Přizpůsobte kolo svému tělu - ne naopak.

7. února 2023
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Měli jsme možnost absolvovat Retül Fit u našich parťáků ve Specialized. Zážitek to byl neopakovatelný. Člověk by netušil, co všechno ovlivňuje kvalitu výkonu a hlavně pohodlí v sedle. Ježdění na kole už zdaleka není jen o pořádné výbavě, ale právě i o přizpůsobení kola vaší fyzické konstituci - ne naopak. Hned na začátku je potřeba říci, že fit se netýká pouze vrcholových sportovců, absolvovat by ho měl každý, komu záleží na vlastním těle, na kole jezdí nebo chce začít. Pojďme si vysvětlit, proč a jak takový fit probíhá. 

 

 

Na fit jsme zajeli přímo do pražské centrály Specialized - na místo, kde se Retül Fit školí. Retül je momentálně nejpokročilejší fit, který můžete absolvovat. Systém obsahuje úžasně přesnou technologii trojrozměrného snímání pohybu, schopnost okamžitého hlášení a milimetrově specifický nástroj pro digitalizaci, který poskytuje nejpřesnější řešení dynamického přizpůsobení vašeho posedu. Kdy na fit jít? Určitě pokud si pořizujete nové kolo, ale fit si můžete udělat i na svém starém kole. "Fit" pak můžete přenášet i na vaše další kola (podmíněno stejným typem: silniční fit nejde na horské kolo a naopak). 

Samotný fit se skládá ze tří částí. První fáze je fáze povídací, kde si s fitterem - tedy člověkem, který vás celým procesem provádí - předáte všechny potřebné informace o vašem ježdění, jako je např. roční nájezd, fyzické anomálie, zranění,  bolesti při nebo po jízdě. Nemějte strach, nemusíte mít nic připraveného - fitter se na vše potřebné zeptá. Následně si stanovíte svoje cíle. S cyklistikou teprve začínáte, ale chcete to brát zodpovědně? Chcete jezdit efektivněji? Sportovněji? Zbavit se bolesti zad? Chystáte se na triatlon nebo chcete konečně vyzkoušet jiný typ kola, než na kterém jste doposud jezdili? Tahle část je důležitá, protože pokud jste triatlet, tak budete nejspíš hledat maličko sportovnější posed než příležitostný cyklista. To vše je důležité vědět při dosahování ideálního posedu. 

 

 

Druhá fáze fitu už je více fyzická a dotyková - zjišťujeme délky a ohebnost končetin a v různých polohách i chování vašeho těla. Zjistíte třeba, že máte jednu nohu trochu kratší, jedno rameno víc dolů nebo jaký máte tvar páteře. Ale nebojte se, fit tu není od toho, aby hledal nedostatky vašeho těla. Vše se zjišťuje jen kvůli přesnému nastavení kola. V této fázi taky např. zjistíte, že sedět na sedle máte sedací kostí a ne tou stydkou (u žen), nebo že přirozeně šlapete koleny k sobě. Kvůli této „cvičící“ fázi byste na fit nikdy neměli chodit po józe, běhání nebo jiném sportu - data by mohla být nepřesná přílišnou protažeností svalů nebo fyzickou únavou. 

 

 

Třetí a určitě nejzábavnější část je už fit samotný, kdy jezdíte na kole. Budete si připadat trochu jako robot, protože na vás nalepí senzory a šlahouny, díky kterým kamera snímá detailně každý váš pohyb. Sednete si na svoje nebo zapůjčené kolo a během několika testovacích jízd pomocí monitoringu najdete váš ideální posed. Délku představce, výšku a šířku sedla, šířku řídítek, nastavení kufrů na tretrách apod. Zjistíte, že je to daleko větší věda než jen znát velikost svého kola. Já jsem tak například po x letech zjistila, že celé roky používám naprosto nevyhovující sedlo, což může způsobovat bolesti kyčlí, zad, krční páteře, nehledě na to, že jsem i přetěžovala ruce, protože velká část mojí váhy byla příliš vepředu. 

Retül Fit můžete absolvovat ve vybraných prodejnách Specialized a vzhledem k časové náročnosti je potřeba se objednat. Cenu si každá prodejna nastavuje sama, například v té brněnské je to 3.990 Kč za kompletní fit. Ve chvíli, kdy si zakoupíte kolo v obchodě, bývá na fit zvýhodněná cena.

A na závěr - co vám fit přinese? Bude se vám nejen jezdit líp, ale hlavně budete šetřit svoje tělo. Je totiž dost možné, že pokud vás na kole něco bolí, tak na kole sedíte špatně a příliš zatěžujete určité části těla. Výsledným fitem se tak zvýší nejen pohodlí, ale i váš výkon. Z vlastní zkušeností vím, že většina lidí lituje, že na fit nešla už před lety a pořád to odkládala, protože změnu pocítila hned. Je totiž obrovská. 

 

Podobné články