Tip na dárek pro cyklisty - jak vybrat správnou helmu?

21. prosince 2022
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Bezpečnost

Slyšíme to každou chvíli – bezpečnost vždy na prvním místě. Na kolo jedině s helmou. Ale jaká je vlastně realita? 

S nárůstem obliby cyklistiky v průběhu Covidu v letech 2020-2021 se bohužel zvýšil i počet zranění, ke kterým při jízdě na kole dochází. V roce 2021 došlo v České republice k 43 úmrtím cyklistů, z nichž bezmála 80 % nemělo na hlavě helmu. Ta přitom snižuje riziko vážného poranění hlavy až o 70 %. Cyklisté bez helmy podstupují až 20x větší riziko úmrtí než ti, kteří ji na hlavě mají. Při pohybu na pozemních komunikacích je cyklista povinen řídit se dopravními předpisy, které mj. říkají, že cyklisté do 18 let věku musí mít helmu při jízdě povinně nasazenou a řádně upnutou. Jak tedy vybrat cyklistickou helmu a jak ji správně upevnit, aby dobře plnila svou funkci? Na to se pokusíme odpovědět v následujících řádcích.

 

Účel použití

Při výběru helmy bychom měli vzít nejdříve v úvahu způsob jejího využití, tedy vaši preferovanou cyklistickou disciplínu. Všechny helmy Specialized poskytují certifikovanou ochranu hlavy (dle norem EU nebo ČSN), ale pro speciální účely je vhodné vybrat příslušnou helmu. Příkladem mohou být speciální modely pro tzv. gravity disciplíny – sjezd, enduro, fourcross či BMX. Milovníci XC disciplín ocení více odvětrané helmy a závodníci na silničních kolech sáhnou jistě po aero modelech. Ne každý je samozřejmě závodník, a proto v nabídce naleznete i stylové helmy do městské džungle. Samostatnou kapitolou jsou helmy pro děti. Pořiďte dětem helmu, i když sedlají „jen“ odrážedlo. Nejen, že je ochráníte před zraněním, ale také jim vypěstujete návyk helmu nosit i do budoucna. U dětí vybírejte také podle hmotnosti helmy, protože ji často budou mít na hlavě i několik hodin.
 

Vhodná velikost

Klíčové při výběru je, aby helma na hlavě správně seděla a chránila svému nositeli čelo, boky a týl hlavy. To platí pro všechny cyklisty. Nikde by neměla tlačit, ani být příliš volná. Pokud helma nesedí, zkuste jinou velikost nebo model. Správný fit vyzkoušíte, když si helmu nasadíte a bez zapnutí pod bradou (pouze s upnutím přes obvod hlavy) se předkloníte. Helma by neměla spadnout ani se jakkoli pohnout.

 

Správně na hlavě

Při vyjížďkách na kole se často setkáváme s případy, kdy mnoho cyklistů nevozí helmu na hlavě ve správné pozici nebo ji mají špatně zapnutou. Již jsme zmínili správnou velikost, což je pro výběr helmy to nejdůležitější. Při usazení helmy na hlavu však dbejte také na to, aby helma důsledně kryla čelo. Základní pomůckou může být maximální mezera nad obočím v šířce tloušťky ukazováčku. Často vídáme cyklisty s helmou posazenou extrémně dozadu, kdy už svému majiteli čelo vůbec nechrání. Ve většině případech je to způsobeno nevhodně zvolenou velikostí. Helma by měla být zapnutá páskem pod bradou, pod kterým můžete při správném dopnutí prostrčit akorát dva prsty. Větší prostor znamená, že je pásek příliš volný, což může při pádu způsobit úraz hlavy.

Nesprávně nasazená helma. Přílišné usazení vzadu nechrání čelo.

Správné usazení. Ideálně chrání i čelo.

MIPS & ANGI – dodatečná ochrana

Bezpečnostní certifikace je jedna věc, avšak většina helem Specialized poskytuje dodatečnou ochranu ve formě technologie MIPS. Ta má za úkol zmírnit následky rotačních nárazů tím, že část energie pohltí. Je to vlastně takové dodatečná posuvná vložka uvnitř helmy. Dle cenové kategorie helmy existuje několik typů MIPSu a u nejvýkonnějších helem Specialized Prevail 3 nebo Evade 3 je využita
extra odvětraná varianta Node Air, na kterou má Specialized exkluzivitu. Dalším bezpečnostním prvkem, jež ocení především cyklisti, kteří rádi jezdí sami, je senzor pádu ANGi. Ten lze zakoupit dodatečně a umístit na zadní část helmy. Senzor umí detektovat náraz a pokud je cyklista po pádu nehybný, spárovaná aplikace odesílá nouzový signál uloženému nouzovému kontaktu s informací poslední GPS polohy cyklisty. Aplikace RIDE, dostupná z App Store nebo Google Play, pak slouží uživateli nejen pro spojení s ANGi senzorem, ale také jako jízdní deník nebo způsob komunitní komunikace s ostatními jezdci, kteří tuto aplikaci využívají. Můžete zde například naplánovat společné vyjížďky či jiné akce. Výběr cyklistické helmy je zcela individuální záležitost a měli byste mu věnovat dostatečnou pozornost a čas. Protože nejlépe vás ochrání jen a pouze dobře padnoucí helma.

Podobné články