Objevte s námi výjimečnou chuť ústřic v Zdenek's Oyster Bar

3. ledna 2018
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Pro návštěvu Zdenek's Oyster Bar si najděte speciální příležitost

V místní kuchyni vznikají ty nejzajímavější ústřice a i v zimě se tu budete cítit jako u moře. Ano, takové místo v Praze existuje. Najdete ho na Starém městě a jmenuje se Zdenek's Oyster Bar.

 

Přicházíme k restauraci, která je v malé uličce téměř nenápadná. Uvnitř se ale skrývá prostor se sváteční atmosférou. Potkáváme se se Zdeňkem Lorencem, majitelem podniku, který nám nabízí skleničku na přivítanou. Vychutnáváme si ji venku u barového stolku a je nám příjemně. Do zad nás hřeje teplo a my nedočkavě posloucháme příběh tohoto místa.

 

Zdenek's Oyster Bar kouzlí s mořskými plody a ústřicemi už 7 let. Kouzelníkem ze všech nejpovolanějším je Jirka Nosek, místní šéfkuchař. Jirka působil ve vyhlášených restauracích ve světě a pro Zdenek's Oyster Bar vymýšlí stále nové pokrmy a chutě. S hlavním sommeliérem Jakubem Šebelou vytváří nezapomenutelnou kombinaci jídel z plodů z moře a vín nebo šampaňského.

 

Usedáme na vysoké židle a vstřebáváme tu atmosféru, která je na čtvrteční oběd možná až moc slavnostní. “Sem musím vzít přítele, až bude mít narozeniny,” šeptám naší Hance. Místa, jako je toto, si zaslouží zvláštní příležitost. Než si stačíme sdělit všechny první dojmy, je u nás obsluha s prvním chodem - výběr fusion ústřic. Znám pár lidí, kteří se ústřic bojí kvůli jejich vzhledu, ale já se toho nebojím a ochutnávám první. Ta je v kombinaci s kiwi a černým seznamem. Ještě, než stihneme ochutnat ostatní, tak tato se stává naším favoritem a zůstává jím až do posledního kousku. Hanka by vám prý ještě doporučila tu s česnekem a parmazánovým máslem. Až na naše trochu nemotorné stolování (co si budeme povídat, při konzumaci ústřic nevypadáme zrovna elegantně) jsme ale při čtvrtečním odpoledni zvládly spořádat šest ústřic. A tím zdaleka nekončíme.

 

Jirka si pro nás totiž připravil další chuťovku z darů moře. Tataráček z tuňáka. Tady jsme doma. Jemná chuť tuňáka s mořskou řasou je příjemná změna po výrazných ústřicích. Navíc...podívejte se na ten food styling. To je vrchol preciznosti.

 

Polévka je grund, říkává moje babička. Bramboračku tady ale nečekejte. U Zdeňka jsme ochutnaly polévku clam chowder. Nebudu vám lhát, musely jsme se zeptat, z čeho vlastně je. Polévka clam chowder se skládá z kuřecího vývaru a mušlí srdcovek. Mušle jsou k polévce dodávány i extra na doplnění chuti. A aby vám nebylo líto té bramboračky, tak v polévce clam chowder brambory také ucítíte. Stejně jako vybranou zeleninu a rybí fumet. K polévce dostanete i ústřičnou sušenku z brick těsta ozdobenou tzar kaviárem a creme fraiche. Přesný recept nám sice Jirka Nosek neprozradil, zcela bez nadsázky ale musíme říct, že lepší polévku z mořských plodů jsme v Praze ještě neochutnaly.

 

Přesto, že do Zdenek's Oyster Bar se vyplatí zajít především na ústřice, my tu ochutnaly i rybu a to mořský jazyk. Ne, nespletla jsem si to. Ryba se opravdu nazývá mořský jazyk. Vyskytuje se ve vodách od jižního Norska po Senegal nebo ve Středozemním moři. A v čem je tak speciální? Má minimum kostí a pod rukama Jirky a jeho týmu se z ní stává jemný a přesto intenzivní hlavní chod celého menu. V kombinaci s květákem, hroznovým vínem, mandlemi a mrkvovo-kari omáčkou zapomenete, že jste v Praze, uprostřed zimy a čeká vás ještě pár schůzek a povinností. 

 

Zdeňkova restaurace inspirována francouzským pobřežím nás naprosto okouzlila. Pokud chcete toto místo navštívit, doporučujeme, abyste si na návštěvu Zdenek's Oyster Bar udělali čas a našli pro ni speciální příležitost. Protože něco takového, jako jsou místní vynikající ústřice, přece nevečeříme každý den.

Podobné články