Trendy cestování v roce 2021 aneb budeme vůbec cestovat?

2. března 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Z logiky situace a vývoje pandemie bude cestování všeobecně, ať už u nás v Česku nebo i v cizině, o cestování na krátké vzdálenosti. A také o novém fenoménu, který probublává světem, o očkování resp. o nějaké variantě očkovacího průkazu. 

Lidé v dnešní době mají strach (částečně oprávněný) cestovat daleko. Roční zkušenost života s Covidem jim ukázala, že se nevyplácí plánovat dlouho dopředu. Nikdo neví, která země bude tzv. zavřená před okolním světem nebo naopak označená jako ta, která je nebezpečná, což často znamená návrat do nedobrovolné karantény. To je i případ dnešního Česka. Proto cestování na krátké vzdálenosti, nejčastěji ve své domovině, bude naprosto převažujícím výběrem a také možností pro ty, kteří chtějí, musí a už to nevydrží. 

Věřím, že postupem času budou následovat odvážnější výpravy za vlastní hranice a tyto výlety se budou pomalu, co do vzdálenosti, zvětšovat.

Kromě domácího cestování bude v letních měsících přibývat i návštěv zahraničních turistů. To je naprosto klíčové pro oblasti jako jsou Karlovy Vary, Krumlov, ale hlavně Praha, která je touto situací nejdéle a nejvíce postižená. Naopak ostatní destinace u nás z této situace budou víceméně těžit tak, jako v loňském roce a to je dobře. Chuť a hlad po cestování je obrovský a lidé nechtějí sedět doma. Touží se přiblížit víc do přírody, žít aktivně a zapomenout na své denní starosti a nonstop covidové zprávy. 

Pokud bychom vypíchli jednu oblast, která v posledních letech zažívá neobvyklý boom, tak je to glamping. Glamour camping k nám byl stejně jako Covid zavlečen ze zahraničí, jen s tím rozdílem, že není nebezpečný a naopak nás obohatí. Baví nejen ty, kteří tyto netradiční projekty navrhují, architekty a designéry, ale i lidi s cestovatelskou duší. Glamping je o propojení několika věcí dohromady - mezi ně rozhodně patří udržitelnost, prostor, sepjetí s přírodou, odpojení se od rušného života ve městech a zajímavá hravá architektura. To, co přitahuje zaslouženou pozornost lidí, kteří chtějí taková místa navštěvovat, nebo si je i sami vybudovat, je fakt, že ve většině případů nepotřebujete na realizaci stavební povolení. 

Pokud před 10 lety v Česku bylo jedno, dvě glampingová místa, před pěti lety první desítka, tak letos jich můžeme napočítat bohatě přes stovku a další se plánují. Doufáme, že budou i nadále vznikat originální, někdy až dadaistické výtvory, a nikoli kopie stávajících stromhousů a glampingových stanů. 

Když jsme přemýšleli, proč je zrovna tento způsob cestování a bydlení hojně vyhledáván, nabízí se již dřívější charakteristika nás Čechů - tradičně jsme národ chalupářů, chatařů, ale také kutilů. Milujeme přírodu a aktivní turistiku. Když tohle všechno zabalíme do romantické moderní představy mladší generace, tak právě glamping naplňuje vše. 

Co tedy čekat od roku 2021? Pokud budeme předpokládat, že vše se po Velikonocích bude navracet k “normálu”, tak to vůbec nebude tak špatné, jak to vypadá z dnešního pohledu, kdy je vše zavřené. Jako celá země máme příležitost sami sebe přesvědčit, že za hezkými zážitky nemusíme cestovat do dalekých krajin a cestování po Česku se stane tou první dovolenkovou alternativou. 

Na druhou stranu si myslíme, že i přes proklamace českých a světových politiků, že očkování je dobrovolné a nebude znamenat omezení ve volném výběru cestování, nejsou až tak daleko od pravdy názory, že bez potvrzení o vakcinaci nás někam nepustí anebo nás na místě zavřou do karantény. Očkování pořád bude dobrovolné, ale značně to ovlivní, kam se nakonec v příštích letech dostaneme. Příkladem může být Izrael, který ukazuje nejen skvěle zvládnutou vakcinaci obyvatel, ale díky bilaterálním jednáním s jednotlivými státy možnost  pro očkované vycestovat bez “problémů” do dané země. Bohužel pro Prahu to tak optimisticky nevidíme. Ta se bude vzpamatovávat z poklesu turistů ještě několik let. Ale to je téma na příště.

---

Úvodní foto Annie Spratt / Unsplash

Podobné články