Větru i dešti navzdory!

20. října 2022
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

To se takhle jednou v říjnu rozhodly dvě holky vyrazit na kola do Harrachova. Proč ne, když si díky skvělé výbavě od Specialized poradíte i na horách, které na podzim můžou být hodně nevyzpytatelné. Společnost nám dělala kola Specialized Aethos Expert a my se nemohly dočkat, až vyzkoušíme jejich neodolatenou geometrii a elektrické řazení. Tak hurá do pedálů!

 

 

Počasí bylo nepředvídatelné, předpověď se pořád měnila a na obloze se honili všichni čerti, proto bylo jasné, že musíme počítat s tím nejhorším - s mrazivým deštěm ve vyšších polohách. Když v Harrachově mrholí, tak na Jizerce bude ještě hůř. Heslem ale zůstává, že "neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený cyklista". I přes očekávaný déšť jsme vyrazily na trasu Harrachov - Kořenov - Souš - Smědava - Bílý potok - Smědava - Jizerka - Kořenov - Harrachov.  

A co na sebe? Základem jsou samozřejmě vysoké ponožky pod tretry a návleky, které zajistí, že vám do bot neproudí chladný vzduch a nepromoknete. Být v suchu a teple je základ. Na nohy jsme vzaly dlouhé Women's RBX Comp Thermal Bib Tights, které zajistilly jak pohodlnou vložku, tak dostatečnou délku a výšku v pase. Nebyla nám zima na záda a byly dostatečné dlouhé přes kotníky. Uvítaly jsme i vnitřní hřejivý materiál a praktické odepínání kšand na magnet, které vám značně ulehčí život, když si v přírodě potřebujete odskočit. Zkrátka nemusíte sundavat všechny vrchní vrstvy, ale jen odepnete kšandy. 
 

 

Vrchní část těla je samozřejmě náchylnější, protože není v pohybu a je vystavena větru. Právě proto jsme sáhly po spodní vrstvě, která saje pot, ale drží vás v teple. Na tu jsme oblékly Women's RBX Classic Long Sleeve Jersey se třemi zadními kapsami, reflexními prvky a dostatečně dlouhými rukávy. Dres je vyroben z pletených textilií VaporRize, které perfektně odvádí vlhkost a zároveň jsou velmi příjemné na dotek. Tradičně jsme si vezly i vestičky na delší sjezdy. Díky těm se nezapotíte, ale ani neofouknete. V zadní kapse dresu samořejmě nechyběla ani nepromokavá bunda, kterou jsme při výšlapu na Smědavu, kdy nás zastihnul štípavý déšť, otestovaly v těch nejdrsnějších podmínkách. Women's RBX Comp Rain Jacket v Maroon odstínu hezky nabourala náš "all-black" look a zajistila nám tak nejen vyšší viditelnost, ale hlavně nás udržela v suchu. Jako největší výhodu jsou další zadní kapsičky, které na "nepromokavkách" nebývají časté. Ocenily jsme také velmi úzké zakončení rukávů, díky němuž nám neprofouklo od rukou. Nepromokavý je samozřejmě i zip, takže se k vám nedostane ani kapka vody. Po sjezdu z deštivé Smědavy do Bílého potoka vysvitlo sluníčko, všechny svrchní vrstvy jsme tak pohodlně strčily do prostorných zadních kapes dresu, abychom se při výšlapu zbytečně nezapotily.
 

 

Na co dalšího určitě nezapomenout? Na nákrčník, rukavice a pokud jedete hodně dlouhou trasu a předpokládáte silné deště, tak klidně jednu vrstvu na převlečení, kdyby cokoliv. Pokud se vracíte za tmy, doporučujeme i průhledná výměnná skla do vašich klasických slunečních brýlí, abyste viděli i za tmy, ale stále chránili své oči před případnými kamínky. Zkrátka bez helmy a brýlí na kolo nevlezeme.

Děkujeme našim parťákům ze Specialized za naprosto skvělou výbavu. I přesto, že jsme několikrát zmokly, tak jsme dojely v naprostém suchu a naše kola nás vyvezla na nejkrásnější místa Jizerských hor.
 

Podobné články