Objevitelka kouzelných míst v Česku: hory frčí, jsme národ sportovců

4. února 2020
Náhledová fotografie v záhlaví stránky. Obrázek je součástí struktury webu a může se vázat k obsahu.

Vždycky ráda cestovala. A vždycky se ze zahraničí vracela s pocitem, že máme krásnou zemi a žije se nám dobře. Nyní vede projekt Amazing Places, který vznikl se stejnou myšlenkou – upozornit na to, kolik úžasných míst v České republice je. Na podzim oslavil pět let existence a na sociálních sítích má přes 300 tisíc sledujících. „Podle mě je to tím, že vše vzniklo jako srdcová záležitost a ne jako kalkul. Takové věci pak lidi rádi šíří,“ říká Hana Krausová.

 

Jaké je pro vás to nejkouzelnější místo v Česku?

Ráda už bych si našla nějaké nové, ale zatím se stále drží na špici klášter v Broumově. Ten je úplně nejbližší mému srdci.

 

Čím vás tak zaujal?

Má obrovský genius loci, který jsem opravdu nezažila nikde jinde. Když se tam ubytujete, spíte v mnišské cele, skromném pokojíčku. Cestou do něj procházíte rozlehlými chodbami a dostanete také klíče od zahrad. Takže si můžete kdykoli, třeba v noci, obrovským klíčem otevřít masivní vrata a vejít do zahrady, která je jenom vaše. Když jsem tam byla poprvé, právě odtud jsem volala svému muži a tolik jsem o tom básnila, že mi na to řekl: Tys pila, viď? Teď hledám místo pro svou svatbu a Broumov je určitě v seznamu top tři, kde bychom to mohli spáchat.

 

A máte nějaké místo, které je pro vás kouzelné, i když nepatří do Amazing Places?

Jsem z malé vesničky u Nymburka, která se jmenuje Písty. Tam se pořád vracím, v Pístech bydlí celá naše rodina. Můj dědeček ve vesnici vyrůstal, po revoluci byl asi čtyři volební období starostou, potom ho ve funkci vystřídal můj táta. Takže je to taková naše vesnice, všichni se doma scházíme. Dědeček nechal udělat ceduli „Písty – letovisko šetrných“. Je to vesnice, která není průjezdná, takže je tam úžasný klid, lesy… Ale už se na místě nedá stavět, ani táta mi to nechce povolit. (smích)

 

Vaše práce vypadá zvenčí jako naprostý job snů – objíždíte krásná místa a sem tam napíšete článek… Je to realita?

Dennodenně nám píší zájemci o práci, kteří mají přesně tento dojem. Samozřejmě z velké části mylný. Ano, jezdíme na krásná místa – těm cestám říkáme „spanilky“ – ale krom toho máme spoustu jiné práce v kanceláři. Cest navíc ubývá – nastavili jsme si vlastní strop v počtu míst, která nabízíme, a po pěti letech existence se k němu pomalu blížíme. Takže už tolik neobjevujeme nová místa, na „spanilky“ vyjíždím tak jednou za dva měsíce.

 

Povězte nám, jak projekt vlastně vznikl.

Zakladatelem Amazing Places je Petr Kotík, který má sám dva malé hotýlky v Praze, tři děti a hodně s nimi cestuje po České republice. Nápad na Amazing Places prý dostal, když podstoupil týdenní pobyt ve tmě. Zajímavá místa začal nejdřív doporučovat svým kamarádům. A jelikož to byla srdeční záležitost a ne kalkul, tak se to velice rychle ujalo a lidi to rádi šíří mezi sebou.

 

A vy jste se k tomu dostala jak?

Před dvěma a půl lety jsem zareagovala na inzerát a prošla docela drsným několikakolovým výběrem z více než sta uchazečů. Taky jsem v tom nejdřív viděla hlavně to, že budu objíždět hezká místa, ale záhy vyšlo najevo, že Petr hledá někoho, kdo to bude celé řídit. Na to jsem si nejdřív nevěřila, bylo mi teprve 26 let. Projekt jsem znala, sledovala jsem jeho sociální sítě, s mužem jsme na různá kouzelná místa jezdili. A najednou jsem se měla stát ředitelkou projektu, který pro mě byl Bůh.

 

Co myslíte, že pro vás rozhodlo?

Myslím, že moje naivita, nadšení a mládí. Ale možná si taky Petr spočítal, že v těch šestadvaceti po něm nebudu chtít moc velký plat. Prostě jsem se mu vyplatila. (smích)

 

NENÍ TO BYZNYS, NA KTERÉM BYCHOM ZBOHATLI

Jakým způsobem nová místa hledáte?

Dřív jsme sami objížděli různé kraje, a když se nám něco líbilo, zaťukali jsme na dveře a poprosili, jestli by nám to ukázali. Dnes už se nám majitelé často ozývají sami, my si nejdřív prohlédneme web, a když nám to připadá zajímavé, tak se jedeme podívat na místo.

 

Jak vaše spolupráce s majiteli objektů vlastně funguje?

