Pohádková dovolená v Telči

14. října 2019
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Chornitzerův dům spadá do projektu Domy s duší rodiny Heleny a Rudolfa Jílkových. Ti se před více než deseti lety rozhodli ukončit své dlouhodobé pracovní poměry a vrhli se na podnikání v oblasti cestovního roku. Kladli si otázku, jak nejlépe vybudovat fungující ubytování, aby se na místa lidé rádi vraceli. Spojili tak příjemné s užitečným. Svou lásku k historickým budovám s geniem loci s rodinným byznysem. Když taková místa našli, cíl byl již na dosah. Citlivě je zrekonstruovat s přídavkem moderny a zařídit tak, aby vyhovovaly i té nejnáročnější klientele. A kde všude můžete najít Domy s duší? V těch nejpůvabnějších městech u nás, v Mikulově, Českém Krumlově a od počátku loňského roku i ve Valticích. Chornitzerův dům se nachází v jednom z nejkouzelnějších měst České republiky, právem zařazeném do světového dědictví UNESCO, v Telči.

 

Podle mnohých nejkrásnější náměstí v republice, náměstí Zachariáše z Hrad­ce, lemují gotické a renesanční měšťanské domy s tajemnými podloubími. A uprostřed tohoto pohádkového náměstí jako vystřiženého z malovaných pohlednic stojí jedna budova z 16. století. Na první pohled stejná jako všechny ostatní, ale za majestátní dřevěnou branou a pod modrou fasádou se skrývají čtyři nadstandardně zařízené apartmány, velikostí i vybavením srovnatelné s rodinným bytem. Už při vstupu do penzionu pocítíte atmosféru budovy a můžete si jen představovat, co asi dříve bylo na místech, kterými se právě procházíte. Tlusté kamenné zdi dokonale těsní od případného venkovního hluku. Ten si ovšem na tak historií protkaném místě dovolí způsobit málokdo.

 

Pro své pohodlí se můžete ubytovat v jednom ze čtyř apartmánů určených až pro pět osob. Vysoké klenuté stropy, odkryté dřevěné trámy, přírodní tóny a dostatek světla. Přesně to vám zajistí příjemný pobyt, ze kterého se vám nebude chtít odjíždět. Nás fascinují všechna nevšední ubytování s přidanou hodnotou a pokoje, které mají něco navíc oproti ostatním. Jestli to máte podobně, rezervujte si apartmán s vanou uprostřed ložnice. Dnes již nic neobvyklého, přesto jsou to stále nejobsazovanější pokoje. Přece jen doma si vanu asi jen tak doprostřed ložnice nepostavíte.

 

Přestože mají hosté k dispozici plně vybavenou kuchyň, kde je radost vařit, alespoň u snídaně se jí vyhněte obloukem a sejděte do přízemí, do nově otevřených společných prostor, odkud je již od brzkých ranních hodin cítit vůně čerstvé kávy. Jedna z nejpříjemnějších vůní po ránu, kterou známe. A když se k ní přidá ještě vůně čerstvého pečiva nebo právě vytaženého koláče z trouby, ranní vstávání bude ihned o něco snesitelnější. Snídaně v Chornitzerově domě podávají teprve od letoška, tak buďte mezi prvními, kdo si ji dopřeje.

Ať už navštívíte Telč za jakéhokoliv počasí, poklidnou procházku městem nesmíte vynechat. Vždy tu případně najdete zapadlou kavárnu, kam se můžete schovat před deštěm. Nás ale ani pár kapek neodradilo od kouzelných zákoutí města a obhlídky zámku. Nakonec stejně zjistíte, že město má své kouzlo, ať je venku slunečno, nebo deštivo. Ke konci dne ještě více zpomalte a zašijte se na zahradu za domem. Je skvěle izolovaná, skoro jako byste ani nebyli uprostřed města. Příjemné posezení na terase, vůně grilovaného masa na roštu, k tomu sklenka vína ze společnosti Moravíno Valtice a zapadající slunce nad Štěpnic­ kým rybníkem. Takový závěr dne je značka ideál.

 

Prohlédněte si webové stránky týdeníku EURO.

Podobné články