspornou mildhybridní technikou kombinovaným s osmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech čtyř kol, která bude roztáčet stádo 262 koní.

Pokud vás exkluzivní XC60 Black Edition zaujala, měli byste ještě vědět, že její ceny začínají na částce 1 889 900 Kč (motorizace B5 AWD) a pokračují přes 1 999 900 Kč (T6 Recharge AWD) až k 2 099 900 Kč (T8 Recharge AWD). Dealeři již přijímají objednávky, první vozy k zákazníkům dorazí na začátku příštího roku.

 

Podobné články