Všechna místa procházejí naším přísným výběrem. Pokud si ale plácneme, děláme vše pro to, abychom o místu dali vědět do světa, ukázali ho našim fanouškům a získali pro ně co nejvíce hostů. To neděláme zdarma. S každým kouzelným místem máme uzavřenou smlouvu a místa nám platí měsíční členství. O místa se ovšem staráme komplexně, nejde jen o vybudování prvotní klientely, ale snažíme se jim pomáhat s čímkoli, co ve svém byznysu řeší. Ti, kteří už mají fungující provoz a dostatek klientů, u nás zůstávají především kvůli prestiži, protože žádný další podobný projekt jako je Amazing Places u nás neexistuje. Měsíční členství je stále relativně velmi nízké, zatím nás to neuživí. Fungujeme spíš na bázi osobních vztahů než byznysového modelu.

 

Čím tedy vyděláváte?

Majitel Amazing Places řadu let dotoval, teprve předloni jsme se začali dostávat do černých čísel. Teď se situace zlepšuje, ale rozhodně to není tak, že by nám peníze tekly samy a my bychom mohli hodit nohy nahoru. Na podzim jsme spustili prodej univerzálních dárkových voucherů. Fungují tak, že dáte mamince poukaz a ona si sama může vybrat, jestli pojede na zámek, nebo do chaloupky, ale má záruku, že to bude krásné místo. Taky zvažujeme, jak využít toho, že nás sleduje tři sta tisíc lidí. Jednáme s několika společnostmi, se kterými bychom se mohli propojit, ale musí nám to dávat smysl. Rozhodně to není žádný velký byznys, na kterém bychom zbohatli, jak si mnozí myslí.

 

Sledujete svá kouzelná místa i nadále, abyste měli jistotu, že si udržují kvalitu?

Ano, to je velmi důležitá součást naší práce. Pro letošní rok už jsme s některými smlouvu ukončili, napadá mě třeba jeden menší hotýlek v Brně, se kterým jsme se rozloučili i přesto, že právě v tomhle městě máme podstav. Bohužel už v porovnání s ostatními kouzelnými místy nezvládl držet krok a trochu se zasekl v minulosti. Pro nás je důležité, aby místa na sobě neustále pracovala a neusnula na vavřínech.

 

Snažíte se mít nabídku regionálně vyváženou?

Chtěli bychom, ale nejde to dělat na křeč. Největší problém jsou západní Čechy – Plzeňsko i Plzeň jako taková, Krušné Hory – tam je nádherná příroda, lány lučního kvítí, motýli, ale máme tam jen jeden apartmánový hotýlek. Naopak třeba v Beskydech, konkrétně na Čeladné, máme šest nebo sedm míst, která jsou koncentrovaná v okruhu tří kilometrů. Myslím, že Čeladná se stala letoviskem právě i díky těmto nádherným novým hotelům, které si svou klientelu bez problémů našly, protože jsou po většinu roku obsazené.

 

Co hlavně při výběru míst rozhoduje?

Nemáme žádná objektivní kritéria. Nehraje pro nás roli, jestli je tam klimatizace, televize nebo wi-fi. Jde o to, aby na nás místo zapůsobilo. Když se oprostím od vizuálna, tak co je velmi důležité je servis, lidi. Zažila jsem už nádherné místo, kde dali spoustu peněz do rekonstrukce a designu, ale jejich číšník se nehodil ani do zaplivané vesnické čtyřky. Nedostatek nadšeného personálu je vůbec tím nejbolavějším místem českých ubytovacích zařízení. A nejen českých… i ze Slovenska přicházejí podobné zkušenosti. Dokonce mi majitel jednoho pražského hotelu říkal, že jeho známí hoteliéři v Rakousku zavírají chaty na sjezdovce, protože nemají zaměstnance.

 

Loni jste své působení rozšířili na Slovensko, plánujete expandovat ještě dál?

Projekt vznikl s cílem ukázat, že za krásnými místy nemusíme jezdit jen do zahraničí. To si chceme pořád zachovat, ale víme, že na Slovensko a do hor v Rakousku Češi stejně jezdí, takže kromě Slovenska plánujeme rozšíření o pár top míst za hranicemi v Německu a v Rakousku. Ale dál už asi zatím nepůjdeme. Museli bychom v každé zemi postavit tým z místních lidí, aby to stále mělo ten osobní vklad a srdce.

 

Co mají Češi rádi, jaká místa je nejvíc lákají?

Jsme národ sportovců, v létě se jezdí na kole, v zimě na lyžích a české turistické trasy patří mezi nejlépe značené na světě. Takže i u nás nejvíc frčí hory. A trendem posledních měsíců je glamping jako zkratka od glamour camping – týpí, stromové domy, maringotky předělané na krásné ubytování. Ve světě je to hit, v ČR začala taková místa vznikat teprve někdy před dvěma lety.

 

Stíháte vy sama jezdit ještě jinam než na vaše kouzelná místa?

Jinam než na amazing places nebo místa, která by mohla být amazing places, už v podstatě nejezdím. Mám pár oblíbených, na která se musím vrátit aspoň jednou každý rok. Všechny moje cesty už jsou polopracovní, ale ani mi to moc nevadí.

 

Hana Krausová (29) Je výkonnou ředitelkou projektu Amazing Places, který se zaměřuje na vyhledávání a propagaci těch nejpůvabnějších míst v ČR. Vystudovala mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově a snila o kariéře v diplomacii. V loňském roce se zasnoubila a uběhla svůj první půlmaraton, na letošek chystá svatbu na jednom z kouzelných míst.

 

Tento článek vyšel v magazínu City Life. Jeho rozšířenou verzi si můžete přečíst i na iDNES.cz

Podobné články