Podpořme hiporehabilitační středisko Majoránek

30. listopadu 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Tentokrát pro vás nemáme tip na kouzelný statek nebo roubenku, jak jste zvyklí. V tomto článku se nedozvíte, kde uspořádat svatební den, ani jakou maringotku si vybrat pro vaše lesní dobrodružství. Odbočíme výjimečně od výletů a hřejivých wellness a poprosíme vás o pomoc pro potřebné děti z hipoterapeutického střediska Majoránek.

Když nás oslovil náš partner Tomáš, zda bychom mohli sdílet výzvu k podpoře Majoránku jehož práci a výsledky zná, neváhali jsme ani na okamžik. Jsme si vědomi, že kolem sebe máme komunitu obzvlášť vnímavých lidí, kterým nejsou osudy ostatních lhostejné.

Majoránek v tomto roce pomáhal 60 dětem tělesně handicapovaným, dětem s autismem, mentální retardací a problémy v komunikaci. S pomocí speciálně cvičených koní rozvíjel jejich potenciál v okouzlující krajině jižních Čech. Děti si užívaly prospěšnou jízdu na koni a jejich rodiny si odpočinuly v prostředí, ve kterém mohly sdílet své zkušenosti a ulevit od těžkostí, které sebou každodenní péče o postižené dítě přináší.

Hipoterapie je rehabilitační metoda, která pomáhá dětem s opožděným psychomotorickým vývojem, centrální koordinační poruchou, dětskou mozkovou obrnou či Downovým syndromem. Tato forma rehabilitace má pozitivní vliv na držení těla, skoliózu, poúrazové stavy, poruchy koordinace a mnoho dalších. Na tyto služby nepřispívá žádná ze zdravotních pojišťoven a rodiny hradí jen třetinu z nákladů na terapii. Proto potřebují naši pomoc.

Pár případů za všechny: Tříletý Kája potřeboval před dvěma lety zapracovat na držení hlavičky v poloze na bříšku – dnes jezdí v sedě. Dvouletá Ellinka, do té doby pouze ležící, se naučila po měsíci hipoterapie sedět. Charlotka začala po týdnu lézt. Půlroční holčičce z pěstounské péče vymizely po intenzivním týdnu abstinenční příznaky.

Buďte pro každou dobrost, podpořte sbírku na Donio.

 

Úvodní foto Daiga Ellaby / Unsplash

Podobné články