Otevřený dopis vládě: Žádáme zrušení zákazu ubytování

26. dubna 2021
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Otevřený dopis poskytovatelů ubytovacích služeb, Amazing Places & Kouzelná místa v ČR, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Orea Hotels & Resorts, Svazu venkovské turistiky a agroturistiky a Sdružení na podporu cestovního ruchu:


 


 

“Vyzýváme Vládu České republiky, aby uvolnila pro všechna ubytovací zařízení zákaz ubytování co nejdříve bez zbytečných průtahů a bez dalších omezení včetně podmínky, moci obsadit maximálně 25 procent z celkové kapacity ubytovacího zařízení. Pomozte pandemií nejpostiženějšímu odvětví u nás, cestovnímu ruchu. “

Podmínky a metodika postupného rozvolňování služeb v oblasti cestovního ruchu nás velmi znepokojily, znejistěly a máme potřebu se veřejně vyjádřit v rámci tohoto otevřeného dopisu, kterým navazujeme na páteční vyjádření Petra Kotíka k dané situaci. Vládní rozhodnutí o pozdním otevření ubytovacích zařízení, navíc podmíněné restrikcí maximální možné obsazenosti ve výši 25 procent, je pro nás diskriminující a předem ztrátové, a to pro všechny podnikatelské subjekty v oboru.

Místo jasné pomoci nejvíce postižené oblasti u nás, cestovnímu ruchu, a rychlého znovuotevření ubytovacích zařízení, přišla zpráva o nejasném budoucím termínu uvolňování, kdy je nově závislé na incidenci počtu nemocných na 100 tisíc obyvatel. Ve zprávě je rovněž naprosto nesmyslný požadavek omezení kapacit hotelů, penzionů a ostatních zařízení. Naprostá absence jakéhokoli vysvětlení těchto opatření v nás vyvolává celou řadu vážných obav, nejistot a spoustu otázek. Stejně jako Nejvyšší správní soud i my vyzýváme Vládu ČR k nápravě a narovnání podmínek.

Například, jak se budou započítávat do maximální obsazenosti 25 procent ti lidé, kteří jezdí na pracovní cesty, když i dnes takové omezení v rámci celkové kapacity zahrnuto není? Proč se nepočítá s tím, že polovina lidí buď onemocnění covid-19 již prodělala nebo je už v současnosti naočkována a časem bude tato skupina obyvatel narůstat? Proč do ubytovacích zařízení nemohou jet lidé, kteří se prokáží PCR testem s negativním výsledkem?

Žádná data relevantně nedokládají, že by právě cestovní ruch, jako nejpostiženější služba u nás, byl důvodem, proč byla v České republice pandemie tak silná. Proč právě hotely anebo penziony, a ne třeba průmysl či doprava? 

To podstatné je, že možná zprvu dobře míněné úmysly se v tomto případě naprosto míjejí účinkem a vyvolávají v odborné části veřejnosti zděšení, zklamání a pocit, že Vláda ČR se rozhodla celý segment cestovního ruchu hodit přes palubu, ať si každý poradí, jak chce. Více než rok se snažíme respektovat a chápat vládní nařízení. Drtivá většina z nás je dodržuje a poctivě se připravujeme na otevření za dodržení potřebných hygienických a epidemiologických opatření. Rozumíme, že může být ještě nějaký čas například omezené společné stravování.  Všechno má ale své meze, své limity a míra trpělivosti je na samotné hraně. 

 

Ubytovací zařízení jsou připravena v rámci svých služeb: 

  • Přijímat na nezbytně nutnou dobu hosty s negativním antigenním testem nebo PCR testem (ne starším než 48 hodin)
  • Pravidelně dezinfikovat všechny společné prostory
  • Zajistit zvýšenou péči o úklid pokojů a nakládání s ručníky a lůžkovinami
  • Zajistit používání roušek, respirátorů a případných dalších pomůcek v souladu s nařízením ministerstva zdravotnictví
  • Volně zpřístupnit prostředky pro dezinfekci rukou
  • Dodržovat předepsané vzdálenosti rozestupů dva metry
  • Realizovat bezkontaktně check in/check out a bezkontaktní platby
  • Minimalizovat kontakt s hosty na nezbytně nutnou dobu
  • Zintenzivnit větrání společných i privátních prostor
  • Umožnit stravování individuální formou po dobu nezbytně nutnou

 

Pokud budeme ještě více zatlačeni do kouta, moc rozumných řešení nám nezbývá. Hrozba konce podnikání je pro většinu z nás stále silnější. Současná vládní opatření budou paradoxně více a více nahrávat skutečnosti, že se část odvětví přelije do zóny šedé ekonomiky. Nesouhlasíme s nerovným přístupem k nám, řádným podnikatelům, opatření nejsou adekvátně vysvětlena a podložena fakty a tvrdými daty.

Máme-li znovu nastartovat těžce postiženou ekonomiku v oblasti cestovního ruchu, vyzýváme tímto Vládu ČR a volené zástupce v obou komorách Parlamentu ČR k:

Uvolnění veškerých restrikcí co nejdříve, a to bez dalších podmínek

Zvážení pomoci oboru cestovního ruchu jednoduchou formou jednorázového snížení DPH, a to až na nulovou sazbu po dobu následujících dvou let

Tuto pomoc vnímáme jako nejúčinnější a nejrychlejší podporu od státu, která se mu efektivně vrátí ve střednědobém výhledu.  

V případě potřeby jsme vám všichni níže podepsaní plně k dispozici, rádi poskytneme další informace k danému tématu a pochopení naší nelehké situace. 

 

Signatáři výzvy:

Amazing Places & Kouzelná místa v ČR s.r.o., Petr Kotík, zakladatel projektu
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Luboš Kastner, člen představenstva
Orea Hotels & Resorts, Gorjan Lazarov, generální ředitel
Svaz venkovské turistiky a agroturistiky, z.s., Zdenka Nosková, předsedkyně
Sdružení na podporu cestovního ruchu, z.ú., Martin Blažek, člen správní rady

Podobné články