Staňte se na chvíli princeznou na zámku

28. listopadu 2017
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Návod na to, jak se dostat do pohádky

 

S pohádkama je to těžký. Když jsme malí, jsou všude kolem nás. V knížkách, na babiččině klíně, v naší hlavě, ve snech. Jenže jak stárneme, času na čtení je čím dál tím méně, a během krátkého spánku se nám ani nestihne o žádné pohádce zdát.

 

A tak hledáme. Toho svého prince nebo princeznu, pohádkové příběhy a taky místa. Jedno takové najdete uprostřed lesů a luk ve vesničce jménem Ratměřice. 

 

Zámek Ratměřice se schovává uprostřed rozlehlého parku. V 18. století patřil rodu Chotků a následně rodu Kabešů. Judr. Vladimír Kabeš se svou manželkou zvelebil zámek i přilehlý park a oboru. Později se o tohle pohádkové místo začal starat jejich syn Vladimír Kabeš mladší. Po znárodnění firmy a konfiskaci majetku ale emigroval do USA. Po druhé světové válce zámek sloužil mimo jiné i jako Ústav sociální péče, příběh má ale šťastný konec. Vladimír Kabeš mladší získal zámek v 90. letech v restituci zpět a stačil za poměrně krátkou dobu opravit stovky metrů zdí kolem parku a zahradní altán. Od smrti pana Vladimíra v roce 2009 zámek i park začínal chátrat. Jeho kouzlo ale nevyprchalo a tak se ho v roce 2010 ujal jeho současný majitel Tomáš Novák. Chtěl zámku vrátit jeho dávnou slávu a taky ho otevřít veřejnosti. Dnes tu stojí nádherná historická budova s moderními prvky, které ale jen podtrhují původní architekturu a poskytují příjemné zázemí. 

 

Stačí, abyste jen prošli vstupní branou a jste tam. V pohádce. 

 

Spát tu budete na vysoké posteli jako pro princeznu na hrášku a ráno vám naservírují snídani králů. Wellness se saunou, párou, vířivkou a odpočívárnou můžete mít jen pro sebe. 

 

A v místní restauraci Sequoia zažijete kouzelný večer plný překvapení. Jedno z nich se jmenuje zmrzlina z jehličí. Malinový dezert ve tvaru šišky sekvoje doplňuje kromě této netradiční zmrzliny ještě čokoládová zemina a jedlé stříbro. Existuje snad něco, díky čemu byste se měli cítit ještě více královsky? Nebudete mi to věřit, ale ano. Je to místní obsluha.

 

Vy teď ale asi přemýšlíte, proč se restaurace jmenuje Sequoia, že jo? Je to proto, že Zámek Ratměřice má kromě svého kouzla ještě jednu chloubu a tou jsou dva sekvojovce obrovské. Díky své výšce přes 42 metrů jsou nejvyššími sekvojemi u nás. Tyto památné stromy jsou staré více jak 160 let. Vy mezi nimi můžete mít třeba i tu svou pohádkovou svatbu. Aby vaše láska vydržela minimálně stejně tak dlouho. 

 

O zámecký park se s tou největší péčí stará tým osmi lidí. Postupně ho zvelebují a brzy zde obnoví i venkovní bazén, který bude čistě přírodní. 

 

Zámek Ratměřice je místem, které si říká o nevšední událost. Tak si tu svou najděte. Potkáme se v pohádce.

Podobné články